Letonia a înfuriat Rusia: Suntem scandalizați de acest act de trădare

Letonia a înfuriat Rusia: Suntem scandalizați de acest act de trădare

Rusia a reacționat cu furie după ce Letonia a decis, joi, să suspende unilateral un acord din 1994 care prevedea protejarea monumentelor sovietice.

Ambasada Rusiei la Riga a transmis că este scandalizată de această decizie, acuzând Letonia de trădare.

„Suntem scandalizați de decizia unilaterală a Parlamentului leton de a suspenda articolul 13 din Acordul interguvernamental ruso-leton semnat pe 30 aprilie 1994, prin care Letonia se angaja să protejeze, să întrețină și să aibă grijă de monumente.

Acest act de trădare, nejustificat nu are temei moral sau legal și este o încălcare flagrantă a principiilor și normelor universal recunoscute ale dreptului internațional, inclusiv prevederile acestui acord", a transmis misiunea diplomatică a Rusiei, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Declarația continuă cu acuzații la adresa clasei politice letone.

„Această situație arată clar, în fața întregii comunități internaționale, adevărata față a elitei politice din Letonia modernă: cinism, dublu standard, respingerea totală a căilor civilizate de a rezolva probleme între state și desconsiderarea fără rușine a principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

În Letonia iese la iveală problema pe care o are cu a-și accepta trecutul istoric”, se mai arată în comunicat.

Ziua 79 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Parlamentul Letoniei a votat joi suspendarea acordului, până când „forțele Rusiei vor pleca de pe teritoriul Ucrainei, Moscova va recunoaște integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în acord cu dreptul internațional, și va plăti despăgubirile pentru crimele pe care le-a comis deja”.

Practic, decizia permite cadrul legal pentru demolarea monumentelor sovietice. 68 de parlamentari au votat pentru suspendarea acordului, în timp ce doar 18 au fost împotrivă, potrivit site-ului televiziunii și radioului de stat din Letonia.

ADVERTISING

În timpul dezbaterilor, deputatul Krista Baumane a menționat monumentul din Uzvaras Park (Parcul Victoriei - n.red.) din Riga, un simbol al ocupației sovietice. Ea a spus că din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, a devenit un simbol al crimelor rușilor în Ucraina.

Deputatul conservator Krišjānis Feldmans a completat că sunt alte sute de monumente din era sovietică pe teritoriul Letoniei care ar trebui dărâmate.

Parlamentarii care s-au opus au motivat că aceste monumente nu au nimic de-a face cu invazia din Ucraina, ci doar marchează victoria Armatei Roșii sovietice împotriva Germaniei naziste.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇