Biden a acuzat, pentru prima dată, Rusia de genocid în Ucraina. Zelenski îi mulțumește

Biden a acuzat, pentru prima dată, Rusia de genocid în Ucraina. Zelenski îi mulțumește

Preşedintele Joe Biden a confirmat, marţi, faptul că l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin de comiterea unui genocid în Ucraina, la câteva ore după ce a folosit acest cuvânt pentru prima dată pentru a descrie situaţia din ţara invadată de forţele ruse.

„Da, l-am numit genocid”, a răspuns preşedintele american jurnaliştilor, în timpul unei vizite în statul Iowa, transmite AFP.

Până acum, administraţia americană nu a pronunţat acest cuvânt, folosit deja de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ADVERTISING

"Este din ce în ce mai clar că Putin încearcă, pur şi simplu, să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean", a adăugat el.

Joe Biden a spus că, dacă "la nivel internaţional avocaţii" vor decide cu privire la calificarea de genocid, "în ce mă priveşte, arată ca şi cum ar fi".

Război în Ucraina, Ziua 49 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Afirmând că "se înmulţesc dovezile" cu privire la "lucrurile oribile pe care ruşii le-au făcut în Ucraina", preşedintele Biden a estimat că lumea "va descoperi şi mai multe despre devastare".

ADVERTISING

Cu câteva ore mai devreme, în timpul unui discurs dedicat combaterii inflaţiei, preşedintele Statelor Unite menţionase cuvântul genocid.

Ulterior, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit într-un tweet lui Joe Biden pentru că a folosit cuvântul "genocid" pentru a descrie invazia rusă în Ucraina.

"A numi lucrurile pe nume este esenţial pentru a ţine piept răului. Suntem recunoscători pentru asistenţa americană oferită până acum şi avem nevoie urgentă de mai multe arme grele pentru a preveni alte atrocităţi ruseşti" a scris Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇