• Am tot votat contra unuia sau altuia, pentru că nu au făcut ce au promis la alegeri. Aşa va fi şi 2024, lumea nu va vota alianţa PNL USR, pentru că aceasta nu va face mare lucru.
• Vor veni în toamnă banii din PNRR, care trebuie cheltuiţi rapid. N-am auzit de nicio pregătire a guvernului pentru asta. N-am auzit că deja cineva lucrează prin ministere ca, a doua zi după aprobare, să dea drumul la programe.
• Necheltuirea banilor din PNRR – în majoritate, bineînţeles – va fi lovitura care va trimite la coşul de gunoi programul economic al lui Cîţu. Trăitul din împrumuturi se apropie de final, datul înapoi al banilor cu dobândă abia începe.
Guvernul a plătit dobânzi record pentru datoria publică în primul semestru
• Creşterea economică este mare pentru că economia, sufocată de pandemie şi căzută într-o groapă de potenţial, îşi revine. Nu e vorba de vreo creştere a la Făt Frumos, este vorba despre o revenire. La anul, curba creşterii se va aplatiza, vechile probleme vor ieşi la suprafaţă, iar cifrele nu vor mai da prilej de triumfalism. Atunci să vezi dandana pe comunicare la guvern.
• Discursul triumfalist din PNL a plecat de la Cîţu şi a ajuns la Rareş Bogdan. Fostul jurnalist are vervă, combate bine, dar după câteva zile a ajuns şi el să fie tracasat de întrebările reporterilor. Şi nu va putea să-i ţină locul lui Cîţu nici până la congres.
• Programul Anghel Saligny, sau pe şleau bani albi pentru primarii PNL pentru eliminarea veceurilor din curte, nu va aduce vreo creştere economică notabilă. Mare parte din ei se vor reîntoarce la partid, în buzunarele clientelei economice a PNL. Doar vin alegeri peste trei ani.
• Când se vor lua măsuri pentru ca impactul scumpirii energiei să nu devină o bubă naţională dacă domnul Cîţu abia a conştientizat problema? Bine că s-a urcat drojdit la volan în America acum 20 de ani şi, devoalat fiind, i-a mai scăzut îngâmfarea de a nu ţine seama decât de nişte indici calculaţi de INS. INS calculează ce a fost, ca să vezi ce vine trebuie să stai cu ochii în 3,14 asupra preţurilor, trebuie să ai fler să simţi încotro mişcă piaţa. Cam asta ar fi diferenţa între un tehnocrat şi un om de stat.
• Uite, Mugur Isărescu e om de stat, anunţă că se strâng norii inflaţiei pe capul Guvernului. Iar inflaţia asta va roade din cifrele INS îndeajuns ca omul de pe stradă să nu priceapă de ce are mai puţini bani în buzunar când economia duduie.
• Importăm energie pentru că nu bate vântul şi aparatele de aer condiţionat sunt toate-n priză? Nu, importăm energie pentru că Hidroelectrica a fost jefuită de profiturile record făcute de la venirea cioclului Borza la şefia ei. Profiturile record pornite de groparul Borza înseamnă investiţii zero. Peste 20 de hidrocentrale se degradează şi Hidroelectrica pierde bani buni cu conservarea lor. Dacă făceam măcar jumate din ele înjumătăţeam importul de energie.
• În situaţia asta, probabil datorită iniţiativei domnului ministru Popescu, Hidroelectrica are de gând să cumpere eoliene în loc să-şi vadă de terminat hidrocentralele. Asta probabil ca la sfârşitul anului managerul silit de ministru să se laude că a investit şi să-şi primească bonusul. Măcar după congresul din septembrie ar trebui să-i spună cineva lui Cîţu că cea mai sigură metodă de a tura motoarele economiei ar fi obligarea Hidroelectrica să-şi facă investiţiile asudând, nu şmecherind bani pe piaţa financiară.
• Domnul Vîlceanu, noul finanţist, nu va fi decât un nou yesman în Guvern. Cîţu n-are nevoie de cineva cu care să se contreze pe chestiuni economice, Cîţu are nevoie de linişte şi de creştere economică pe împrumut ca să ajungă la BNR. De acolo va apăra leul de atacuri speculative, ştie el cum se face asta, doar ce a încercat când era pe la o bancă asemenea treburi de pe poziţia opusă.
• Aud pe unul sau pe altul că domnul prim-ministru reprezintă viitorul, pentru că nu va deveni politician şi va sta cu mintea numai la reforme. Păi dacă stătea cu mintea la ele acum aveam începutul reformelor răvăşind ministerele mai ceva decât canicula minţile oamenilor. Îl auzeam acum vorbind pe Rareş Bogdan de cum va înlocui Guvernul aripile unui avion vechi ca să zboare. Îmi pare rău, bietul avion şade în hangar, pentru că preţul la kerosen a crescut şi mecanicul Cîţu, ocupat cu congresul, n-are timp să vadă că avionul are rezervorul găurit.
• Inflaţia nu creşte doar dacă te apuci să creşti salariile bugetarilor, cum crede sau cum justifică situaţia domnul Vîlceanu. Inflaţia s-a umflat şi pentru că anul trecut, la vreme de pandemie, s-au băgat bani mulţi şi fără suport în salariile bugetarilor sau în HoReCa, de exemplu. Apoi, dacă nu te-ai gândit atunci cum să faci să nu o ia razna acest puseu inflaţionist fără de care susţii că nu există creştere economică, mi se pare că te-ai comportat asemenea individului ce umblă printr-un magazin de porţelanuri încălţat în bocanci. Sau ca un rinocer în patiserie, totuna.