Situația continuă să se agraveze din ce în ce mai mult în teren, prin intensificarea agresiunii militare și a concentrării atacurilor în anumite regiuni și există în continuare o serie de amenințări privind utilizarea de arme neconvenționale, spune Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.
Nu voi specula în legătură cu strategia și planurile Moscovei, precizează acesta, într-un interviu pentru Spotmedia.ro.
"Din această perspectivă, liderii NATO au transmis în cadrul Summitului Alianței din 24 martie, prin declarația adoptată, faptul că utilizarea de orice fel de către Rusia a armelor chimice sau biologice este inacceptabilă și atrage consecințe severe. De asemenea, NATO își va întări pregătirea și capacitatea de reacție la amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare, iar decizii suplimentare în acest scop vor fi adoptate în luna iunie, la Summitul NATO de la Madrid.
Anterior, la 14 martie 2022, am transmis o scrisoare directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică / AIEA, Rafael Mariano Grossi, în contextul informațiilor îngrijorătoare privind situația centralelor nucleare din Ucraina.
Am reiterat condamnarea în cei mai duri termeni a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și am exprimat preocuparea cu privire la riscurile de siguranță și securitate nucleară asociate, în condițiile în care eventualele daune aduse oricărei instalații nucleare pot genera consecințe grave pentru sănătatea umană și pentru mediu.
De altfel, directorul general Grossi a răspuns asigurând că Agenția monitorizează cu cea mai mare vigilență evoluțiile pe acest palier, menține un contact apropiat cu autoritățile ucrainene de resort și întreprinde demersuri pentru stabilizarea siguranței și securității facilităților nucleare ale Ucrainei. Reafirm, și cu această ocazie, sprijinul deplin al României pentru eforturile AIEA în acest sens", a explicat Bogdan Aurescu.