Război în Ucraina - ziua 67: Primii civili evacuați din infernul de la Azovstal, planuri pentru atacarea Republicii Moldova (Foto&Video)

Război în Ucraina - ziua 67: Primii civili evacuați din infernul de la Azovstal, planuri pentru atacarea Republicii Moldova (Foto&Video)

Intrăm în luna mai şi e tot război în Ucraina. Suntem în ziua 67 a invaziei ruse şi în sfârşit are loc azi o evacuare din Mariupol.

Iată pe scurt cele mai noi informaţii despre Ucraina

  • Ucraina spune că Rusia a pierdut în război 23.500 de militari, 1.026 de tancuri şi aproape 350 de aeronave
  • Armata Ucrainei a anunțat că a atacat cu rachete Insula Șerpilor din Marea Neagră
  • Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi
  • Autorităţile ucrainene anunţă că generalul rus Andrei Simonov a fost ucis în regiunea Harkov
  • Britanicii văd semne clare că Rusia vrea influenţă politică şi economică puternică în Herson, pe termen lung
  • Rusia spune că a bombardat Odesa ca să distrugă arme trimise de străini
  • Ucraina închide porturile Berdiansk, Mariupol, Herson şi Skadovsk
  • Rusia ar fi plănuit să doboare un avion de pasageri şi să dea vina pe Ucraina
  • Londra susţine că Rusia folosește o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea
  • Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major rus, ar fi fost rănit sîmbătă, lângă Izium, regiunea Harkov
  • A avut loc prima evacuare cu succes a circa 100 de civili din buncărele uzinei Azovstal din Mariupol
  • Președintele Bulgariei crede că există un risc real ca războiul din Ucraina să devină unul european sau mondial
  • Rusia ar avea planuri clare de invadare a Republicii Moldova

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 1 mai 2022, ziua 67 de război în Ucraina:

23:59 – Evacuarea a peste 100 de persoane din uzina Azovstal s-a încheiat cu succes.

23:58 – The Times citează surse ale serviciilor de informații ucrainene și susține că Rusia are planuri clare să invadeze Republica Moldova.

22:50 – Au apărut primele imagini cu civilii evacuați din infernul din buncărele de la Azovstal din Mariupol, oraș aflat sub ocupație rusă.

22:09 – Patru civili au murit şi alte şapte persoane au fost rănite, duminică, în urma bombardamentelor de la Lîman, oraş din estul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, potrivit Le Figaro. “Bombardamente ale ruşilor în regiunea Doneţk: patru civili ucişi, toţi din Lîman”, a precizat Pavlo Kirilenko pe Telegram.

20:00 – Trupele ruse fură și distrug echipamentele medicale din zonele pe care le cuceresc.

19:36 – Coloane mari de fum negru se văd, duminică, deasupra unei unități militare din apropierea orașului rus Belgorod. Potrivit CNN, elicoptere zboară deasupra orașului, iar guvernatorul regiunii a anunțat că a izbucnit un incendiu la o instalație a Ministerului Apărării rus.

„La granița districtelor Borisov, Belgorod și Yakovlevsky, a avut loc un incendiu la una dintre instalațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse”, a spus guvernatorul regiunii Belgorod, Vyascheslav Gladkov.

19:01 – Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a fost evacuat un prim grup de aflați la oţelăria Azovstal din Mariupol, oraș aflat sub ocupație rusă.

”Evacuarea civililor din Azovstal a început. Un prim grup de circa 100 de persoane se îndreaptă spre teritoriul controlat (de Ucraina). Mâine îi vom primi la Zaporojie. Recunoscători echipei noastre! Acum ei, împreună cu ONU, lucrează la evacuarea altor civili de la centrală”, a scris pe Twitter preşedintele Ucrainei.

18:40 – Și siteuri ale instituțiilor din Republica Moldova (guvernul, serviciile de informații) au fost atacate de hackeri pro-ruși.

17:30 – Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a avertizat duminică, în mesajul său de 1 mai, că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume, consemnează agenţia DPA.

Exploziile din Ucraina reverberează în ”inima Europei” şi ”riscul ca acest război să escaladeze într-unul paneuropean şi chiar mondial este real”, a spus Radev, adăugând că se teme că ”ţara noastră, căminele noastre, copiii noştri şi natura vor cădea victime ale acestei escaladări”.

17:25 – Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat că duminică este în curs de desfășurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol.

17:15 – Guvernatorul din regiunea rusă Kursk, aflată la granița nord-estică a Ucrainei, a transmis că un pod s-a prăbușit. Rusia a acuzat Ucraina că i-a bombardat regiunile, însă Kievul nu a negat și nici nu a confirmat aceste acuzații.

17:10 – Rachetele rusești au lovit și au distrus silozuri de grâne din regiunea Dnipropetrovsk. Nu au fost înregistrate victime.

17:00 – Potrivit ONU, o operațiune de evacuare de la Azovstal are loc în aceste momente.

16:55 – Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunţat că biroul său anchetează 9.158 de cazuri de crime de război comise de ruşi, informează CNN.

16:40 – Polonia este dispusă să acţioneze ca garant al securităţii Ucrainei, în cadrul unui posibil tratat de securitate care să deschidă calea păcii cu Rusia, potrivit lui Jakub Kumoch, responsabil pentru politică internaţională la biroul preşedintelui polonez Andrzej Duda, relatează duminică agenţia EFE.

15:55 – Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, relatează duminică agenţia DPA.

15:49 – Uniunea Europeană înclină spre o interzicere a importurilor de petrol din Rusia la finele anului, susţin doi diplomaţi europeni consultaţi de Reuters, după discuţiile care au avut loc în ultimele zile între Comisia Europeană şi statele membre UE.

15:45 – Alți aproape 40 de oameni au fost evacuați de la Azovstal, printre ei numărându-se opt copii.

15:25 – Ministerul rus al Apărării a declarat că aproape 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă de pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol.

15:10 – Presa din Ucraina a aflat pe surse că Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major rus, ar fi fost rănit lângă Izium, regiunea Harkov, într-un atac care a avut loc sâmbătă.

Armata ucraineană ar fi atacat postul de comandă al Armatei a 2-a, unde se afla şi Gherasimov. Se pare că aici au murit bodyguardul personal al lui Gherasimov și generalul rus Alexei Simonov. La momentul atacului, în acest centru de comandă se aflau circa 40 de ofițeri superiori din armata rusă. Nu se ştie câţi au murit.

14:55 – Imagini emoţionante cu locuitorii din regiunea eliberată Kutuzivka (Harkov) care se întâlnesc cu soldații ucraineni.

14:43 – Gazprom a raportat duminică o scădere cu 26,9% a livrărilor de gaze spre Europa, în perioada ianuarie-aprilie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe măsură ce clienţii s-au îndreptat spre livrările mai ieftine de pe piaţa spot.

14:32 – Guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, Roman Starovoit, anunţă că structura unui pod de cale ferată s-a prăbuşit parţial.

14:19 – Șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a anunţat că ocupanții ruși au bombardat orașul de trei ori cu artilerie și mai multe lansatoare de rachete în ultimele 24 de ore.

13:55 – O evacuare din Mariupol ar putea avea loc astăzi, potrivit oficialilor locali. Consiliul și guvernatorul orașului-port asediat le-au spus oamenilor care doreau să plece în Zaporojie să se adune la ora 16:00, la Port City Mall.

13:40 – SBU (serviciul de informaţii al Ucrainei) acuză Rusia că ar fi planificat un atac terorist pentru care să dea vina pe ucraineni. SBU spune că a neutralizat grupul de sabotaj, care plănuia să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului și să dea vina pe Ucraina și aliații săi.

13:21 – Papa Francisc a spus că războiul din Ucraina este un „regres macabru al omenirii”, într-un discurs de duminică în Piața Sf. Petru. Invazia l-a făcut „să sufere și să plângă”. Papa a cerut coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol.

13:08 – Iată o hartă interactivă care arată cum a evoluat situația din Ucraina de la începerea invaziei pe 24 februarie.

13:02 – Serviciile secrete ucrainene susţin că Rusia continuă să pregătească Transnistria pentru a intra în război. Potrivit raportului, un ziar local din Transnistria va publica un articol prin care i se cere lui Vladimir Putin să implice forțele locale în război. Rusia înființează, de asemenea, puncte de mobilizare pentru a recruta voluntari care să lupte în armata transnistreană, au informat serviciile de informații ucrainene.

12:43 – Ministerul rus al Apărării a confirmat un atac asupra unui aerodrom de lângă Odesa. Moscova susţine că a distrus o pistă și un hangar care conținea arme furnizate de țări străine. Acesta a adăugat că a doborât și două bombardiere ucrainene Su-24 deasupra Harkovului.

12:29 – Guvernatorul Harkovului a cerut oamenilor să nu părăsească adăposturile duminică, din cauza bombardamentelor intense.

12:11 – Pierderile armatei ruse până azi, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: 23.500 de militari, 1026 de tancuri, 192 de avioane şi 155 de elicoptere.

12:02 – Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de Ziua Internaţională a Muncii, în care a adus un omagiu celor care fug din calea războiului din Ucraina şi trebuie să-şi refacă viaţa în UE.

”În Europa, ei pot avea acces la pieţele forţei de muncă şi le sunt recunoscute competenţele”, a scris, pe Twitter, Ursula von det Leyen.  

11:56 – Cancelarul Olaf Scholz a respins criticile referitoare la reticența Germaniei de a trimite arme grele în Ucraina. Scholz este sub presiune atât pe plan intern, cât și internațional pentru a oferi Ucrainei armament letal, cum ar fi tancuri și obuziere, și pentru a sprijini un embargo al UE asupra importurilor de energie din Rusia.

Un sondaj de opinie recent, publicat în de Bild am Sonntag, a constatat că 54% dintre germani sunt nemulțumiți de modul în care Scholz a gestionat criza.

11:45 – Agențiile de presă ruse Ria și Tass anunţă că 46 de civili, în două grupuri, au părăsit uzina siderurgică Azovstal din Mariupolul asediat.

11:34Preşedintele şi glumele au revenit, iar măştile faciale au dispărut la cina de gală a corespondenţilor de la Casa Alba, care a fost reluată sâmbătă seara la Washington, unde Joe Biden a oscilat între umor şi seriozitate, evocând Rusia.

11:09 – Câinele Patron continuă să curețe zonele minate din apropierea Cernihiv. În ultimele 24 de ore, împreună cu pirotehnicienii, a ajutat la distrugerea a 262 de obiecte explozive.

10:42 – Explozii sunt raportate de administrația regională de stat din Nikolaiev.

10:33 – Procuratura Generală a Ucrainei anunţă că 219 copii au murit în război şi 404 sunt răniți. Bilanţurile sunt de așteptat să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele în care au loc ostilitățile și din regiunile ocupate.

10:14 – Ministerul ucrainean al Infrastructurii a emis un ordin de închidere a porturilor Berdiansk, Mariupol, Herson şi Skadovsk până la preluarea controlului asupra acestora.

10:06 – Din 24 februarie, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 63 de miliarde de euro, dintre care 71% provin din țările UE. Germania este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

09:55 – Există semne clare că Rusia intenționează „să exercite o influență politică și economică puternică în Herson pe termen lung”, se arată în cel mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie:

„De când a pus mâna pe orașul Herson din sud, la începutul lunii martie, Rusia a căutat să își legitimeze controlul asupra orașului și al zonelor învecinate prin instalarea unei administrații pro-ruse. Afirmaţiile recente ale acestei administrații includ declararea „imposibilă” a revenirii la controlul ucrainean și anunțarea unei tranziții valutare de patru luni de la grivna ucraineană la rubla rusă. Rubla rusă urmează să fie utilizată în Herson începând de astăzi. Aceste declarații indică probabil intenția Rusiei de a exercita o influență politică și economică puternică în Herson pe termen lung. Controlul durabil asupra Hersonului și legăturilor sale de transport va crește capacitatea Rusiei de a-și susține avansul spre nord și vest și va îmbunătăți securitatea controlului Rusiei asupra Crimeii”.

09:41Peste 10.000 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creștere cu 26,3% față de vineri, a anunțat Poliția de Frontieră.

09:27Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Pelosi îi spune: „Credem că vă vizităm pentru a vă mulțumi pentru lupta voastră pentru libertate… Lupta voastră este o luptă pentru toată lumea. Deci angajamentul nostru este să fim aici pentru voi până când lupta se încheie.”

09:19 – Ministerul Apărării din Ucraina estimează că ruşii au pierdut 23.200 de militari de la începutul invaziei.

09:10Zelenski s-a adresat soldaţilor ruşi, recomandându-le într-un mesaj video că „mai bine ar rămâne în Rusia decât să meargă la război ca să moară în Ucraina”, evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean.

08:48 – Rușii bogați încearcă să schimbe proprietăți imobiliare scumpe din Londra cu locuințe în Dubai, scrie Financial Times. Ei speră astfel să evite sancțiunile occidentale impuse după invazia Ucrainei.

08:33 – Presa de stat chineză a publicat ieri două interviuri, cu ministrul de Externe al Rusiei, dar şi al Ucrainei. Este o decizie interesantă. Rolul Chinei în conflict ca prieten cheie „fără limite” al Rusiei a făcut obiectul unor dezbateri și discuții aprinse. China s-a prezentat mereu ca doritoare de pace, dar a refuzat să eticheteze actul Rusiei drept o invazie și, în schimb, a învinuit SUA și NATO pentru crearea și escaladarea tensiunilor.

08:21 – Directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, s-a plâns că Angelina Jolie a decis să viziteze Liovul în loc de Donbasul ocupat de ruși și i-a scris o poezie.

07:45 – Forțele armate ale Ucrainei au publicat peste noapte o actualizare a evoluțiilor. În Donețk și Lugansk, susțin că au respins nouă atacuri rusești în ultimele 24 de ore, distrugând opt tancuri, un sistem de artilerie, 24 de vehicule blindate de luptă, un vehicul special și cinci mașini (inclusiv două rezervoare de combustibil).

07:30 – În timpul asediului de două luni al oraşului-port Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupaţie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.

07:18 – Ministerul rus al Apărării acuză că bombardamentele forțelor ucrainene asupra satelor din regiunea Herson au ucis și rănit civili. Rusia a susţinut că forțele ucrainene au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir în satele Kiselivka și Şiroka Balka. Separat, presa locală a raportat anterior că Internetul mobil a scăzut în regiune.

07:07 – Ucraina anunţă că a doborât nouă ţinte aeriene ruseşti în ultimele 24 de ore. Comandamentul Forţelor Aeriene de la Kiev a raportat că a distrus două SU-25 şi şapte drone.

06:56 – Autorităţile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în apropierea oraşului Izum din regiunea de nord-est a Harkovului.

06:44 – Zelenski a vorbit din nou cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre aderarea Ucrainei la UE, cu premierul britanic Boris Johnson despre evenimentele recente şi cu premierul elveţian Ignazio Cassis pentru a-i mulţumi pentru rolul de mediere pe care îl are ţara şi pentru a discuta despre reconstrucţie.

„Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă”, a promis Zelenski.

06:25 – Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”.

06:11 – Ministerul de Externe britanic a anunţat că Rusia folosește o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe rețelele de socializare și pentru a viza politicieni din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie și Africa de Sud.

„Nu putem permite Kremlinului și fermelor sale dubioase de troli să ne invadeze spațiile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin”, a declarat ministrul de Externe, Liz Truss, într-un comunicat.

05:52 – Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie. Acum Blinken l-a informat pe Kuleba cu privire la planurile pentru vizitele guvernului american la Liov săptămâna aceasta şi la Kiev, înainte de o eventuală întoarcere a diplomaţilor americani în ţară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇