Germania promite să apere țările baltice de Rusia, alături de NATO: Vom proteja împreună fiecare colț de teritoriu

Germania promite să apere țările baltice de Rusia, alături de NATO: Vom proteja împreună fiecare colț de teritoriu

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a asigurat, miercuri, statele baltice de sprijinul Berlinului în faţa unei posibile ameninţări din partea Moscovei, transmite dpa.

NATO va „proteja fiecare colţ de teritoriu, împreună”, a afirmat Baerbock după o întâlnire cu omologul său leton, Edgars Rinkevics, în capitala letonă Riga.

Ca aliaţi NATO, Letonia, Estonia şi Lituania se pot „bizui 100% pe Germania”, a subliniat ea.

„Siguranţa Europei şi a noastră a tuturor este legată inseparabil de securitatea statelor baltice”, a adăugat şefa diplomaţiei germane, care a început miercuri un turneu de trei zile în republicile baltice ex-sovietice – Letonia, Estonia şi Lituania.

În ce-l priveşte, omologul său leton, care a criticat lentoarea livrărilor germane de arme pentru Ucraina, a subliniat că „Germania este un partener de încredere”, referindu-se la rolul trupelor germane în grupul de luptă al NATO din Lituania.

Şefa diplomaţiei germane a mai afirmat la Riga că Berlinul este pregătit să sprijine militar Ucraina pe termen mediu şi lung, „atât în următoarele trei luni, cât şi în următorii trei ani”.

Ea a menţionat şi că livrarea de armament mai greu cum sunt tancurile „nu reprezintă un tabu, deşi aşa pare uneori în dezbaterile din Germania”.

Berlinul a stabilit deja cu alte state din NATO şi G7 ca, dacă acestea trimit rapid Ucrainei arme mai vechi, Germania le va înlocui cu arme de producţie germană, a amintit Baerbock.

Ministrul german de externe a evocat pe de altă parte o anume „manie naţionalistă” care se instalează în Rusia şi creează tensiuni în societatea germană, dar şi în Letonia.

ADVERTISING

„Nu vom permite ca societăţile noastre să fie divizate”, a asigurat ea, adăugând, referitor la un posibil embargo asupra importurilor de combustibil fosil rusesc, că Germania face „eforturi uriaşe pentru a depăşi dependenţa fatală de energia rusă”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇