Ministrul de Externe din Suedia, Ann Linde, a salutat anunțul Finlandei de a începe demersurile pentru a deveni stat membru NATO.
„Un mesaj important astăzi de la președintele Finlandei Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin, în legătură cu aderarea la NATO. Finlanda este cel mai apropiat partener pe securitate și apărare al Suediei și trebuie să luam în considerare aceasta analiză a Finlandei. Suedia va decide după prezentarea raportului pe politici de securitate”, a scris Linde pe Twitter.
Ea a evitat să prezinte termene sau indicii despre pașii următori. Publicația suedeză Expressen scrie însă că cererea de aderare la NATO va fi depusă luni, după ce în acea dimineață va avea loc o ședință de guvern, unde vor fi puse la punct ultimele detalii, potrivit The Guardian.
Decizia se bucură de susținere politică, deși rupe un lanț de decenii de neutralitate.
Annie Loof e unul dintre politicienii suedezi care au reacționat la anunțul Finlandei, cerând ca Suedia să meargă mână în mână cu țara vecină, pentru a întări securitatea în zona mărilor Nordului și Baltică.
Ziua 78 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Cât poate dura procesul
Momentan Finlanda nu a depus cererea oficială, ci doar a anunțat clar decizia, urmând ca ea să fie oficializată prin voturi în Guvern și Parlament. Surse de presă susțineau că totul va merge rapid și duminică ar putea fi depusă cererea, dar, cel mai probabil, îi vor aștepta pe suedezi.
Motivul pentru care ar fi ideal ca cele două țări să depună candidaturile împreună este că astfel ar fi simplificat procesul.
Apoi, reprezentanții celor 30 de state aliate se vor reuni la Bruxelles să discute și, cel mai probabil, să accepte cererile. În principiu, ambele state îndeplinesc deja criteriile necesare în ce privește democrația și armata.
Apoi, va exista un nou summit la care vor participa și reprezentanții Suediei și Finlandei, care vor trebui să răspundă la o serie de întrebări și vor trebui să investească în apărare.
Odată acceptate la nivelul NATO ca membre, Suedia și Finlanda vor trebui să aștepte ca fiecare stat membru să ratifice decizia în forurile naționale, proces ce poate dura și luni de zile.