Povestea combinatului Azovstal, refugiul apărătorilor Mariupolului. Are zeci de buncăre și rezistă la bombe atomice

Povestea combinatului Azovstal, refugiul apărătorilor Mariupolului. Are zeci de buncăre și rezistă la bombe atomice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Enver Tskitișvili, directorul general al combinatului Azovstal, a dat câteva explicații despre mastodontul care a devenit fortăreața apărătorilor Mariupolului, dar și a multor civili.

Construit în 1930, autoritățile sovietice au echipat combinatul cu 36 de buncăre, capabile să reziste chiar și la o lovitură nucleară directă. O rețea de tuneluri e construită la 8 metri sub pământ.

După invazia rușilor din 2014, încheiată cu anexarea Crimeii, autoritățile ucrainene au modernizat rețeaua de buncăre de la Azovstal și acum le-au dat luptătorilor hărți detaliate ale structurii subterane. Totodată, depozitaseră aici 40.000 de pachete cu alimente, un pachet fiind suficient pentru o persoana o zi întreagă.

ADVERTISING

Astfel se explică cum mii de oameni, soldați și civili, au reușit să supraviețuiască atât de mult timp sub pământ.

În plus, combinatul e o fortăreță naturală, pentru că este înconjurat pe trei laturi de ape - pe una un râu, pe celelalte două Marea Azov.

Ziua 68 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Acum, în sfârșit, au început să fie evacuați din civili, în principal femei și copii. Iar autoritățile au anunțat că a fost stabilit, pentru marți, la ora 07:00, un culoar pentru evacuarea civililor, cu ajutorul ONU și al Crucii Roșii.

„Când a izbucnit războiul am făcut un anunț în oraș ca toți civilii care sunt răniți în timpul bombardamentelor să vină la noi. Ne-am gândit că cel mai probabil vom fi bombardați, dar nu ne-am așteptat la un asemenea genocid, la un război atât de inuman”, a declarat directorul Azovstal, pentru BBC.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇