Ziua 79 de război. Zelenski vrea negocieri față în față cu Putin, Ucraina își propune să înarmeze 1 milion de persoane și crede că războiul se va încheia până la sfârșitul anului

Ziua 79 de război. Zelenski vrea negocieri față în față cu Putin, Ucraina își propune să înarmeze 1 milion de persoane și crede că războiul se va încheia până la sfârșitul anului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 79 de război a adus ceva veşti proaste pentru Ucraina: Un senator republican a blocat ajutorul american de 40 de miliarde de dolari destinat Kievului, iar Germania nu e de acord cu furnizarea de avioane de luptă occidentale.

Totuşi, pe front, Rusia este cea care dă semne de retragere din zona Harkov, aşa cum a făcut şi la Kiev. Asta şi pentru că în cele două luni de război au fost livrate aproape 11.000 de vehicule militare în Ucraina. În plus, aseară, încă o navă a ruşilor, spărgătorul de gheață Vsevolod Bobrov, a fost cuprinsă de flăcări în urma unui atac al ucrainenilor.

Primul proces pentru crime de război a început azi la Kiev, iar Marea Britanie a adoptat noi sancţiuni care îi vizează pe fosta soţie, actuala iubită dar și mai multe rude ale lui Putin.

Dacă mai era nevoie de dovezi ale cruzimii luptătorilor lui Kadîrov, „măcelarul din Groznîi” a postat un filmuleț ce-i arată cum trag în blocuri și trec cu tancurile peste mașini în Mariupol, doar ca să „se distreze”.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din 13 mai 2022, ziua 79 de război în Ucraina:

23:47 - Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat că este în desfășurare o lovitură de stat în Rusia pentru înlăturarea lui Vladimir Putin care este bolnav. El prezice că războiul se va termina până la finalul anului, iar Ucraina va recupera Crimeea și Donbasul.

23:39 - Ungaria sugerează că are nevoie de 750 de milioane de euro pentru a susține embargoul asupra petrolului rusesc.

23:30 - Statele Unite au acuzat Rusia că folosește Consiliul de Securitate al ONU pentru a dezinforma și pentru a lansa teorii ale conspirației despre armele biologice din Ucraina.

ADVERTISING

23:08 - Procurorul general ucrainean a dezvăluit că peste 11.000 de incidente sunt analizate ca posibile crime de război.

22:48 - O femeie din Ucraina a devenit prima persoană din ţara ei care a ajuns pe vârful Muntelui Everest într-o expediţie care a avut ca obiectiv să arate ''invincibilitatea spiritului ucrainean''.

22:18 - Negocierile cu privire la soarta soldaților ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol sunt în continuare dificile, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

22:01 - Inflația a crescut în Rusia, în aprilie, la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002.

21:45 - Liderul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a anunţat, vineri seară, convocarea unui referendum pe 17 iulie pe tema posibilităţii de a deveni parte a Rusiei.

21:32 - Polonia ar trebui să fie următoarea în țară în procesul de denazificare, după Ucraina, a spus membrul deputatul rus Oleg Morozov, mebru al partidului „Rusia Unită”.

„Prin declarațiile sale despre Rusia ca „tumoare canceroasă” și despre „indemnizația” pe care trebuie să o plătim Ucrainei, Polonia ne încurajează să o punem pe primul loc pentru denazificare după Ucraina”, a scris oficialul pe canalul său de Telegram.

21:12 - Republica Moldova este dispusă să detaşeze în Ucraina un contingent de genişti pentru operaţiuni de deminare, i-a transmis vineri ministrul de Externe moldovean Nicu Popescu omologului său ucrainean Dmitro Kuleba.

20:55 - Conversaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu a soluţionat "nicio problemă acută", a declarat un oficial de rang înalt de la Washington.

ADVERTISING

20:37 - Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki

20:16 - Sviatoslav Vakarchuk, muzician, activist public și politician din Ucraina, a cântat azi la centrala de la Cernobîl. El a cerut liderilor lumii să făcă tot ce este posibil pentru a evacua „eroii din Mariupol” în viață.

Здається, це перший в історії музичний виступ на Чорнобильській атомній станції. Неймовірні працівники - сміливі і віддані своїй справі люди.Все буде добре!

Publicată de Святослав Вакарчук pe Vineri, 13 mai 2022

20:07 - Guvernatorul regiunii Zaporojie spune că 271 de locuitori au fost răpiți de ruși. Oleksandr Starukh a declarat că printre ei se află și copii.

19:52 - Ministrul ucrainean al apărării a declarat că speră să înarmeze un milion de luptători, în timp ce țara se pregătește pentru o "nouă și lungă fază de război".

19:23 - Rusia va suspenda livrările de electricitate către Finlanda în acest weekend, începând de sâmbătă la ora 01:00, a anunțat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde ale ofertei Helskink de aderare la NATO, scrie The Guardian.

19:15 - Letonia a interzis intrarea în țară a peste 100 de cetățeni ruși.

18:57 - Ministerul bulgar de Externe a confirmat vineri că Rusia a declarat 'persona non grata' un angajat al ambasadei Bulgariei la Moscova, ca represalii la o măsură similară luată de Bulgaria în aprilie.

18:42 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerându-i un armistiţiu "imediat" în Ucraina şi evidenţiind importanţa menţinerii liniilor de comunicaţii între Statele Unite şi Rusia.

ADVERTISING

18:20 - Kievul va relaxa restricțiile de circulație începând de duminică, a anunțat primarul orașului, Vitali Klitschko. Astfel, restricțiile va începe o oră mai târziu, de la ora 23.00, și vor dura până la ora 5 dimineața.

18:03 - Soldații de la Azovstal rezistă și încearcă să își ocupe timpul cum pot. Un polițist aflat la uzina asediată de trupele rusești a fost filmat când se joacă cu un câine.

17:46 - Trupele rusești au distrus complet 101 unități sanitare și au avariat alte 570 de la începutul războiului, a declarat, pe Telegram, președintele comisiei parlamentare ucrainene pentru sănătate, Mykhaylo Radutskyy.

17:24 - Pe nouă listă de sancțiuni a Marii Britanii se află, alături de fosta soție a lui Putin, și cea care e considerată iubita sa și mamă a mai multor copii ai președintelui rus, fosta gimnastă Alina Kabaeva. Și verii liderului de la Kremlin, Igor și Mikhail Putin, dar și nepotul său din partea lui Igor, Roman, sunt vizați de sancțiuni.

17:17 - Der Spiegel scrie că țările G7 vor oferi Ucrainei un ajutor de 30 de miliarde de euro.

17:05 - Razman Kadîrov a postat un clip în care luptătorii ceceni trag în clădiri rezidențiale din Mariupol și trec cu tancurile peste mașini.

16:54 - Zelenski îi transmite iar lui Putin că e pregătit pentru o negociere față în față.

„Sunt pregătit să vorbesc cu Putin. Dar doar cu el. Fără intermediari. Și în termeni de dialog, nu de ultimatumuri”, a spus președintele ucrainean.

16:33 - Rusia le recomandă vineri ruşilor să nu se ducă în Regatul Unit şi anunţă că a înăsprit condiţiile obţinerii unei vize ruseşti de către britanici, prezentând aceste măsuri drept o reacţie la acţiuni ”inamicale” ale Londrei.

16:25 - Trei foști președinți ai Ucrainei, Leonid Kuchma, Viktor Iușcenko și Petro Poroșenko au semnat un apel comun către liderii lumii în care le cer să ajute în eliberarea civililor și soldaților de la Azovstal.

16:22 - Cancelarul german Olaf Scholz a avut o convorbire cu Vladimir Putin, după mai multe săptămâni de la ultimul astfel de contact. Scholz a scris pe Twitter ca a avut „o lungă conversație telefonică” și a enumerat trei lucruri principale pe care i le-a comunicat președintelui rus: „Trebuie să fie o încetare a focului cât mai repede posibil. Acuzațiile că naziștii sunt la putere este falsă. Și i-am amintit că Rusia are responsabilitate pentru securitatea alimentară globală”.

De cealaltă parte, Kremlinul anunțase că Putin i-a prezentat lui Scholz „în detaliu logica și principalele obiective ale operațiunii militare speciale” și i-a atras atenția asupra „încălcărilor grave” comise de ucrainenii „care susţin ideologia nazistă”.

16:06 - Un tribunal din Rusia a amendat cu 12,8 milioane de ruble Radio Europa Liberă pentru refuzul de a șterge articole considerate „fake” cu privire la războiul din Ucraina. În aprilie, publicația primise o altă amendă pentru aceleași acuzații, de 15 milioane de ruble.

15:50 - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a comentat vineri posibilitatea aderării la NATO a Suediei și Finlandei.

„Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, a spus Erdogan.

El a spus că țările scandinave sunt „mult prea ospitaliere” cu organizații pe care Turcia le consideră teroriste, cum ar fi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Tensiunile dintre Turcia și Grecia s-au acutizat în vara lui 2020, cu privire la drepturile de foraj în zone din Marea Mediterană, unde Grecia și Cipru revendică prorpia zonă economică exclusivă. Turcia acuză Grecia și că vrea să își extindă apele teritoriale în Marea Egee.

15:24 - Președintele Poloniei Andrzej Duda este convins că Rusia va fi obligată să plătească despăgubiri Ucrainei.

„Credem cu tărie că Rusia va fi forțată de comunitatea internațională să plătească o indemnizație Ucrainei pentru a reclădi ceea ce a fost distrus”, a spus Duda.

14:58 - Trupele rusești au încercat să înoate până la țărm într-o traversare eșuată a unui râu, după ce au fost atacate de militarii ucraineni, potrivit serviciului de informații InformNapalm.

Traversarea râului trebuia să fie făcută de două companii de soldați și 30 de unități de echipament, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie și transportoare blindate de trupe.

Imediat ce rușii au început traversarea, forțele ucrainene au distrus podul de pontoane, iar trupele rusești „au căzut în capcană". Militarii ruși au suferit pierderi grele și multe trupe au încercat să scape și să înoate spre celălalt mal, dar ucrainenii au deschis imediat focul asupra lor.

14:45 - Germania spune că a început să antreneze soldații ucraineni ca să ştie cum să folosească sistemul de artilerie Panzerhaubitze (PzH) 2000 în această săptămână. Obuzierul PzH 2000 este una dintre cele mai puternice arme de artilerie ale armatei germane și poate lovi ținte la o distanță de 40 km.

14:37 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit că Rusia ar avea de gând să taie gazul Finlandei. Peskov a spus că această ştire este cel mai probabil „o altă farsă de presă”.

Un ziar din Finlanda scria ieri că politicienii locali au fost avertizați că Rusia ar putea opri livrările de gaz. Peskov a spus că nu există planuri în acest sens, adăugând că Gazprom rămâne un furnizor de încredere.

14:23 - Putin a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz şi i-a spus „în detaliu logica și principalele obiective ale operațiunii militare speciale”, anunţă Kremlinul. Putin a atras atenția asupra „încălcărilor grave” comise de ucrainenii „care susţin ideologia nazistă”.

14:14 - Zelenski spune că preşedintele francez Emmanuel Macron a oferit concesii cu privire la suveranitatea Ucrainei pentru a-l ajuta pe Putin să-şi salveze reputaţia. Negocierile lui Macron au fost „în zadar”, declară Zelenski, adăugând că „nu vrem să salvăm ceva pentru cineva și să pierdem teritoriu pentru asta”.

14:06 - Ministerul român de Externe a anunțat că Rusia a declarat personae non gratae 10 cetățeni români care lucrau în ambasada noastră de la Moscova. Într-o declarație separată, MAE rus anunţă că a expulzat şi un angajat al ambasadei bulgare.

13:51 - Transnistria nu este o amenințare serioasă pentru Ucraina. Până la 3.000 din 15.000 de militari știu să lupte în Transnistria controlată de ruși, a declarat președintele ucrainean la postul de televiziune italian Rai 1.

13:39 - Marea Britanie a anunțat o nouă rundă de sancțiuni, care vizează „rețeaua din umbră care susține stilul de viață de lux al lui Putin”, spune ministrul de Externe, Liz Truss. Printre cei nou plasați pe lista sancțiunilor se numără fosta soție a lui Putin, Lyudmila Ocheretnaya. Mihail Şelomov, un om de afaceri rus care e văr cu Putin, este și el vizat.

Lista sancţiunilor UK include acum peste 1.000 de persoane și 100 de entități.

13:22 - Primul proces pentru crime de război a început la Kiev. Inculpat este Vadim Şisimarin, un comandant rus în vârstă de 21 de ani al diviziei de tancuri Kantemirovskaya, care ar fi ucis un civil pe 28 februarie.

Un purtător de cuvânt al Parchetului a declarat că tânărul riscă închisoare pe viață.

Alte două cazuri vor fi audiate în instanță în câteva zile, inclusiv un proces în absență al lui Mihail Romanov, un soldat rus acuzat de viol și crimă.

13:00 - Cea mai mare corporație energetică din Japonia ENEOS nu mai cumperă petrol rusesc.

12:51 - Aderarea Suediei la NATO ar avea un efect stabilizator și ar aduce beneficii țărilor din jurul Mării Baltice, a declarat ministrul de Externe Ann Linde, a doua zi după ce vecina Finlanda s-a angajat să solicite aderarea la alianță. „Aderarea Suediei la NATO ar avea un efect de prevenire a conflictelor în nordul Europei”, a spus Linde reporterilor, când a prezentat un raport Parlamentului privind securitatea. Se așteaptă ca Suedia să urmeze exemplul Finlandei şi ar putea solicita aderarea la NATO chiar luni.

12:28 - Nişte farseuri au păcălit-o la telefon pe Svetlana Bondarchuk, adjuncta Fiscului din Russia, să plătească 1,2 milioane de ruble prezentându-se ca angajați bancari, relatează TASS.

12:15 - În timp ce miniștrii de Externe G7 s-au renit în Germania, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său din Belarus.

11:53 - Ard peste 1.500 de hectare de pădure din regiunea Herson. Situația devine critică, în timp ce luptele continuă la granița cu regiunile Nicolaev și Dnipropetrovsk. Trupele ruse continuă să bombardeze regiunile învecinate din Hersonul ocupat, răspândind focul.

11:44 - Rușii au deteriorat Palatul Voronţov din Odesa. Explozia a afectat ferestrele și stucurile clădirii.

11:30 - Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au lovit rafinăria de petrol Kremenchug din centrul Ucrainei, distrugându-i capacitatea de producție și rezervoarele de combustibil. Moscova se mai laudă că a doborât o aeronavă ucraineană Su-27 în regiunea Harkov. Rapoartele nu au fost verificate independent.

11:12 - Trupele ucrainene continuă să apere Severodonetsk, care a fost bombardat în ultimele săptămâni. Se crede că aproximativ 15.000 de civili se află încă în Severodonetsk, dintr-o populație de 100.000 înainte de război. Orașul e distrus în proporție de peste 70%, potrivit adminstrației locale.

„Evacuarea este suspendată, pentru că este imposibil să se circule pe un drum care este bombardat în mod constant. De îndată ce situația se va stabiliza, evacuarea va fi reluată", a declarat șeful administrației civile-militare din Severodonetsk, Oleksandr Stryuk.

11:03 - După săptămâni de rezistență, trupele ucrainene s-au retras din orașul Rubijne din regiunea Lugansk, potrivit CNN. Lupte intense au fost la periferia industrială a orașului. De asemenea, un pod care leagă Rubijne de orașul vecin Severodonetsk a fost distrus, ceea ce arată că ucrainenii au adoptat noi linii de apărare.

Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Statului Major ucrainean că trupele ucrainene au părăsit periferia orașului Rubijne.

10:54 - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că în cele două luni de război au fost livrate în Ucraina aproape 11.000 de vehicule pentru nevoile armatei.

10:40 - Josep Borrell a declarat în această dimineață că Uniunea Europeană va oferi încă 500 de milioane de euro ca sprijin militar Ucrainei. E încrezător că se poate ajunge la un acord în zilele următoare pentru a conveni asupra unui embargo pentru petrolul rusesc.

10:23 - Poliţia de Frontieră anunţă că 8.266 cetăţeni ucraineni au intrat joi în România, în creştere cu 4,4% faţă de miercuri.

10:12 - CNN relatează că nava rusă Matros Pozinici, încărcată cu cereale furate, a sosit în portul sirian Latakia. Este una dintre cele trei nave rusești care exportă cereale din regiunile ocupate din Ucraina.

10:01 - Rușii au distrus Casa de Cultură din Derhachi, regiunea Harkov. Acolo era amplasat un centru umanitar, de unde se distribuia ajutor populației.

9:45 - Biroul de înregistrare și înrolare militară din Omsk (Rusia de est) a fost lovit cu cocktailuri Molotov noaptea trecută, relatează presa locală.

9:36 - Ambasada Rusiei în Letonia a emis o declarație furioasă cu privire la decizia de ieri de la Riga de a suspenda protecția monumentelor sovietice: "Suntem revoltați de decizia Parlamentului leton de a suspenda unilateral articolul 13 din Acordul interguvernamental ruso-leton din 30 aprilie 1994, care cere părții letone să protejeze, să întrețină și să aibă grijă de monumente. Acest demers trădător, nejustificat nu are nici temeiuri morale, nici legale și constituie o încălcare flagrantă a principiilor și normelor universal recunoscute ale dreptului internațional, inclusiv prevederile acestui tratat."

Parlamentul Letoniei a votat ieri că protecția monumentelor sovietice va fi suspendată până când forțele ruse vor părăsi Ucraina.

9:24 - Șeful administrației regionale Lugansk a raportat că, în ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au bombardat de 31 de ori clădiri rezidențiale.

9:18 - Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei ar trebui să rămână în vigoare până când toate trupele sale vor părăsi Ucraina, a declarat ministrul de Externe britanic Liz Truss, la o întâlnire a omologilor săi G7 din Germania: „Putin se umilește pe scena mondială. Trebuie să ne asigurăm că se confruntă cu o înfrângere în Ucraina, care îi neagă orice beneficiu și, în cele din urmă, restrânge agresiunea ulterioară”.

9:07 - Japonia interzice exporturile de bunuri high-tech către Rusia, relatează RIA Novosti. În special, interdicția va afecta imprimantele 3D, computerele cuantice și microscoapele electronice.

8:55 - Forțele ucrainene au împiedicat cu succes încercările rusești de a traversa râul Siverski Doneț din Donbas, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în cea mai recentă actualizare a informațiilor, cu imagini care indică faptul că Rusia „a pierdut elemente de manevră blindate semnificative”. Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat imagini cu ceea ce spune că ar fi fost tancuri rusești distruse în satul Bilohorivka, în apropierea orașului strategic Lisychansk, aflat sub control ucrainean.

8:39 - Un al treilea convoi cu ajutoare din Franța pentru Ucraina va ajunge vineri seara la hubul din Suceava. Vor fi donate serviciului de urgență ucrainean 115 tone de echipamente şi alimente şi 13 vehicule noi.

8:28 - La un tribunal din Kiev începe primul proces pentru crime de război, un soldat rus fiind acuzat de uciderea unui civil de 62 de ani. Inculpatul este Vadim Şisimarin, un tânăr de 21 de ani, comandantul diviziei de tancuri Kantemirovskaya.

8:16 - Autoritățile din Transnistria raportează o tentativă de incendiere cu un cocktail Molotov, la un centru militar de recrutare și un depozit de petrol.

8:11 - Cum arată un tanc rusesc lovit de o rachetă Javelin.

7:57 - Guvernul elveţian a raportat active ruseşti în valoare de 6,3 miliarde de franci elveţieni îngheţate sub sancţiunile impuse pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, o scădere de la începutul lunii aprilie, deoarece active blocate provizoriu de aproximativ 3,4 miliarde de franci au fost eliberate.

7:35 - Zelenski acuză Rusia că a atacat 570 de unități medicale din 24 februarie. Din acest total, Rusia ar fi distrus complet 101 spitale, a spus Zelenski în discursul său de azi-noapte: „Este barbarie!”.

7:24 - Analiza zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului arată că retragerea rușilor de la Harkov seamănă din ce în ce mai mult cu cea de la Kiev. Ministerul britanic al Apărării raportează că forțele ruse retrase de la Harkov au fost trimise spre Rubijne și Severodonetsk. Rușii nu mai bombardează orașul, ci se concentrează pe baraje de artilerie pentru oprirea contraofensivei ucrainene, ceea ce arată că au intrat în poziții defensive.

7:13 - UE ia în considerare amânarea sancțiunilor care vizează petrolul rusesc, pe măsură ce Ungaria își întărește poziția. Amânarea embargoului câștigă sprijin în rândul națiunilor UE, relatează Bloomberg, citând diplomații UE. Cu toate acestea, guvernele UE fac încă presiuni pentru un acord privind pachetul complet până luni, când miniștrii de Externe se vor întâlni la Bruxelles.

7:02 - ONU: Peste 6 milioane de refugiați ucraineni au fugit din țară de la începutul invaziei. Peste 3,3 milioane de persoane, majoritatea femei și copii, au intrat în Polonia.

6:50 - Un depozit de muniție rusesc a fost distrus în satul Velika Olexandrivka, din regiunea Herson.

6:42 - O minge de baseball semnată de Zelenski a fost vândută la licitaţie în Boston, cu peste 50.000 de dolari, o parte din venituri fiind destinată ucrainenilor strămutaţi din cauza invaziei ruse.

6:38 - Ministerul de Interne al Ucrainei acuză forțele ruse că au deschis focul asupra civililor, dintr-un tanc, într-un sat din regiunea Harkov.

6:26 - Statele Unite acuză armata rusă că a transferat cu forţa "mai multe mii" de ucraineni în Rusia de la începutul războiului la sfârşitul lui februarie, adesea prin "lagăre de filtrare" unde sunt supuşi unui tratament "brutal". Kievul a avansat numărul de 1,2 milioane de persoane deportate.

6:21 - Războiul obligă Ucraina să redirecționeze 8,3 miliarde de dolari către cheltuielile militare. Ucraina a fost nevoită să cheltuiascăpână acum 245,1 miliarde de grivne (8,3 miliarde de dolari) pentru război, în loc de dezvoltare, potrivit ministrului ucrainean de Finanțe, Serghei Marcenko.

Ca urmare a războiului, Guvernul a colectat doar 60% din veniturile fiscale planificate pentru aprilie, a declarat Marcenko pentru Reuters. Kievul are nevoie urgentă de sprijin extern suplimentar.

6:13 - Cancelarul Karl Negammer spune că Austria ar putea confisca instalația de depozitare Gazprom, dacă Rusia nu va furniza gaz. Depozitul de lângă Salzburg este cel mai mare din Austria și al doilea din Europa Centrală și este în prezent gol, relatează ziarul Kronen Zeitung.

6:04 - David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, a declarat pentru CNN că, dacă Putin nu redeschide porturile Ucrainei la Marea Neagră, ar putea provoca o criză globală a foametei şi vor muri milioane de oameni.

5:45 - Rand Paul a blocat în Senatul SUA un proiect de lege care permite alocarea de ajutor suplimentar Ucrainei în valoare record de aproape 40 de miliarde de dolari. Din cauza lui, decizia este amânată cel puțin până săptămâna viitoare. Iată argumentele sale:

5:31 - Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate. Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul şi Reuters nu a putut verifica independent informaţia. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat joi că Finlanda va depune cerere de aderare la NATO "fără întârziere", ceea ce a făcut Rusia să promită un răspuns. Majoritatea gazului utilizat în Finlanda vine din Rusia, dar gazele reprezintă doar circa 5% din consumul energetic anual al ţării.

4:50 - Comisia Europeană intenţionează să prezinte un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, combinând o lansare mai rapidă a energiei regenerabile şi economiile de energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative, arată proiectele de documente, citate de Reuters.

4:33 - Ministrul german de Externe şi-a exprimat rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionată cu avioane de luptă occidentale, la întâlnirea G7. Annalena Baerbock a trimis la respingerea de către statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării. Ea a adăugat că "am adoptat de asemenea o poziţie clară" în privinţa furnizării de materiale pentru avioane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇