Ziua 68 de război: Rușii au bombardat o biserică din Odesa. Ucrainenii spun că Putin pregătește mobilizarea generală și că are o înțelegere cu Ungaria

Ziua 68 de război: Rușii au bombardat o biserică din Odesa. Ucrainenii spun că Putin pregătește mobilizarea generală și că are o înțelegere cu Ungaria

Rușii bombardează Ucraina de 68 de zile, însă armata lui Zelenski a reușit în continuare să reziste atacurilor. Luptele se dau acum în estul țării, iar războiul se transformă încet în unul de uzură.

ONU a numărat până acum peste 3.000 de victime în rândul civililor, fără să treacă aici miile de victime pe care le reclamă ucrainenii în zonele care au fost sub ocupație rusă sau unde încă se mai dau lupte. Majoritatea victimelor și-au pierdut viața în urma atacurilor cu rachete și bombe ale rușilor, care au pus la pământ orașe întregi din Ucraina, în lipsa altor rezultate notabile împotriva armatei ucrainene.

Luni, un adolescent a murit și o minoră a fost rănită într-un atac cu rachete asupra unei biserici din Odesa.

În ce privește sancțiunile, statele UE par să fi ajuns la un acord pentru al 6-lea pachet, care ar urma să includă un embargo pe petrolul și gazul rusesc. UE vrea să anunțe noile sancțiuni până pe 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, zi în care ucrainenii susțin că Putin va da ordinul pentru mobilizarea generală. Ungaria însă se opune în continuare prin veto, ucrainenii acuzând că Viktor Orban a avut de la început o înțelegere cu Moscova.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 2 mai 2022, ziua 68 de război în Ucraina:

23:59 - În declarația de presă de la finalul zilei, Zelenski a vorbit de noul pachet de sancțiuni ce urmează să fie anunțat de UE, astfel încât blocul comunitar să nu-i mai dea lui Putin „un miliard de euro în fiecare zi pentru energie”.

23:51 - Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, susține că Ungaria a fost avertizată de Putin înainte de invazie și că Viktor Orban are propriile interese teritoriale în conflict.

ADVERTISING

„De exemplu Ungaria, care și-a declarat cooperarea față de Rusia și a fost avertizată de Putin înaintea atacului asupra țării noastre. Pentru nu știu ce motiv consideră că poate să-și ia partea din teritoriu, dar asta nu se va întâmpla niciodată, victoria va fi a noastră. Iar această țară, care se comportă în acest fel… vom vedea care vor fi consecințele pentru această țară după război”, a spus Danilov.

23:45 - Un oficial american de rang înalt a confirmat, dub protecția anonimatului, că generalul Valeri Gerasimov a fost într-adevăr în Ucraina, dar nu a putut confirma că acesta a fost rănit, așa cum au existat mai multe informații în presă.

23:11 - Ambasadorul SUA la OSCE spune că planul Rusiei este să anexeze două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Lugansg: „Informațiile arată că Rusia intenționează să inițieze aici referendumuri de alipire la jumătatea lunii mai”.

22:56 - Sancţiunile impuse împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev, a declarat luni seară cancelarul german Olaf Scholz, care a adăugat că îi revine Ucrainei să decidă ce fel de pace doreşte, transmite Reuters.

22:14 - Ungaria neagă că susține embargoul dorit de UE pentru petrolul și gazul rusesc.

„Ungaria nu și-a retras veto-ul. Poziția Ungariei rămâne neschimbată: nu susținem asta”, a scris pe Twitter Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

22:10 - Autoritățile ucrainene au anunțat că a fost stabilit, pentru marți, la ora 07:00, un culoar pentru evacuarea civililor din Mariupol, cu ajutorul ONU și al Crucii Roșii.

22:02 - Rusia ar urma să anunțe mobilizarea generală pe 9 mai, spune Kiril Budanov, șeful spionajului ucrainean.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acum Rosrezerv a început să verifice ce stocuri mai are și să calculeze ce pot asigura pentru ordinul de mobilizare”, a spus el.

Întrebat dacă planul Kremlinului este câștigarea Donbasului până pe 9 mai, Budanov a răspuns: „Acesta este scopul, dar nu se va întâmpla. Nu mai au timp”.

21:45 - Un băiat de 15 ani a fost ucis în atacul de astăzi cu rachetă asupra Odesei, fiind lovită o biserică ortodoxă. O fată minoră a fost rănită.

21:13 - „Nu poate exista niciun tratat de pace cu Rusia, doar capitularea Federației Ruse e posibilă”, a spus Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei.

20:46 - Decizia în privința livrării de armament de către România în Ucraina va fi luată „scurt, fără prea mult debate”, spune prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu. Deocamdată este așteptată analiza Ministerului Apărării.

20:20 - Liderul administrației regionale din Odesa a anunțat pe Telegram că există morți și răniți în urma atacului cu rachete din aceasta seară. „Inamicul a lansat o rachetă asupra Odeseo. Din nefericire, sunt morți și răniți. Nu vom lăsa lucrurile așa. De fiecare dată când aceste scursuri acționează ca niște teroriști ordinari avem un singur fel de dialog cu teroriștii: îi vom distruge până când nu va mai rămâne niciun invadator în viață pe pământ ucrainean”, a spus Maxim Marchenko.

19:52 - Suedia a anunţat, luni seară, decizia de redeschidere a ambasadei în Kiev, în contextul îmbunătăţirii situaţiei în materie de securitate, informează cotidianul Le Figaro.

19:30 - Forțele ucrainene au confirmat că rușii au lansat un nou atac cu rachete asupra Odesei. Un lăcaș de cult a fost avariat.

ADVERTISING

19:14 - Ministrul Apărării Serghei Șoigu a avut o conversație telefonică cu omologul său turc, Hulusi Akar. Discuțiile au fost inițiate de ministrul turc și s-au axat pe situația din Ucraina, inclusiv pe chestiunile umanitare.

19:09 - O nouă explozie a fost raportată în Odesa, dar nu există o confirmare oficială și nici detalii. Cert este că a fost activată alarma anti-aeriană în regiune.

18:47 - Șeful poliției regionale din Kiev, Andrei Nebitov, a anunțat că până acum au fost descoperite peste 1.200 de cadavre ale civililor uciși de ruși.

18:33 - Forțele ucrainene anunță că au eliberat satul Russkaia Lozovaia din regiunea Harkov.

18:27 - Orașul Rubijne este „în pragul unei catastrofe umanitare", în timp ce Rusia continuă bombardamentele, afirmă un oficial ucrainean.

„Acum este aproape imposibil să ajungi acolo în viață. Este periculos să te afli în sediul umanitar chiar și pentru câteva minute. Nu este posibil să lucrezi acolo, să salvezi oameni și să distribui ajutoare. Din cauza bombardamentelor constante, locuitorii din Rubijne sunt în pragul unei catastrofe umanitare", a declarat Serhiy Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk.

18:00 - Ungaria şi-a transferat personalul Ambasadei din Ucraina înapoi la Kiev, în contextul îmbunătăţirii situaţiei de securitate în capitala Ucrainei. La începutul războiului, ambasada fusese mutată la Liov.

17:48 - Serviciul de securitate ucrainean susține că rușii mută cadavrele militarilor uciși în Ucraina în loturi mici și pe timp de noapte pentru a masca amploarea pierderilor lor, potrivit Sky News.

17:22 - Președintele Cehiei Milos Zeman spune că decizia lui Putin de a porni războiul în Ucraina a fost dezastruoasă pentru Rusia și cetățenii săi. „Rezultatul va fi finalul politic, economic și din punct de vedere al reputației pentru Rusia”, spune Zeman, care a adăugat că Putin a comis o crimă împotriva păcii, ceea ce e sinonimă cu o crimă de război.

Președintele ceh spune că dacă Rusia va folosi arme nucleare tactice „va renunța, practic, la propria existență”, având în vedere că o astfel de decizie va primi un răspuns din partea NATO.

17:17 - Austria, Ungaria și Slovacia și-ar fi retras veto-ul în chestiunea impunerii embargoului privind cumpărarea de petrol și gaz din Rusia, potrivit unor surse diplomatice citate de ZDF TV. Acest embargo este discutat la Bruxelles ca partea din al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și este de așteptat ca o decizie să fie anunțată zilele acestea. Ungaria amenințase că va bloca aceste sancțiuni.

16:47 - Polonia e gata să devină pe deplin independentă de petrolul rusesc și e dispusă să sprijine și alte țări să-și reducă importurile de combustibili fosili din Rusia, a declarat ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa.

„Polonia este mândră că se află pe lista țărilor neprietenoase a lui Putin”, a spus ea reporterilor, înainte de o întâlnire de la Bruxelles cu omologii săi europeni, pentru a discuta despre energie.

Moskwa a mai spus că depozitele de gaze ale Poloniei vor fi umplute pentru iarnă.

16:12 - Biroul ONU pentru drepturile omului anunță că numărul oficial al civililor uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse ajunge luni la 3.153 de morți, în creștere cu 254 față de vineri. Numărul real al victimelor este probabil mult mai mare.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi rachete și bombe.

15:45 - Rușii au bombardat una dintre cele mai frumoase școli din Ucraina, gimnaziul din Lisiansk, un monument de arhitectură edificat de maeștri belgieni în secolul al XIX-lea.

Iată cum arăta înainte și cum arată acum clădirea, care a fost atacată de trupele ruse și a luat foc.

15:30 - Ucrainenii spun că au doborât o dronă a rușilor la Odesa.

15:01 - Americanii speră să-și redeschidă ambasada de la Kiev până la sfârșitul lunii mai.

Misiunea diplomatică a fost închisă cu două săptămâni înaintea invaziei ruse și mutată la Liov, după care a fost retrasă peste graniță, în Polonia.

14:12 - Teatrul Bolșoi din Moscova anulează spectacolele pregătite de doi regizori care s-au declarat împotriva invadării Ucrainei de către ruși.

Mai multe reprezentații de balet în regia lui Kirill Serebrennikov și un spectacol de operă regizat de Timofey Kulyabin au fost scoase din program.

13:39 - Cea mai recentă actualizare a hărții frontului din Ucraina, publicată de Ministerul Apărării din Marea Britanie, arată că nu s-au înregistrat schimbări semnificative, în ultimele ore.

13:26 - Rușii au atacat cu o rachetă un pod important din punct de vedere strategic peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, au declarat autoritățile locale.

Podul, care a mai fost lovit de două ori de forțele ruse, asigură singura legătură rutieră și feroviară de pe teritoriul controlat de ucraineni cu o mare porțiune a regiunii Odesa.

12:55 - Comisia Europeană ar putea scuti Ungaria și Slovacia de embargoul privind cumpărarea petrolului rusesc, de care cele două țări sunt dependente, au declarat oficiali UE pentru Reuters.

Pentru a menține unitatea, Comisia Europeană ar putea oferi acestor țări „o scutire sau o perioadă lungă de tranziție”, a spus unul dintre oficiali.

Embargoul petrolului va fi introdus oricum treptat și cel mai probabil va intra în vigoare pe deplin abia de la începutul anului viitor, au spus oficialii.

Pachetul urmează să fie prezentat ambasadorilor guvernelor UE miercuri.

12:20 - Finlanda a renunțat la un contract cu Rosatom pentru construirea unei centrale nucleare, un proiect catalogat drept „imposibil” după invadarea Ucrainei de către Rusia.

12:18 - Rusia a reluat bombardarea complexului Azovstal din Mariupol, imediat după ce autobuzele trimise să evacueze civilii de acolo au plecat, a declarat Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului orașului.

11:35 - Peste 5,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse, anunță Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

11:18 - Rușii anunță că au doborât un avion de luptă ucrainean MiG-29 lângă Sloviansk, în estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării susține că armata rusă a lovit 38 de ținte militare în Ucraina, inclusiv depozite de muniții și centre de control, în ultimele 24 de ore.

11:15 - Finlanda va aplica pentru aderarea la NATO pe 12 mai, potrivit informațiilor din presa locală.

10:50 - Forțele ucrainene continuă să facă ravagii cu dronele turcești Bayraktar. Chiar dacă acestea nu sunt cele mai rapide, soldații lui Zelenski reușesc să le utilizeze cu succes împotriva rușilor.

În imaginile următoare, publicate de Forțele Navale ale Ucrainei, pot fi văzute în acțiune, în timp ce distrug două bărci rusești de patrulare Raptor, astăzi, lângă Insula Șerpilor:

10:31 - Ungaria se opune în continuare oricărui embargo al UE asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

„Poziția maghiară cu privire la orice embargo pe petrol și gaze nu s-a schimbat: nu suntem de acord”, a declarat Kovacs pentru Reuters.

09:53 - Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn și Polissya, informează armata Ucrainei. Riscul unor lovituri cu rachete executate de ruși de pe teritoriul republicii Belarus rămâne unul ridicat.

Forțele ucrainene anunță că au respins zece atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk, distrugând echipamente, inclusiv două tancuri, șaptesprezece sisteme de artilerie și 38 de vehicule blindate de luptă.

09:26 - Mai puțin de 8.000 de cetățeni ucraineni au intrat duminică în România. Numărul este mai mic decât cel înregistrat în ziua precedentă.

09:11 - Ministerul Apărării al Regatului Unit spune că forțele rusești aruncate în luptă în Ucraina au suferit cele mai mari pierderi în rândul forțelor de elită și va fi nevoie de ani de zile pentru a reconstitui aceste unități.

08:56 - Șeful Administrației Regionale din Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat că o rachetă rusească a lovit un centru de depozitare a cerealelor. Potrivit primelor informații, nu au fost victime.

08:42 - "Este doar o chestiune de timp" înainte ca Joe Biden să viziteze Ucraina, a declarat Adam Schiff, preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentaţilor din SUA.

08:27 - Sute de oameni se află în continuare în buncărele uzinei Azovstal, a declarat Denys Shleha, de la Garda Națională a Ucrainei. El a precizat că vor fi necesare cel puțin încă două eforturi de evacuare pentru a-i scoate pe toți cei aflați acolo.

08:12 - Guvernul ucrainean va continua azi să evacueze oamenii din Mariupol.

07:50 - Prima doamnă a SUA, Jill Biden, va vizita România și Slovacia săptămâna aceasta, într-o misiune de sprijin pentru familiile din Ucraina forțate să fugă din țara lor, în urma invaziei Rusiei.

Jill Biden se va întâlni și cu membri ai armatei Statelor Unite, precum și cu oficiali guvernamentali de nivel înalt din ambele țări, potrivit unui comunicat al Casei Albe

07:28 - Ministerul britanic de Externe a declarat că Rusia foloseşte o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe reţelele de socializare şi pentru a viza politicienii din mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie şi Africa de Sud.

07:05 - Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, a spus ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce analiştii estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată.

06:51 - Guvernatorul din Belgorod a anunțat că au avut loc două explozii puternice în regiune. Nu s-au înregistrat răniți și nici pagube.

06:47 - Liderul democrat al Senatului SUA, Chuck Schumer, a declarat că va adăuga prevederi la un pachet de ajutor pentru Ucraina de 33 de miliarde de dolari, pentru a permite Statelor Unite să confişte bunurile oligarhilor ruşi şi să trimită banii obţinuţi din vânzarea acestora direct în Ucraina.

06:21 - Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, au declarat doi diplomaţi UE, după discuţiile dintre Comisia Europeană şi statele membre ale UE purtate în weekend

06:01 - Generalul Valeri Gerasimov, şeful statului major rus, a vizitat săptămâna trecută poziţii periculoase din prima linie din estul Ucrainei în încercarea de a revigora ofensiva rusă de acolo, a raportat New York Times, citând oficiali ucraineni şi americani.

05:43 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că forţele armate ale Ucrainei răspund tuturor atacurilor invadatorilor. El a vorbit şi despre evauarea civililor de la Azovstal, dar şi despre întâlnirea cu Nancy Pelosi.

"Astăzi am reuşit în sfârşit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diferite întâlniri, oameni, apeluri, ţări, propuneri. În sfârşit! Nu a existat o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluţie care să ne salveze poporul.

05:30 - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear.

"Presa occidentală denaturează ameninţările ruseşti. Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”, a spus Lavrov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇