Grecia a instalat un gard de 40 de kilometri şi un sistem de supraveghere la graniţa sa cu Turcia, pe fondul îngrijorărilor privind creşterea numărului migranţilor din Afganistan.
„Nu putem aştepta pasiv posibilul impact”, a spus ministrul Michalis Chrisochoidis, care se ocupă de problemele privind protecţia civilă, citează BBC.
El s-a aflat vineri într-o vizită în regiunea Evros, unde a precizat: „Graniţa noastră va rămâne inviolabilă”.
Comentariile lui vin în timp ce Turcia a cerut ţărilor europene să îşi asume responsabilitatea pentru migranţii afgani.
Într-o conversaţie telefonică cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că o creştere mare a numărului oamenilor care părăsesc Afganistanul ar reprezenta „o provocare serioasă pentru toţi”.
„Un nou val de migraţie este inevitabil, dacă măsurile necesare nu vor fi luate în Afganistan şi în Iran”, a spus Erdogan.
Preluarea rapidă a puterii în Afganistan de către talibani i-a făcut pe mulţi cetăţeni să se teamă pentru vieţile lor şi să caute să plece din ţară.
Chrisochoidis a declarat că această criză a creat „noi posibilităţi pentru fluxurile de migranţi” în Europa.
Grecia, care a fost în prima linie în criza migranţilor din 2015, când mai mult de 1 milion de oameni au plecat din Orientul Mijlociu, de teama războiului şi din cauza sărăciei, prin Turcia, în Uniunea Europeană, a precizat că ar putea trimite înapoi orice afgan care a ajuns ilegal.
Dintre cei care au ajuns în Grecia în timpul crizei migranţilor, mulţi au călătorit mai departe, spre nord, prin Europa, dar aproximativ 60.000 au rămas în ţară.
Anul trecut, Atena a blocat temporar depunerea de aplicaţii pentru azil, după ce Erdogan a spus că Turcia „a deschis porţile” pentru migranţi să călătorească în UE.
Mitsotakis a declarat la acel moment că Grecia a crescut la maxim „gradul de descurajare” la frontiere, cu personal de securitate trimis la graniţa terestră din Evros.
Şi Cipru a construit recent un gard de 11 km pentru a împiedica trecerea migranţilor
Afganii refugiaţi și-au schimbat traseul şi România a devenit noua poartă de intrare spre Occident