Ziua 71 de război: Cele mai mari puteri mondiale strâng rândurile în ajutorul Ucrainei

Ziua 71 de război: Cele mai mari puteri mondiale strâng rândurile în ajutorul Ucrainei

Războiul din Ucraina continuă de 71 de zile și nu sunt semne că s-ar încheia curând. Rușii par să întețească atacurile în toată Ucraina, încercând să provoace cât mai multe pagube până pe 9 mai.

Ucraina a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din jurul orașelor Mikolaiv și Herson din sudul țării și forțele Kievului au ucis, până acum, 12 generali ruși, un număr impresionant atins cu ajutorul informațiilor serviciilor americane.

Încercând să semene teamă în lume, Kremlinul a făcut publice scenariile după care s-au antrenat soldații ruși în urmă cu doar câteva săptămâni, în Kaliningrad: un atac cu rachete cu capacitate nucleară ce pot lovi Ucraina, Polonia, țările baltice, Suedia și estul Germaniei, inclusiv Berlinul, dar și activități militare în condiții de expunere la o zonă contaminată cu radiații și substanțe chimice.

În acest timp, SUA, Germania, Marea Britanie, aliații din NATO, țările nordice, țările baltice și chiar Japonia strâng rândurile în fața agresiunii Rusiei. Ucraina va primi armamentul greu pe care l-a cerut, iar Putin nu va fi lăsat să păstreze nimic din tot ce va reuși să cucerească prin acest război.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 5 mai 2022, ziua 71 de război în Ucraina:

23:41 - Guvernul Marii Britanii a sancționat Evraz, multinaționala producătoare de oțel deținută parțial de miliardarul Roman Abramovici, care se număra anterior printre cele mai mari companii din Marea Britanie.

22:15 - Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, va merge în scurt timp în Ucraina, după ce cele două țări au remediat o ruptură diplomatică din cauza refuzului Kievului de a-l primi pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, a declarat cancelarul Olaf Scholz, citat de Reuters.

ADVERTISING

21:50 - Germania și SUA au convenit să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, după o discuție a cancelarului Scholz cu președintele Biden.

20:41 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, și prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, au avertizat că invazia Ucrainei ar putea fi replicată în Asia de Est, dacă puterile democratice nu se opun puterilor autocratice.

„Ucraina poate fi mâine estul Asiei”, a spus Kishida, joi, în timpul unei vizite la Londra, cerându-le liderilor mondiali să recunoască că invazia Ucrainei nu este doar o problemă europeană.

20:05 - Locuitorii orașului Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei au fost îndemnați să evite adunările publice în acest weekend sau să părăsească orașul dacă pot, a spus primarul acesteia. Localitatea se află la 185 de kilometri de Sighetu Marmaţiei.

19:38 - Putin a vorbit la telefon cu premierul Israelului și i-a spus că „Rusia este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă” din Azovstal, asta deși sursele de la fața locului anunță că rușii au luat cu asalt complexul și se dau lupte grele, iar promisiunea de încetare a focului nu a fost respectată.

ONU a trimis un convoi umanitar pentru salvarea civililor, care va ajunge la Azovstal mâine dimineață, iar atunci vom vedea dacă rușii își respectă sau nu promisiunea.

19:31 - NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

ADVERTISING

18:53 - Un adolescent în vârstă de 15 ani a fost ucis în timpul bombardamentelor de la grădina zoologică EcoPark din apropiere de oraşul Harkov, în timp ce îşi ajuta părinţii să hrănească şi să evacueze animalele.

17:45 - „Ruşii nu îşi respectă promisiunea de armistiţiu şi nu permit evacuarea civililor”, care sunt în continuare blocați alături de combatanţi în subteranele complexului Azovstal, spune Sviatoslav Palamar, comandant-adjunct al regimentului Azov, într-un mesaj video pe Telegram.

17:28 - Iahtul Amadea, unul dintre cele mai mari din lume, aparținând oligarhului rus Suleiman Kerimov, a fost sechestrat în Fiji, la cererea SUA. Acesta valorează 300 de milioane de dolari.

Foto: Hepta.ro

17:02 - 6,5 miliarde de dolari au fost strânși la Conferința donatorilor de la Varșovia.

16:55 - Cancelarul german Olaf Scholz spune că țara sa nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei fără să se consulte, mai întâi, cu Ucraina.

16:51 - BBC a strâns noi mărturii ale celor care au scăpat din infernul de la Azovstal.

Mark, un băiețel de 11 ani, a povestit că era continuu speriat pentru că avioanele „trăgeau mereu și bombele cădeau și explodau. Era înfricoșător să aud toate astea și buncărul se cutremura”.

Olena, o femeie care a stat și ea două luni în subteran, povestește disperarea de acolo: „Oamenii nu se opresc din plâns. Sunt disperați să iasă de acolo. Au început să se gândească la sinucidere pentru că nu este nicio ieșire de acolo”.

Katerina, o femeie care a văzut în sfârșit din nou lumina soarelui, spune că e îngrijorată pentru soldații care i-au ajutat pe civili și care, dacă nu vor fi ajutați să plece de acolo, vor fi cu uciși cu toții de ruși.

ADVERTISING

16:42 - Comandantul adjunct al regimentului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, a publicat un video pe Telegram în care acuză forțele ruse că împiedică evacuarea în siguranță a civililor.

„Suntem în a treia zi de când inamicul a intrat în combinatul Azovstal și se duc lupte grele și sângeroase. Rușii au încălcat din nou promisiunea de încetare a focului și nu au permis evacuarea civililor care încă se adăpostesc aici. Inamicul nostru nu respectă nicio normă etică, nicio lege, nicio convenție”, a spus Palamar, care a făcut apel la Zelenski să aibă grijă de soldații răniți.

16:38 - Kremlinul a blocat peste 3.000 de site-uri de la începutul războiului, în principal pentru că ar fi „răspândit informații false despre operațiunea militară specială”.

16:35 - Președintele rus Vladimir Putin a discutat posibilitatea creării unei variante ruse a Wikipedia.

16:23 - Jurnaliștii de la Reuters au stat 3 săptămâni în Bucea și spun că au identificat unii dintre soldații ruși care au fost în oraș în timpul masacrului. Jurnaliștii au stat de vorbă cu peste 90 de localnici, au studiat fotografii și imagini video, dar și documente și scrisori lăsate în urmă de ruși.

16:19 - Un voluntar de 15 ani a murit joi în timp ce evacua bizoni din parcul natural Feldman din Harkov. Alți doi oameni au fost răniți în bombardamentele rușilor.

16:16 - Președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier. Potrivit liderului ucrainean, cei doi au fost de acord să lase trecutul în urmă și să își focuseze atenția pe cooperare.

La jumătatea lunii aprilie, preşedintele Steinmeier, care a fost criticat pentru relaţiile sale din ultimii ani cu Rusia, a dezvăluit că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina cu alţi şefi de stat, dar că i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.

15:51 - UE va aloca un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro Ucrainei, ca ajutor umanitar, a anunțat președintele CE, Ursula von der Leyen.

15:44 - După ce Kremlinul a spus că rușii nu au mai încercat să preia controlul la Azovstal de când Putin a anușat ordinul de asalt, au apărut imagini cu atacul de miercuri seară.

15:40 - Prim-ministrul Ionel-Nicolae Ciucă a participat joi la Conferința Internațională la Nivel Înalt a Donatorilor pentru Ucraina, de la Varșovia, organizată în format online, în cadrul căreia a prezentat o nouă contribuție de asistență umanitară în valoare de 3,2 milioane de euro.

15:34 - Ucraina este puţin probabil să lanseze o contraofensivă în războiul său împotriva Rusiei înainte de mijlocul lui iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliaţii săi, a declarat joi Oleksii Arestovici, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

15:10 - UE anunță că va acorda încă 52 milioane de euro pentru a sprijini reziliența, redresarea și reformele pe termen lung în Republica Moldova.

14:49 - Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a vorbit, într-un interviu, despre pericolul unui război nuclear.

„Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă. Asta și pentru că este aici lângă noi, nu suntem peste Ocean, ca Statele Unite. Dar e inacceptabil și pentru că ar putea să ne scoată planeta de pe orbită și cine știe încotro o să ne ducem.

Este inacceptabil. Dacă Rusia are sau nu de gând să folosească, trebuie să întrebați conducerea rusă. Cel mai probabil, Putin nu vrea o ciocnire globală cu NATO. Profitați de asta și faceți totul ca să împiedicați să se întâmple așa ceva”, a spus Lukașenko.

14:42 - Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhni, a anunțat că ucrainenii au pornit o contraofensivă în Karkov și Izium.

14:40 - Marea Britanie nu mai recunoaște Bursa de la Moscova. Investițiile actuale sunt protejate, însă cei care investesc pe viitor pe această bursă nu vor mai avea acces la beneficii fiscale.

14:37 - Gazprom anunță că va folosi pentru nevoile domestice gazoductul Nord Stream 2.

14:30 - Ministerul Apărării din Rusia susține că peste noapte forțele ruse au ucis 600 de soldați ucraineni, după ce au lovit mai multe structuri militare, inclusiv echipamente militare de zbor de la aerodromul Kanatovo, din regiunea centrală Kirovohrad și un depozit mare de muniție în sud, în Mikolaiv.

14:25 - Un designer ucrainean a făcut proiectul pentru un memorial la Irpin, oraș de la periferia Kievului transformat în ruine de ruși.

14:11 - Rusia expulzează șapte diplomați danezi.

14:00 - Liderul cecen Razman Kadîrov a publicat un videoclip cu zeci de soldați ceceni care se îmbarcă într-un avion cu steag rusesc ca să meargă să lupte în Ucraina.

13:40 - Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a contrazis Moscova, considerând că, de fapt, operațiunea lui Putin a fost întârziată față de planul inițial.

„Nu sunt informat cu toate detaliile ca să spun dacă operațiunea merge conform planului sau e așa cum simt eu. Eu cred că această operațiune trenează”, a spus președintele Belarusului.

El consideră că Ucraina a provocat Rusia să înceapă războiul, dar spune că țara sa vrea pace.

„Categoric nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem totul ca să nu existe un război. Datorită umilului vostru servitor, adică mie, au început negocierile între Ucraina și Rusia”, a mai susținut Lukașenko.

13:23 - Dmitri Peskov spune că așa-zisele revendicări ale luptătorilor de la Azovstal „sunt comparabile celor ale teroriștilor din Siria”.

Potrivit propagandei ruse, „naționaliștii de la Azovstal” ar fi luat ostatici civili și cer pentru fiecare 15 oameni eliberați o tonă de mâncare și medicamente.

La conferință au fost prezenți și jurnaliști BBC care l-au întrebat pe Peskov despre ordinul anunțat de Putin de încetare a focului la Azovstal.

Peskov a acuzat că ucrainenii mint și produc fake newsuri și că informațiile pe care presa le obține de acolo trebuie „atent filtrate”.

„Ați văzut public ordinul anunțat de președinte cu referire la încetarea asaltului. Comandantul suprem nu a dat un alt ordin pe acest subiect”.

12:58 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat după ce NYT a publicat un articol despre cum folosesc ucrainenii informațiile oferite de americani pentru a ucide generali ruși.

„Armata noastră este foarte conștientă de informațiile pe care le transmit SUA, Marea Britanie, NATO către forțele ucrainene. Suntem la curent. Și, desigur, împreună cu fluxul de arme pe care aceste țări îl asigură sunt acțiuni care nu putem spune că ar contribui la o finalizare rapidă a operațiunii. Dar în același timp nu sunt nici în măsură să ne împiedice din a ne atinge obiectivele”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Întrebat dacă Rusia ar putea reacționa, Peskov a răspuns: „Normal. Armata rusă face tot ce este nevoie în această situație”.

12:44 - Soldații de la Azovstal au respins miercuri un atac masiv al rușilor, existând chiar temeri că ar fi fost înfrânți după luni de rezistență. Euromaidan Press publică imagini cu aceștia care sărbătoresc și victoria de aseară cântând cântece ucrainene.

Ukrainian defenders of Mariupol reportedly repelled a full-scale Russian ground assault on 4 May. Then they sung Ukrainian songs The Russian Army started a full-blown ground assault on Azovstal, the last remaining Ukrainian fortress of Mariupol. Heavy battles were reported inside the steelworks, but according to Presidential advisor Arestovych, they were knocked out, and the General Staff reported that the Russian attempts to take control of the territory were not successful. Although the first group of 156 evacuees from Azovstal in Mariupol arrived in-controlled territory, about 200 civilians still remain in the besieged plant. Those, who were evacuated had spent 3 days in a filtration camp in Bezymenne where Russians tried to record propaganda videos with them. A part of civilians didn't pass filtration, their whereabouts unknown.After spending months at Azovstal, people tell the food was running out: "We had a boy in a shelter, 4 years old. He kept saying "Mom, I want to eat". Ukrainian soldiers brought and gave us their food so that we could survive."As the Mariupol plant remains one of the hottest spots in Russia's war against Ukraine, President Zelensky asked the UN Secretary-General to assist in the evacuation of all the wounded from Mariupol's Azovstal, according to the President's Office.Relatives and friends of the encircled Mariupol garrison continue to appeal to the world to help extract the defenders of the city. At a rally in Kyiv yesterday, they appealed to the world to demand this at the offices of the UN and Red Cross in their countries, as well as embassies of 3d countries like Turkey that could assist with extraction.🎥: Nik Mark

Publicată de Euromaidan Press pe Joi, 5 mai 2022

12:31 - Zelenski a anunțat lansarea platformei de strângeri de fonduri United24, care are ca scop să adune bani din toată lumea pentru trei domenii: apărare și deminare, ajutor umanitar și medical și reconstrucția Ucrainei.

Toți banii strânși astfel la Banca Națională a Ucrainei vor fi redirecționați spre ministerele apărării, sănătății și infrastructurii.

12:03 - Aproape jumătate din teritoriul Ucrainei are nevoie să fie curățat de mine. Asta înseamnă în jur de 300.000 de kilometri pătrați. În fiecare zi, între 2.000 și 6.000 de dispozitive explozive sunt găsite și dezamorsate în Ucraina.

Potrivit ministrului de Interne Denis Monastirski, o zi de război înseamnă o lună de deminare a terenului.

Doar în regiunea Kievului, unde luptele au durat o lună, va fi nevoie de aproape un an pentru a curăța toate minele.

„Primăvara vine, iarba va crește înaltă, într-o săptămână nu le vom mai putea vedea, doar detecta cu ajutorul dispozitivelor. Pentru câteva luni vor veni ploi abundente și le vor îngropa în pământ, la 3-7 centimetri, de unde nu vor fi vizibile, dar vor funcționa în continuare”, a spus ministrul.

Kievul a spus că nu are destui pirotehniști și a cerut ajutor de la state aliate și de la organizații internaționale.

11:44 - Președintele Volodimir Zelenski i-a adus un omagiu jurnalistului ucrainean Oleksandr Makhov, care a murit la 36 de ani pe frontul de lângă Izium, în regiunea Harkov.

„Patriot, sincer, el mereu a fost printre cei mai curajoși. Amintire veșnică lui și tuturor eroilor care și-au dat viața pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

11:28 - Autoritățile din Saint-Tropez au confiscat vila de lux a familiei oligarhului Mikhail Fridman.

11:04 - SBU anunță arestarea în Spania a bloggerului ucrainean Anatoli Șarîi, suspectat de înaltă trădare.

10:48 - Șeful regiunii ruse Belgorod a anunțat că ucrainenii au bombardat Nekhoteevka și Gladkov. Nimeni nu a fost rănit.

10:42 - Alarmele anti-aeriene au snat în Kiev, Harkov și regiunile din vestul Ucrainei.

10:39 - Momentul în care rușii bombardează un loc de joacă din Harkov.

10:20 - SUA iau în considerare să acorde garanții de securitate Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO.

10:15 - Forțele ruse au bombardat miercuri un pod din Dnipro. Astăzi au apărut imagini cu momentul impactului și se observă că pe pod circulau la acel moment mai multe mașini, niciuna militară sau care să transporte arme și echipamente.

10:09 - The New York Times scrie că ucrainenii au reușit să ucidă 12 generali ruși grație colaborării dintre serviciile de informații americane și ucrainene.

Însă oficialii americani spun că nu oferă Ucrainei informații despre mișscările liderilor armatei ruse, așadar, atacul de la Izium, unde se afla la acel moment și generaul Valeri Gerasimov, a fost pus la cale de ucraineni fără ajutorul SUA.

10:03 - Moscow Times scrie că rușii s-au antrenat în scenarii în care loveau Europa, în cadrul exercițiilor organizate la începutul lui aprilie la Kaliningrad, o enclavă la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania.

În exerciții au fost implicate și sistemele de lansare Iskander, capabile să lanseze rachete balistice și de croazieră, inclusiv cu focoase nucleare.

Rușii au practicat un scenariu în care avansau într-o zonă stabilită, lansau rachetele și apoi se retrăgeau pentru a se pune la adăpost de eventuale replici de atac.

Echipajele flotei baltice ruse au simulat apoi că lucrează în condiții de expunere la o zonă contaminată de radiații și substanțe chimice.

Raza declarată a rachetelor Iskander este de 500 de kilometri, ceea ce ar permite Rusiei să atace din Kaliningrad Ucraina, Polonia, țările baltice până în Estonia, Suedia și estul Germaniei, inclusiv Berlinul.

09:35 - Un elicopter rusesc a fost scos din râul Nipru.

09:26 - Statul Major al Ucrainei anunță că Rusia a pierdut trei rachete și două avioane militare în ultimele 24 de ore.

09:14 - Cel puțin 221 de copii au fost uciși în Ucraina și peste 408 au fot răniți. Se așteaptă ca cifrele să fie însă mult mai mari.

09:02 - Imagini cu evacuarea civililor blocați în Mariupol și alte zone unde se dau lupte grele. Mulți dintre ei au plecat doar cu hainele pe care le aveau pe ei.

08:43 - Alți 5 civili au murit în bombardamentele trupelor rusești în regiunea Lugansk, în ultimele 24 de ore.

08:24 - Armata rusă a bombardat noaptea trecută orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk. Au fost lovite cartiere rezidențiale din partea centrală a orașului, relatează jurnalistul Denis Kazanski.

08:06 - Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 5 dolari pe baril, în urma planurilor anunţate de UE de a elimina treptat importurile de ţiţei din Rusia.

07:50 - Ucraina a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din jurul orașelor Mikolaiv și Herson din sudul țării, au declarat oficiali militari.

07:34 - Aproape 36.500 de copii s-au născut în Ucraina de la începutul războiului. ”Vom câștiga pentru ei”, a transmis pe Twitter Ministerul de Interne al Ucrainei.

07:11 - Serviciile de informații americane ajută Ucraina să ucidă generali ruși. Înalți oficiali americani au spus că SUA au furnizat informații despre unitățile ruse, ceea ce a permis forțelor ucrainene să să omoare generali ruși din prima linie.

06:58 - Regatul Unit donează 570 de generatoare pentru a se asigura că spitalele, liniile telefonice, adăposturile și stațiile de pompare a apei pot rezista în fața atacului rusesc continuu.

06:44 - Marea Britanie va oferi 45 de milioane de lire sterline pentru a ajuta persoanele vulnerabile din Ucraina.

06:28 - Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat decizia Rusiei de a pune interdicţie oficialilor japonezi de a intra în această ţară, considerând-o ”complet inacceptabilă”.

06:15 - BBC spune că sunt informaţii potrivit cărora mii de copii ucraineni cu dizabilităţi au fost uitaţi şi abandonaţi în instituţii din Ucraina, care nu pot avea grijă de ei. Descoperirea a fost făcută de Organizaţia pentru drepturile omului, Disability Rights International, care a desfăşurat o investigaţie în casele de copii din Ucraina.

06:01 - Un jurnalist ucrainean, Oleksandr Makhov, în vârstă de 36 de ani, şi-a pierdut viaţa în luptele date în afara oraşului Izyum.

05:47 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, în mesajul adresat poporului ucrainean, că se negociază şi speră în salvarea oamenilor din Azovstal, din Mariupol, civili, femei şi copii. El a arătat că este nevoie de timp pentru a scoate oamenii din acele subsoluri.

05:30 - A doua etapă a operaţiunii de evacuare din Mariupol a fost finalizată şi 344 de persoane au fost salvate din oraş şi de la periferie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇