După Biden, și Trudeau acuză Rusia de genocid. Macron refuză și e criticat de Zelenski

După Biden, și Trudeau acuză Rusia de genocid. Macron refuză și e criticat de Zelenski

Premierul canadian Justin Trudeau evocă – pentru prima oară – un ”genocid” în Ucraina, urmând astfel exemplul preşedintelui american Joe Biden, care a formulat această acuzaţie marţi.

”Putem vorbi tot mai mult despre genocid”, le-a declarat Trudeau, la Québec, unor jurnalişti care-l întrebau despre declaraţiile lui Biden.

Justin Trudeau a refuzat, până în pezent, să folosească cuvântul ”genocid” cu privire la Ucraina.

Anterior, Kremlinul a denunțat miercuri drept ”inacceptabil” faptul că președintele american Joe Biden l-a acuzat pe omologul sau rus de ”genocid” în Ucraina.

ADVERTISING

”Dezacordul nostru este categoric, iar noi considerăm că asemenea tentative de deformare a realității sunt inacceptabile, cu atât mai mult cu cât ele vin de la președintele Statelor Unite, o țară ale cărei acțiuni în istoria recentă sunt binecunoscute”, a comentat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Război în Ucraina, Ziua 49 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Tot miercuri, preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron a refuzat să folosească termenul genocid, preferând să se refere la atrocitățile comise de ruși ca la ”crime de război”.

ADVERTISING

După ce Ministerul Apărării din Ucraina s-a declarat dezamăgit de refuzul lui Macron, o reacție a venit chiar de la Volodimir Zelenski.

”Dacă sunt adevărate, aceste declaraţii sunt foarte dureroase pentru noi”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, aflaţi într-o vizită la Kiev.

”Voi face tot ceea ce pot pentru a discuta despre această problemă cu Emmanuel Macron azi (miercuri). Dacă nu, atunci mâine (joi), atunci când va avea el timp”, a adăugat Zelenski.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇