După două săptămâni de ofensivă în est, Putin n-are nicio victorie. Ca să ascundă înfrângerea, anunță mobilizarea generală

Faza a doua a invaziei se apropie de sfârșit. În zona orașului Harkov, trupele ruse sunt împinse spre graniță, iar în Donbas n-au reușit să avanseze. 9 mai va reprezenta un punct de cotitură, în care liderul de la Kremlin trebuie să anunțe următorul pas. Cel mai probabil, va declara război Ucrainei, prezentând asta ca pe-o mare victorie.
După două săptămâni de ofensivă în est, Putin n-are nicio victorie. Ca să ascundă înfrângerea, anunță mobilizarea generală
  • Moralul militarilor ruși e scăzut, fiind luați prin surprindere de modul în care luptă ucrainenii.
  • Armata Moscovei a fost împinsă la 40 de kilometri de Harkov, fiind foarte aproape de graniță.
  • Pentru a trimite noi recruți pe front e nevoie de cel puțin o lună de instrucție pentru a-i pregăti la un nivel de bază.
  • Putin dă semne că nu vrea să provoace forțele NATO, evitând să atace convoaiele militare cu arme ce ajung în Ucraina.
  • Incompetența militarilor ruși și teama lui Putin de a extinde conflictul reprezintă cele două cauze ale blocajului în care au ajuns forțele Kremlinului.

Ivan Otrakovski, ofițer rus de marină, a fost rănit în confruntarea cu ucrainenii și internat într-un spital militar local. 

Acesta povestește că militarii ruși n-au fost pregătiți și nu s-au așteptat la o asemenea rezistență din partea ucrainenilor.

A mai adăugat că e impresionat de modul în care forțele Kievului folosesc artileria, aceasta provocând mari pagube batalioanelor ruse.

“Ucrainenii luptă bine. Soldații ruși sunt măcinați de tunuri și mulți sunt răniți. Comandanții noștri au aruncat trupele în față, crezând că adversarii se vor speria, vor lăsa armele și vor fugi. Nu s-a întâmplat asta. Acum, Ucraina are o altă armată. Complet diferită”, a povestit ofițerul rus, într-un interviu pentru site-ul Ukraine 365. 

ADVERTISING

Pe un popular canal rusesc de Telegram, o rețea socială asemănătoare WhatsApp, ieri a fost postat mesajul: “Am dat-o rău în bară în direcția Harkov”. 

Cele două mărturii din tabăra Moscovei arată moralul scăzut al militarilor, dar și eșecul ofensivei de pe frontul de est, declanșată de Rusia cu mare tam-tam în urmă cu trei săptămâni.

“Forțele ruse nu au efectuat niciun atac terestru în Ucraina, în data de 2 mai”, se arată în raportul zilnic realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), din Washington, SUA.

Este pentru prima dată de la începutul invaziei când în analiza informațiilor publicată de institut apare acest enunț. Cu alte cuvinte, marea ofensivă rusă din est s-a oprit, cel puțin pentru o zi.

O strategie de care s-a ales praful

Rusia a continuat să bombardeze ținte civile. În Odessa, o rachetă de artilerie a ucis, în data de 2 mai, doi copii după ce a lovit un bloc de locuit, deși propaganda Moscovei a anunțat că racheta a distrus un depozit cu armament.

Dar și aceste lovituri îndreptate împotriva orașelor și a populației vorbesc despre o incapacitate a trupelor rusești de a-și atinge obiectivele de pe frontul de luptă.

Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, aflat în estul țării, n-a fost niciodată cucerit de ruși, dar este bombardat intens.

HartaFrontUcrainaUpdate
Hartă, frontul de est și de sud. Ofensiva forțelor rusești e înghețată pe toată linia, iar în jurul Harkovului pierd teren - Sursa: spotmedia.ro / Google Maps

În urmă cu două săptămâni, după ce trupele Moscovei au fost învinse în nord, fiind retrase și aduse pentru ofensiva din est, strategia rușilor a fost să înainteze în jurul orașului Harkov, să distrugă pozițiile defensive ale ucrainenilor și să asedieze localitatea.

De toată această strategie s-a ales praful. În data de 2 mai, o sursă militară de la Pentagon a anunțat că forțele ruse au fost împinse la 45 de kilometri nord de Harkov, aproape de graniță. Acest lucru înseamnă că din nou liniile de aprovizionare ale rușilor sunt amenințate.

Conform informațiilor din teren, armata Moscovei se îndreaptă spre aceeași agonie suferită și în nord.

"Ceea ce am văzut la Popasna seamănă cu ceea ce am văzut în alte localități din Donbas. [Rușii] înaintează și, apoi, declară victoria. La scurt timp se retrag din fața atacurilor ucrainene. Deci acolo a fost un du-te vino în ultimele două zile”, a declarat un oficial al Pentagonului.

Mobilizarea generală nu poate schimba soarta războiului

Vladimir Putin, pentru că nu poate anunța o victorie în data de 9 Mai, Ziua Victoriei, dar trebuie să spună ceva, va declara război Ucrainei, cerând mobilizare generală, conform mai multor surse.

Această decizie are rolul de a oferi satisfacție liderilor militari, nemulțumiți și umiliți de lunga serie de înfrângeri, dar nu poate schimba, prea curând, soarta războiului. 

Pentru a trimite noi recruți pe front e nevoie de cel puțin o lună de instrucție pentru a-i pregăti la un nivel de bază. Despre performanță pe front nici nu poate fi vorba.

Moscow Victory Day Parade 2022: Preparations
Repetiții pentru defilarea de 9 Mai, din Piața Roșie, Moscova - Foto: Hepta.ro

Rezistența ucraineană a complicat extrem situația de la Moscova. Sunt tot mai multe informații despre tensiuni în cercul lui Putin, iar președintele însuși a ajuns în punctul în care nu mai are niciun plan.

Liderul de la Kremlin evită o confruntare directă cu NATO, continuă bombardarea orașelor, dar nu distruge infrastructura Ucrainei și nu atacă transporturile de armament sosite din Occident, se arată într-un articol publicat de New York Times.

Incompetența militarilor și teama lui Putin de a extinde conflictul reprezintă cele două cauze ale blocajului în care a ajuns invazia rusă, conform sursei citate.

Acest lucru le oferă ucrainenilor posibilitatea de a-și reface forțele și de a putea integra în strategia de luptă noile arme trimise de SUA și statele NATO.

Starea de depravare a lui Putin

“Faptul că trupele noastre nu distrug armele trimise ucrainenilor pentru mine e un mare mister”, a spus ofițerul rus Ivan Otrakovski, de pe patul de spital. 

Acesta dă curs unui curent de opinie tot mai prezent la Moscova pe care Kremlinul nu-l explică.

Cu cinci zile înainte de marea sărbătoare, forțele Rusiei au ajuns din nou într-un punct de cotitură, la fel cum s-a întâmplat și pe frontul din nord - nu pot înainta, nu pot câștiga, nu-și pot apăra pozițiile, dar au pierderi mari de oameni și echipament.

Din acest punct, Putin poate merge doar în două direcții, ori escaladează, deschizând un nou front, de exemplu Transnistria, sau declară război Ucrainei, NATO, ori se retrage înainte de a pierde tot.

Pentru escaladare are nevoie de resurse. Retragerea înseamnă, mai devreme sau mai târziu, pierderea puterii. 

„Nu voi discuta despre psihologia lui Vladimir Putin”, a declarat John F. Kirby, secretarul de presă al Pentagonului. „E greu să te uiți la ce face în Ucraina, la ce fac forțele sale și să te gândești că o persoană etică și morală ar putea justifica aceste fapte. E greu să privești unele imagini și să-ți imaginezi că un lider politic rațional, serios și matur ar face așa ceva. Deci nu pot vorbi de psihologia lui Putin. Dar cred că toți putem vorbi despre starea lui de depravare”, a mai spus oficialul american.

Presiunea asupra lui Putin să încheie războiul e tot mai mare. Anunțarea mobilizării generale va fi o măsură care va aduce multă neliniște socială în Rusia în momentul în care zeci de mii de tineri vor primi ordine de înrolare. E momentul în care va apărea prima tensiune importantă între președinte și susținătorii săi.

Criza economică și teama care vor marca familiile ale căror tineri vor pleca să lupte în Ucraina, după toate înfrângerile de acolo, vor crea un curent de opinie împotriva războiului, susțin experții militari.

Faza a doua a “operațiunii speciale”, lansate de Putin în Ucraina, se apropie de sfârșit, fără nicio victorie pentru Rusia. Pe ce drum o va lua liderul de la Kremlin? Aceasta e întrebarea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇