Primele state UE care acuză Rusia de genocid în Ucraina

Primele state UE care acuză Rusia de genocid în Ucraina

Parlamentele din Estonia și Letonia au adoptat joi, în unanimitate, rezoluții prin care acuză Rusia de crime de război și genocid în Ucraina.

Rezoluția votată în Riigikogu, parlamentul unicameral al Estoniei, specifică faptul că în războiul început de Federația Rusă împotriva Ucrainei au fost comise sistematic crime împotriva poporului ucrainean, incitate de ideologia liderilor politici și militari ai Rusiei și ai propagandei diseminate de autorități.

Textul mai precizează că ”în teritoriile ocupate temporar, în special în orașele Bucea, Borodianka, Hostomel, Irpin, Mariupol, dar și alte orașe, Federația Rusă a comis acte de genocid împotriva populației civile. Acestea au constat în crime, dizlocări și deportări forțate, închisoare, tortură, viol și pângărirea cadavrelor”, potrivit News.err.ee.

ADVERTISING

Tot joi, și în Saeima, parlamentul unicameral al Letoniei, s-a adoptat o rezoluție similară. Parlamentarii letoni condamnă ”agresiunea militară și invazia din Ucraina, executate cu ajutorul și implicarea regimului din Belarus”, scrie BNN.

”Invazia nejustificată a terioriului ucrainan e o încălcare din partea Rusiei a Cartei ONU și a dreptului internațional”, se mai arată în document.

Letonii fac apel la comunitatea internațioală să sprijine cu arme Ucraina.

”Livrarea de arme a întârziat luni bune pentru că oamenii nu au vrut să-l provoace pe Putin, dar pe măsură ce Rusia a comis tot mai multe atrocități, această grijă nu își mai are rostul și nu face decât să permită genocidul comis în inima Europei, în Ucraina”.

ADVERTISING

Voturile de azi din parlamentele celor două țări au venit la scurt timp după ce Rusia a anunțat că închide consulatele statelor baltice de pe teritoriul său și îi expulzează pe diplomați.

Ziua 57 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇