Ziua 69: Atacurile coordonate în toată Ucraina, zid la granița cu Transnistria, noi atrocități descoperite lângă Kiev

Ziua 69: Atacurile coordonate în toată Ucraina, zid la granița cu Transnistria, noi atrocități descoperite lângă Kiev

Ucraina a intrat în a 69-a zi de război și temerile cresc pe măsură ce ne apropiem de 9 mai, Ziua Victoriei pentru Rusia dar care acum nu reușește să câștige mari bătălii pe pământ ucrainean.

Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai. Asta ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei.

Între timp, armata ucraineană a respins mai multe atacuri la rușilor, în sudul și estul țării, și a construit un zid din blocuri de beton la frontiera cu Transnistria, acolo unde e staționată armata a 14-a a Rusiei.

După lăsarea întunericului, însă, rușii au lansat un atac coordonat în numeroase regiuni, inclusiv Kievul, Odesa și Liovul.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 3 mai 2022, ziua 69 de război în Ucraina:

23:57 - Închidem liveul acestei zile cu această imagine din Gostomel, de la periferia Kievului. Localnicii au transformat urmele de la gloanțe din gard în flori.

23:33 - Ministerul rus al Apărării a răspuns celor care au criticat că rușii au reînceput să tragă asupra combinatului Azovstal după ce un nou lot de civili a fost evacuat.

„Batalionul Azov şi militarii ucraineni, care sunt staţionaţi la oţelărie, au profitat de ea. Au ieşit din subsol, au ocupat poziţii de tragere pe teritoriu şi în clădirile fabricii. Acum, unităţi ale Armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artileria şi Forţele aeriene, încep să distrugă aceste poziţii de tragere”, se arată în comunicat emis de Ministerul rus al Apărării.

ADVERTISING

23:28 - Jurnaliștii de la CNN au stat de vorbă cu mai multe persoane evacuate de la Azovstal. Elina Tsibulcenko, o fostă angajată de la combinat, a spus că ea și familia sau a stat într-unul dintre buncăre din 2 martie și până pe 1 mai. Au supraviețuit cu supă, conserve și ceai neîndulcit. Când a plecat, în buncărul în care a fost mai erau 42 de persoane, toți civili.

Ea a povestit că după ce a ieșit din Mariupol a petrecut o noapte la un filtru al rușilor din orașul Bezimennoie și că atunci când a văzut în sfârșit steagul ucrainean a izbucnit în lacrimi. Ea a spus că nu a luat în considerare nicio clipă să meargă în Rusia.

Un alt fost angajat al Azovstalului, Serghei Kuzmenko, a stat în buncăr din 8 martie și până acum. El a povestit că în aprilie soldații veneau la câteva zile și le aduceau cereale și conserve. Condițiile din subteran sunt însă greu de îndurat o perioadă așa lungă, bărbatul spunând că cei de acolo putrezesc pur și simplu.

El a spus că din cele 36 de buncăre au mai rămas doar câteva. Când a plecat a văzut mulți soldați care erau grav răniți.

După evacuare, rușii i-au percheziționat și spune că l-au examinat să vadă dacă are tatuaje. Apoi i-au oferit trei opțiuni: să meargă în Rusia, în Donețk sau în teritoriile controlate de ucraineni. Spune că au fost și oameni care au ales să meargă în Rusia, dar că el nu a văzut să fie cineva forțat.

23:11 - Atacurile coordonate din această seară ale rușilor au provocat și morți și răniți și au vizat infrastructura ucraineană. La Kirovograd a fost avariată o cale ferată, iar în Liov au fost bombardate trei relee electrice. În Liov o persoană a fost rănită. Rachetele care au țintit Odesa au fost doborâte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

23:00 - Autoritățile din Donețk anunță că astăzi 21 de civili au murit în atacurile rușilor și 27 au fost răniți.

22:53 - Forțele Kievului anunță că au distrus posturile de comandă ale rușilor de la granița administrativă a Mykolaivului și Hersonului.

22:46 - Un tată își îmbrățișează fiul, care a scăpat cu viață din Mariupol. Andrei Fedorov a fost despărțit de fiul său, Makar, și de soția sa, Daria, care au rămas prinși în orașul asediat de ruși. Marți, ei au fost printre cei evacuați și s-au reunit cu Andrei în Zaporojie.

22:34 - Nigeria cumpără de urgență materie primă pentru îngrășăminte din Canada după ce nu s-a mai putut aproviziona din Rusia din cauza sancțiunilor internaționale, anunță Reuters.

22:27 - O întreprindere slovacă va repara vehiculele blindate ucrainene avariate, răspunzând unei cereri în acest sens din partea Kievului, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Bratislava.

21:55 - Cadavrele a 290 de civili au fost recuperate în orașul Irpin, aflat în apropierea Kievului, de la retragerea forțelor rusești, a declarat marți primarul Oleksandr Markushin.

Într-o declarație pe Facebook, Markushin a spus că 185 dintre morți au fost deja identificați, majoritatea fiind bărbați. Cauza morții a fost „șrapnel și răni prin împușcare". Potrivit lui Markushin, cel puțin cinci dintre morți au suferit leziuni cerebrale și înfometare. Cinci rezidenți au fost împușcați mortal în curtea unui bloc și în incinta unui centru de dezvoltare pentru copii.

21:21 - Procurorul general al Ucrainei a acuzat marți Rusia că a folosit violul ca tactică de război și l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului XXI".

ADVERTISING

„Sunt sigură că, de fapt, a fost o strategie. Aceasta este, desigur, pentru a speria societatea civilă… pentru a face totul pentru a forța Ucraina să capituleze. Putin este principalul criminal de război al secolului XXI", a spus ea, amintind de intervențiile militare rusești în fosta republică sovietică Georgia, în regiunea rusă Cecenia, în Siria și în Ucraina în 2014.

20:57 - Au fost auzite explozii în numeroase regiuni din Ucraina, la scurt timp după ce alarmele au început să sune în aproape toată țara. Explozii au avut loc inclusiv în Kiev și periferia capitalei, precum și la Odesa.

Forțele ucrainene au anunțat că două rachete care ținteau Vinnitsa (vest-centru) au fost doborâte.

Și În Liov au fost raportate 5 explozii. Primarul Liovului, Andrii Sadovii a anunțat că mai multe zone din orașul de la granița cu Polonia au rămas fără curent după bombardamente.

20:51 - Avionul „Doomsday” (Apocalipsei, n.red.), care îi aparține lui Putin și care îi permite să continue să conducă Rusia dacă izbucnește un război nuclear, a fost văzut zburând în apropiere de Moscova. Rusia spune că acesta va fi prezentat la parada de Ziua Victoriei, pe 9 mai, dar nu a mai fost folosit din 2010. Vezi detalii AICI.

20:46 - Primarul Mariupolului spune că rușii au deportat de aici aproape 40.000 de persoane în Donețk sau în Rusia.

„Am verificat deja listele cu cei care au fost deportați din Mariupol în Rusia sau în așa-numita RPD. Aproape 40.000 de persoane. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul în acest moment, dar continuăm munca. Armata rusă duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia, iar acolo îi folosește pentru diverse munci umilitoare", a spus primarul.

20:22 - Comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, spune că în atacurile de ieri asupra combinatului Azovstal rușii au ucis două femei și au rănit alți 10 civili.

În același timp, Irina Vereșciuk, vicepremierul ucrainean, cere Rusiei să asigure evacuarea a peste 40 de soldați de la Azovstal care sunt răniți și au nevoie urgentă de asistență medicală.

20:13 - Alertele anti-aeriene au fost activate pe aproape întreg teritoriul Ucrainei. Cetățenilor li se cere să rămână în case.

Presa ucraineană spune că au fost raportate explozii în Vinnitsa (centru-vest) și Dnieper (centru).

20:11 - Vladimir Soloviov, prezentatorul rus despre care însuși Putin anunța, acum o săptămână, că ar fi fost ținta unui asasinat pus la cale de Kiev, s-a dus în Mariupol.

19:52 - Un bombardament rusesc asupra unei uzine din Avdeevka (estul Ucrainei) s-a soldat marţi cu cel puţin zece morţi şi 15 răniţi, a anunţat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.

19:30 - Consilierul lui Zelenski, Mikhailp Podoliak, a anunțat că două cadavre cu mâinile legate la spate și cu urme de tortură, au fost găsite în satul Kalinivka, în regiunea Kiev, autoritățile pornind o anchetă.

„Unghii smulse. Mâini legate. Un alt mormânt cu doi civili a fost găsit în satul Kalinivka, regiunea Kiev. Câte astfel de crime sunt în teritoriile ocupate în acest moment? Rusia a ales calea terorii populației civile și trebuie să fie recunoscută ca sponsor al terorismului", a declarat consilierul.

19:16 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să oprească "agresiunea devastatoare" asupra Ucrainei şi să permită exporturile de cereale din Ucraina, în contextul efectelor negative asupra securităţii alimentare mondiale.

18:47 - Un purtător de cuvânt al ONU a anunțat că evacuarea civililor din Mariupol a fost „un succes". În paralel, rușii au luat cu asalt uzina Azovstal, iar în zonă se duc lupte grele.

18:34 - În stațiile de autobuz din Moscova au apărut afișe în care rușii sunt informați că „Noi ne opunem nazismului, dar ei nu”. În stația de lângă Ambasada Suediei, „Noi” este scris în culorile steagului Rusiei, în timp ce „ei” în culorile steagului Suediei.

18:08 - Șeful diplomației europene Josep Borrell a dat detalii despre al 6-lea pachet de sancțiuni ce urmează să fie anunțat, potrivit mai multor informații până pe 9 mai.

„Războiul pornit de Rusia în Ucraina afectează securitatea globală. Lucrăm la al 6-lea pachet de sancțiuni ce vor tăia accesul și mai multor bănci de la SWIFT, o listă cu indivizi implicați în dezinformare și măsuri care privesc importurile de petrol”, a scris Borrell pe Twitter.

17:53 - Kremlinul a anunțat punctele cheie din discuția dintre Putin și Macron. Potrivit Moscovei, Putin i-a spus lui Macron cum decurge „operațiunea” din Ucraina, inclusiv „eliberarea Mariupolului și a civililor ținuți ostatici de naționaliști la Azovstal”.

„Atenția a fost acordată în special faptului că statele UE ignoră crimele de război comise de forțele ucrainene. Vestul ar putea ajuta ca aceste atrocități să fie oprite”, i-a spus Putin lui Macron, cerând să nu mai fie trimise arme Ucrainei.

Kremlinul susține că Macron a vrut să discute îngrijorările legate de securitatea alimentară globală, ce începe să fie amenințată. Putin i-ar fi răspuns, potrivit comunicatului, că „situația este complicată în primul rând din cauza sancțiunilor impuse de Occident”. Conversația dintre cei doi a durat două ore.

17:37 - Rușii i-ar fi răpit pe primarul și viceprimarul satului Cernobaevka din regiunea Herson, a anunțat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk. În această localitate este localizat Aeroportul Internațional din Herson.

17:18 - Parlamentul Ucrainei a adoptat o rezoluție prin care declară inadmisibilă monopolizarea, de către Rusia, a victoriei împotriva nazismului, în Al Doilea Război Mondial.

17:00 - Mesajul ministrului german al Economiei, Robert Habeck, pentru Rusia:

16:40 - Un convoi umanitar cu peste 100 de oameni salvați din subteranele fabricii Azovstal și din împrejurimi a ajuns la Zaporojie, anunță Crucea Roșie, care s-a implicat în evacuarea civililor asediați din Mariupol.

16:22 - Agenția de presă rusă RIA relatează că o noua încercare de a distruge turnul de radio și televiziune Mayak din regiunea separatistă Transnistria ar fi fost oprită. Presa locală scrie că o dronă încărcată cu explozibil ar fi fost interceptată și distrusă înainte să lovească turnul.

16:02 - Rada Supremă de la Kiev a dat armatei ucrainene aprobarea să acționeze și peste hotarele țării.

15:46 - Un zid din blocuri de beton a fost ridicat la frontiera dintre Ucraina și Transnistria, pe partea ucraineană.

În zona separatistă de pe teritoriul Republicii Moldova se află trupe rusești, iar în ultimele zile au crescut temerile cu privire la o eventuală angajare a acestora în conflict.

15:31 - Liderul opoziției din Germania, Friedrich Merz, a mers la Kiev, după ce cancelarul Olaf Sholz a spus că el nu va vizita Ucraina prea curând, în urma refuzului ucrainenilor de a-l primi pe președintele Frank-Walter Steinmeier, de luna trecută.

Merz, care conduce blocul Uniunii de centru-dreapta al fostului cancelar Angela Merkel, a vizitat orașul Irpin, de la periferia Kievului, apoi ar urma să se întâlnească cu politicieni de rang înalt la Kiev, dar nu și cu președintele Zelenski.

15:16 - Kazahstanul nu își va trimite armata în Ucraina, nici dacă Rusia îi va cere acest lucru în baza acordului CSTO, a declarat ministrul adjunct al apărării, Sultan Kamaletdinov.

La începutul anului, când au avut loc demonstrații violente în Kazahstan, Rusia a trimis trupe „de menținere a păcii”, care au înnăbușit protestele, în baza tratatului colectiv de securitate.

15:02 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a adresat Parlamentului Ucrainei, prin videoconferință.

În discursul său, Johnson a spus că „Ucraina va câștiga” împotriva Rusiei și „va fi liberă”.

„Așa-zisa forță irezistibilă a mașinăriei de război a lui Putin (s-a lovit și) s-a stricat în neclintitul patriotism ucrainean”, a spus Boris Johnson.

14:24 - Cel puțin nouă civili au fost uciși de tirurile armatei ruse în regiunea Donețk din estul Ucrainei, anunță guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko.

13:45 - Vladimir Putin a semnat un decret prin care impune sancțiuni economice Occidentului, ca represalii pentru cele impuse Rusiei.

Este un răspuns la „acțiunile neprietenoase ale anumitor state străine și organizații internaționale”, a declarat marți Kremlinul.

Numele persoanelor sau entităților afectate de măsuri nu sunt incluse în document, însă guvernul are la dispoziție zece zile pentru a întocmi o listă cu cei care urmează să fie sancționați sau pentru a mai adăuga și alte măsuri.

13:31 - Președintele Franței, Emmanuel Macron, urmează să vorbească astăzi din nou la telefon cu Vladimir Putin.

Macron nu a mai vorbit cu Putin de pe 29 martie și este ultimul lider occidental care a vizitat Moscova înainte de invadarea Ucrainei.

13:15 - Germania pregătește un fond special pentru înzestrarea armatei de 100 de miliarde de euro și „reorientarea Bundeswehr-ului către sarcina sa de bază - apărarea națională și a alianței”.

13:00 - OMS a programat pentru date de 10 mai o ședință specială dedicată războiului din Ucraina și sistemului sanitar din țara invadată de trupele ruse.

12:22 - Armata Ucrainei a reuşit să contracareze o tentativă de ocupaţie a teritoriului şi să oprească avansarea forţelor ruse pe uscat, în sudul țării, după ce au eliminat aproximativ 122 de soldaţi inamici, a declarat comandamentul operativ de sud al armatei ucrainene, pe Facebook.

11:40 - Armata ucraineană anunță cel mai nou bilanț al pierderilor suferite de ruși: 24.200 de soldați, 1.062 de tancuri, 2.567 de transportoare blindate, 194 de avioane, 155 de elicoptere și peste 600 de sisteme de artilerie, printre altele.

Cele mai mari pierderi ale rușilor au fost înregistrate în zona localității Izyum, unde ucrainenii susțin că au distrus un centru de comandă și există informații că a fost rănit chiar șeful statului major al armatei ruse, generalul Gherasimov.

11:22 - Rușii spun că au distrus în timpul nopții un depozit în care se afla armament occidental și drone Bayraktar, în regiunea Odesa.

11:00 - Slovacia va cere o scutire de la embargoul pentru petrolul din Rusia, pe care îl pregătește Uniunea Europeană, a anunțat Ministerul Economiei din această țară.

10:42 - Primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko, spune că peste 200 de civili sunt în continuare blocați în subteranele complexului Azovstal, alături de luptătorii ucraineni care nu se predau.

10:13 - Papa Francisc a vorbit cu patriarhul Kiril al Rusiei și ar vrea să vorbească și cu Putin, la Moscova, înainte să meargă și la Kiev.

„Am vorbit cu Kiril timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute, cu un cartonaș în mână, mi-a citit toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic. Frate, noi nu suntem politicieni, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Isus”, spune Suveranul Pontif, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

„Deocamdată nu merg la Kiev. I-am trimis pe cardinalul Michael Czerny și pe cardinalul Konrad Krajewski. Dar simt că nu trebuie să plec. Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin. Dar și eu sunt preot, ce pot face? Fac ce pot. Dacă Putin ar deschide ușa…”, spune Papa Francisc, citat de The Guardian.

09:45 - Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, anunță că trupele ucrainene au respins 12 atacuri inamice în prima linie, în Lugansk și Donețk. El susține că apărătorii au distrus șase tancuri, cinci sisteme de artilerie, 22 de unități de vehicule blindate de luptă și opt autovehicule, precum și cinci drone Orlan-10 ale rușilor.

09:08 - Marea Britanie se pregătește să transfere un alt pachet de ajutor militar în Ucraina în valoare de 300 de milioane de lire sterline.

08:51 - Aproape 1,1 milioane de persoane au fost aduse în Rusia din zonele lovite de război ale Ucrainei. Printre cei aduşi se numără în jur de 200.000 de copii, a declarat şeful militar rus Mihail Mizinţev.

08:32 - Şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov a vizitat săptămâna trecută linia frontului în regiunea Donbas, ţinta prioritară a Moscovei în estul Ucrainei, a declarat luni un înalt oficial al Pentagonului, fără a putea confirma zvonurile conform cărora acesta ar fi rănit.

08:14 - Noi explozii s-au auzit la Belgorod.

08:00 - Cancelarul german Olaf Scholz spune că nu va vizita Kievul, din cauza deciziei Ucrainei de luna trecută de a nu-l primi pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

07:43 - Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei afirmă, marţi dimineaţă, că rușii continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra aşezărilor Rubijne şi Popasna, în timp ce ia măsuri pentru a-şi completa echipamentele distruse în timpul luptelor.

07:17 - Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacţii Swift, a declarat înaltul său reprezentant pentru afaceri externe, Josep Borrell.

06:59 - Incendiu puternic la depozitul editurii Pro-Kremlin „Prosveshchenie” de lângă Moscova, pe o suprafață de aproape 34 de mii de metri pătrați. La miezul nopții, un hangar din districtul Bogorodskoe, unde erau depozitate materiale tipărite, a izbucnit în flăcări.

06:47 - Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a anunţat, luni, că, până în 11 aprilie, au fost raportate 4.335 de victime civile în Ucraina, între care cel puţin 1.842 de morţi.

06:32 - Un înalt oficial al Pentagonului a declarat, luni, că ucrainenii au purtat o contraofensivă cu succes împotriva armatei ruse, împingând trupele înapoi la aproximativ 40 de kilometri de oraşul de est Harkov.

06:16 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că se aşteaptă la un nou pachet de sancţiuni din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat, care să vizeze veniturile energetice ale Rusiei.

06:01 - Casa Albă a transmis că preşedintelui Biden "i-ar plăcea să viziteze Ucraina", dar momentan nu există "niciun plan în desfăşurare" pentru ca acesta să călătorească în această ţară.

05:48 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, la băiatul de 14 ani mort în urma atacurilor de la Odesa, dar şi la fata de 17 ani care a fost rănită.

”Pentru ce? Cu ce au ameninţat aceşti copii statul rus?”, s-a întrebat preşedintele. Acesta a anunţat că numărul copiilor morţi de la începutul războiului a ajuns la 220.

We expect a new sanctions package from the European Union in the near future. This package should include clear steps to...

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 2 mai 2022

05:37 - Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei,

05:25 - Evacuarea civililor blocaţi în Mariupol urmează să fie reluată marţi, 3 mai, a anunţat primăria oraşului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇