Finlanda cere aderarea la NATO: „Trebuie să aplicăm fără întârziere”

Finlanda cere aderarea la NATO: „Trebuie să aplicăm fără întârziere”

Președintele și premierul Finlandei au anunțat joi, într-o conferință comună de presă, că țara nordică va cere aderarea la NATO.

„Finlanda trebuie să aplice la NATO fără întârziere”, au spus Sauli Niinisto și Sanna Marin, potrivit BBC.

Este o schimbare majoră în politica Finlandei, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina și amenințările continue ce vin de la Moscova către Helsinki. Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Miercuri, premierul finlandez Sanna Marin a vorbit despre posibilitatea aderării țării sale la NATO, într-o conferință susținută la Tokyo, alături de omologul său japonez, Fumio Kishida.

ADVERTISING

„Dacă Finlanda face acest pas istoric, va fi pentru securitatea cetățenilor săi. Aderarea la NATO ar întări întreaga comunitate internațională, adunată în jurul valorilor comune”, a spus Sanna Marin.

Anunțul celor doi de azi este o recomandare pentru Parlament și Guvern, forurile care trebuie să voteze cererea de aderare. Nu este însă așteptat ca acest proces să fie complicat, el urmând să fie finalizat zilele acestea.

Și Suedia este așteptată curând să anunțe aceeași decizie.

Miercuri, premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită fulger în cele două țări, pentru a semna acorduri de securitate care presupun exerciții militare comune, o relație mai activă între serviciile de informații dar și că, în caz de atac, Marea Britanie va ajuta militar cele două state.

ADVERTISING

Moscova nu a primit deloc bine intențiile Suediei și Finlandei de a intra în NATO.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fost președinte și premier al țării și un aliat de bază al lui Vladimir Putin, a avertizat în aprilie că țara sa va trimite arme nucleare în Golful Finic, din Marea Baltică, dacă cele două țări merg până la capăt și aderă la Alianță.

Încă din a doua zi de război Rusia a avertizat cele două țări, care la acel moment, la nivel declarativ, nu aveau nicio intenție să adere, considerând că doar ar escalada tensiunea în regiune. Iată că două luni și jumătate mai târziu lucrurile s-au schimbat, pe măsură ce Moscova a demonstrat cu fiecare zi că nu dorește calea diplomației.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇