Rusia susține că Ucraina a comis crime de război și terorism, în timp ce e acuzată că a bombardat Mariupolul cu fosfor alb

Rusia susține că Ucraina a comis crime de război și terorism, în timp ce e acuzată că a bombardat Mariupolul cu fosfor alb

Odată ce riposta ucraineană s-a întețit și forțele ruse nu au înaintat nici de această dată așa simplu cum sperau, Moscova a început să arunce cuvinte grele, repetând acuzaţiile pentru care chiar ea este arătată cu degetul.

Rusia a acuzat, joi, Ucraina de crime de război, pe motiv că a atacat o zonă rezidențială și un spital în Herson și două piețe în Lugansk, în urma bombardamentelor mai multe persoane fiind ucise sau rănite.

În plus, FSB susține că a prins un fost pușcaș marin ucrainean care plănuia un atentat terorist într-un mall din Crimeea. Potrivit FSB, bărbatul, născut în 1988, ar fi acționat la ordinele regimentului Azov și plănuia să provoace o explozie și un incendiu într-una din zonele de recreere dintr-un mall din Simferopol, potrivit Meduza.io.

ADVERTISING

Cu cuvântul terorism a descris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova, și situația din Transnistria.

„Suntem alarmați de escaladarea tensiunilor în Pridnestrovie, unde, în ultimele zile, au avut loc mai multe explozii. Privim aceste acțiuni ca acte teroriste menite să destabilizeze situația în regiune. Condamnăm ferm orice încercare de a implica Transnistria în ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Zakharova.

Ziua 64 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING

Însă oficialii ruși nu au comentat nimic de acuzațiile care li se aduc. Comandantul regimentului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, spune că rușii au atacat cu peste 50 de bombe Mariupolul noaptea trecută și au aruncat și o încărcătură mare de fosfor alb, armă interzisă.

„Noaptea asta au aruncat o cantitate colosală de bombe cu fosfor, 50 de lovituri aeriene, rachete, artilerie și orice poate folosi un barbar împotriva omenirii”, a spus Palamar, care a cerut Kievului să întreprindă „acțiuni decisive” pentru a permite evacuarea.

ADVERTISING

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, în baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Despre situația din orașul-port a vorbit și primarul Vadim Boicenko, ce se teme că cei aproximativ 100.000 de civili care mai sunt prinși în oraș sunt în pericol de moarte.

El se așteaptă să izbucnească epidemii, acum că temperaturile au ajuns la 20 de grade Celsius și oamenii nu au apă curată și mâncare, iar miile de cadavre aruncate în gropi comune încep să putrezească.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇