Oficialii ucraineni au anunțat că au ucis până acum pe fronturile din Ucraina în jur de 12 generali ruși, o cifră ce i-a uimit pe mulți analiști.
Acest lucru a fost posibil și datorită colaborării între serviciile de informații ale SUA și Ucrainei, scrie New York Times.
Americanii nu dau informații specifice despre liderii armatei ruse, însă oferă date în timp real despre mișcările trupelor Moscovei. Oficialii ucraineni combină aceste date cu propriile informații din teren, pe care le obțin prin interceptări ale comunicațiilor rușilor și astfel loviturile lor sunt tot mai eficiente.
Administrația lui Biden a încercat să țină cât de secrete posibil informațiile oferite ucrainenilor, de teama că Putin ar putea privi ajutorul ca pe o provocare și ar putea lansa un război la scară mai largă.
Jurnaliștii americani au reușit să obțină câteva detalii de la oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului. Ei au refuzat să spună cum sunt obținute detaliile, dar sursele variază, printre ele numărându-se sateliții comerciali, dar și cei deținuți de agenții.
Ziua 71 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Însă nu toate loviturile care au zguduit armata rusă au avut suport informațional american. Cea de la sfârșitul săptămânii trecute, când ucrainenii au lovit baza de la Izium, în timp ce acolo se afla generalul Valeri Gherasimov, a fost condusă exclusiv de Kiev.
Americanii au evitat să ofere informații despre șeful Statului Major al armatei ruse, potrivit oficialilor citați de NYT, însă datele lor au fost cruciale în atacurile în care au murit alți generali ruși.
Totodată, americanii au trimis în Ucraina și arme care să ajute în astfel de atacuri de precizie, printre care dronele Switchblade, care pot fi programate să identifice și să ucidă indivizi anume.
Și alți aliați NATO oferă Ucrainei informații în timp real care să o ajute în război.
În plus, analiștii și experții militari spun că și rușii fac de multe ori treaba ucrainenilor ușoară. Generalii ruși de multe ori s-au expus folosind linii nesecurizate pentru a comunica.
În plus, structura ierarhică a armatei ruse îi obligă pe generali să meargă pe teren să rezolve problemele logistice când acestea apar.
„Asta arată o lipsă de disciplină, de experiență, aroganță și eșecul de a aprecia corect capabilitățile ucrainenilor. Nu e deloc greu să localizezi pe cineva care vorbește în aer liber la telefon”, a spus Frederick B. Hodges, fostul șef militar al NATO.
UPDATE 12:58 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la articolul publicat de NYT.
„Armata noastră este foarte conștientă de informațiile pe care le transmit SUA, Marea Britanie, NATO către forțele ucrainene. Suntem la curent. Și, desigur, împreună cu fluxul de arme pe care aceste țări îl asigură, sunt acțiuni care nu putem spune că ar contribui la o finalizare rapidă a operațiunii. Dar în același timp nu sunt nici în măsură să ne împiedice din a ne atinge obiectivele”.
Întrebat dacă Rusia ar putea reacționa, Peskov a răspuns: „Normal. Armata rusă face tot ce este nevoie în această situație”.