Un general american ştie cum poate fi înfrântă Rusia. Dacă i se permite, Putin ar putea ataca Moldova și țările baltice

Un general american ştie cum poate fi înfrântă Rusia. Dacă i se permite, Putin ar putea ataca Moldova și țările baltice

Fostul șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europa, generalul Michael Repass, propune ca statele aliate să formeze rapid cinci brigăzi ucrainene care să-i împingă pe ruși în afara Ucrainei. Un război de uzură va fi în avantajul Rusiei, care ar putea ataca apoi Republica Moldova și țările baltice.

În ultimii șase ani, Repass a oferit consultanță armatei ucrainene, pe baza unui contract al guvernului american. El a vizitat recent Polonia și vestul Ucrainei, pentru a înțelege mai bine derularea războiului, și a observat că lanțul de aprovizionare cu echipament militar al armatei ucrainene este ineficient. E nevoie de crearea unei forțe militare suplimentare pentru a respinge trupele ruse, crede el.

"În primul rând, Ucraina are nevoie de mult ajutor. În al doilea rând, NATO se mișcă prea încet. Trei, nu vedem ce se întâmplă cu echipamentul militar când ajunge în Ucraina", a precizat generalul într-un interviu acordat CNN.

ADVERTISING

Singura șansă a Ucrainei în cele trei scenarii ale războiului

Pentru a-i învinge pe ruși, Repass susține că Statele Unite și aliații săi trebuie să creeze în Ucraina o forță strategică de cinci brigăzi militare de până la 40.000 de soldați, capabile să desfășoare operațiuni care să împingă trupele ruse în afara Ucrainei.

Generalul american crede că un război care trenează este în avantajul Rusiei, astfel că Ucraina și aliații săi trebuie să preia inițiativa și să treacă de la apărare la contraatac.

"Cele trei scenarii evidente sunt: Rusia câștigă teren, Ucraina câștigă teren sau va fi un blocaj. Două dintre aceste trei scenarii oferă victoria Rusiei", a spus el, adăugând că în scenariul remizei pe front Rusia ar putea susține victoria pe baza realității de pe front și să-și continue ocupația pe termen nedeterminat pe o rază extinsă în Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Repass este de părere că toată lumea se gândește la luptele din prezent, iar aliații trimit arme în Ucraina, dar acest lucru nu este suficient.

"Problema e că armata ucraineană are nevoie de capacități suplimentare pentru a putea să-i scoată pe ruși din Ucraina. Rusia aduce întruna mai multe forțe, nu neapărat cele mai bune forțe, dar mai multe. Așa cum spunea Stalin, cantitatea are o calitate în ea însăși", a declarat el, subliniind că războiul va începe să decurgă în favoarea Rusiei dacă nu sunt generate noi forțe ucrainene.

În opinia sa, există patru lucruri pe care Statele Unite și aliații trebuie să le facă:

  1. "Unu, trebuie să slăbim Rusia prin întărirea capabilităților ucrainene.
  2. Doi, trebuie să descurajăm Rusia prin creșterea capabilităților noastre și ale NATO.
  3. Trei, să degradăm trupele și capabilitățile Rusiei.
  4. În fine, trebuie să asigurăm înfrângerea Rusiei în Ucraina și asta se face prin construirea unei rezerve strategice și operaționale pentru Ucraina care poate susține operațiuni ofensive care să împingă Rusia în afara Ucrainei și care să securizeze frontierele."
ADVERTISING

Echipamentele și instruirea occidentală bat cantitatea rușilor

Fostul șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europa recomandă ca Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania și Polonia să creeze fiecare câte o brigadă ucraineană pe care să o echipeze complet și să o instruiască pe teritoriul propriu, și pe care să o trimită apoi în Ucraina.

"Vor fi cinci brigăzi în cinci sectoare operaționale. Și va fi, probabil, nevoie de șase până la opt luni pentru a le implementa. Aceste cinci brigăzi vor avea echipament vestic și vor lupta în stil vestic, cu o abordare integrată sol-aer, incluzând tancuri interoperabile NATO, sprijin aerian și apărare aeriană", a explicat el.

Repass a arătat că cinci brigăzi nu reprezintă o forță mare, iar acestea pot fi constituite în viitorul apropiat: "Sunt cam 8.000 de soldați într-o brigadă, deci până la 40.000 de oameni în cinci brigăzi."

Potrivit generalului american, când o forță militară occidentală a intrat în confruntare cu o armată susținută de ruși, aceasta din urmă a fost total anihiliată de o forţă inferioară numeric, așa cum a fost cazul, de exemplu, în primul război din Golf, când armata SUA a distrus cea mai mare parte a armatei lui Saddam Hussein în Kuweit.

"Știm că armele occidentale au un nivel calitativ superior echipamentelor rusești, așa că numărul și forța nu mai contează când echipamentul occidental intră în acțiune contra celui rusesc", a explicat el.

Podul terestru care va aduce Rusia la ușa Moldovei

Mike Repass a arătat că Rusia a trecut la o campanie metodică de înaintare, încercând să înconjoare trupele ucrainene din sud.

"Rușii încearcă să înconjoare și Nikolaiev, să reducă și să distrugă forțele de apărare și apoi să se îndrepte spre Odesa. Nu pot să plece spre Odesa până nu înconjoară și distrug forțele din jurul Nikolaievului", a explicat el, adăugând că rușii vizează Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră și a-și deschide calea spre Transnistria și Moldova.

Generalul american consideră că există o amenințare la adresa Moldovei:

"Cred că au ochii pe Moldova. Dacă pot să o ia, o vor lua. Să fiu clar, ei fac planuri să se îndrepte spre Transnistria. Dacă pot să facă un pod terestru spre Transnistria, îl vor face. Va aduce Rusia la ușa Moldovei, iar aceasta nu va fi capabilă să se apere împotriva invaziei Rusiei."

Acesta a mai spus că Rusia vizează și statele baltice, despre care oficialii lui Putin au afirmat în mai multe rânduri că nu au fundament istoric și că sunt state ilegitime, așa cum au spus și despre Ucraina la începutul războiului.

Putin, stăpânit de bestia pe care el a creat-o

Întrebat cum crede că se simte Putin acum, Repass a răspuns că "probabil mai bine" decât după ce crucișătorul Moscova a fost scufundat. El a adăugat că liderul de la Kremlin este rupt de lume și trăiește într-o realitate paralelă, mai ales că nu folosește mijloace moderne de comunicare.

"Cred că se simte confuz, dar realizează că trebuie să meargă înainte ca să obțină victoria. Și e ținut captiv de bestia pe care el însuși a creat-o, fiindcă rareori folosește Internetul. Nu a fost văzut niciodată folosind un computer și la sfârșitul anului 2020 s-a scris că nici nu are un iPhone. Nu are nicio legătură cu lumea exterioară și toate informațiile îi sunt oferite de cercul lui de apropiați sau de ceea ce citește în presa rusă, controlată de stat. E ca într-o cameră cu ecou din Coreea de Nord"

Generalul american și-a reiterat convingerea că războiul din Ucraina nu se va încheia în următoarele luni. "Va fi un război agonizant dacă va dura mai mult de un an și cred că va dura cel puțin doi ani. Dar nu-l putem lăsa să ajungă într-un blocaj. Dacă intră în blocaj, Putin va susține că e un succes, urmat de o ocupație brutală în teritoriul ucrainean pe care îl controlează", a conchis el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇