FSB va urmări în timp real cine merge cu taxiurile prin Rusia - proiect de lege

FSB va urmări în timp real cine merge cu taxiurile prin Rusia - proiect de lege

Rusia vrea să oblige serviciile de taximetrie și car sharing să ofere în timp real date despre pasageri serviciului secret FSB.

Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, inițiativa fiind văzutî în Occident ca o nouă restricționare a libertăţilor publice, relatează AFP.

Acest document a fost elaborat de către Guvern şi a fost publicat miercuri pe site-ul Dumei de Stat.

În document se prevede ca serviciile de taximetrie, foarte populare în Rusia, folosite prin aplicaţii pe mobil, să fie obligate să furnizeze FSB în timp real acces la bazele de date ale comenzilor.

„Aceasta este o măsură foarte dificil de pus în aplicare. Însă asta nu înseamnă că nu e necesară”, a declarat agenţiei de presă RIA Novosti deputatul Adalbi Şhagoşev, un membru al Comitetului pentru Securitate şi Luptă împotriva Corupţiei din cadrul Dumei de Stat.

El subliniază că este vorba despre o problemă de „securitate naţională”.

Și în prezent FSB poate obţine aceste informaţii, dar trebuie să depună câte o cerere oficială la companii, care au la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului Civil pentru Dezvoltarea Taximetriei în regiunile ruse, Irina Zaripova.

„Mulţi sunt îngroziţi că FSB poate primi oricând, în timp real, informaţii despre pasageri”, spunea ea, la sfârşitul lui martie, postului rus de radio Kommersant FM, când această ideea a fost evocată prima oară de către Ministerul rus al  Transporturilor.

„Însă, atunci când este vorba despre securitatea naţională, foarte adesea există situaţii în care s-a întâmplat ceva, iar agenţii FSB au nevoie să aibă aceste date practic într-o oră, pentru a elucida o crimă sau a o împiedica”, dădea ea asigurări, subliniind că „nimeni nu va monitoriza aceste date de dimineaţa până seara”.

„Se întrec limitele. Să fii urmărit împotriva voinţei tale, fără permisiune... Prefer să nu mai folosesc taxiul”, spune o studentă de 23 de ani, din Moscova.

Este „ciudat”, „dar cred că chiar şi fără asta ei ştiu deja totul”, spune ea.

Rusia a restricționat tot mai mult libertățile publice, după ce a lansat ofensiva militară în Ucraina, la 24 februarie. A blocat accesul la reţelele de socializare Instagram, Facebook şi Twitter şi a dat în judecată grupul Meta, pe care-l acuză de răspândirea unor „îndemnuri la crimă” împotriva ruşilor.

Rusia şi-a consolidat, de asemenea, arsenalul legislativ, care-i permite să pedepsească cu amenzi grele sau cu închisoarea orice persoană găsită vinovată de „discreditarea” armatei sau de publicarea unor „informaţii false” despre aceasta.