Putin i-a vorbit lui Macron de „crimele de război ale Ucrainei” și de sancțiunile care riscă să aducă foametea în lume. Replică de la Elysee

Putin i-a vorbit lui Macron de „crimele de război ale Ucrainei” și de sancțiunile care riscă să aducă foametea în lume. Replică de la Elysee

Emmanuel Macron a discutat, pentru prima oară de la 29 martie încoace, cu Vladimir Putin, în încercarea de a ține deschise canalele dialogului, sperând că diplomația va aduce pacea.

Conversația dintre cei doi a durat două ore și la final Kremlinul a anunțat punctele cheie, în viziunea rusă.

Potrivit Moscovei, Putin i-a spus lui Macron cum decurge „operațiunea” din Ucraina, inclusiv „eliberarea Mariupolului și a civililor ținuți la Azovstal de naționaliști”.

„Atenția a fost acordată în special faptului că statele UE ignoră crimele de război comise de forțele ucrainene. Vestul ar putea ajuta ca aceste atrocități să fie oprite”, i-a spus Putin lui Macron, cerând să nu mai fie trimise arme Ucrainei.

ADVERTISING

Kremlinul susține că Macron a vrut să discute îngrijorările legate de securitatea alimentară globală, ce începe să fie amenințată de prelungirea războiului.

Putin i-ar fi răspuns, potrivit comunicatului, că „situația este complicată în primul rând din cauza sancțiunilor impuse de Occident”.

Ziua 69 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

La aproape o oră de la comunicatul Kremlinului a venit și cel de la Palatul Elysee. Potrivit acestuia, Macron i-a prezentat lui Putin „consecințele extrem de grave ale războiului agresiv dus de Rusia în Ucraina”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Macron și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la situația de la Mariupol și Donbas și a cerut Rusiei să permită continuarea evacuării civililor de la Azovstal, iar cei care pleacă să nu fie obligați să meargă în Rusia.

Totodată, președintele reales al Franței a spus că e pregătit să colaboreze cu organizațiile internaționale pentru a ridica blocada rusă din Marea Neagră a exporturilor alimentare din Ucraina.

În final, Macron „a somat Rusia să încheie agresiunea distructivă” și să înceteze focul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇