Ziua 57 de război: Ucraina începe să primească armele și banii de care are nevoie, dar lupta cu rușii devine tot mai grea

Ziua 57 de război: Ucraina începe să primească armele și banii de care are nevoie, dar lupta cu rușii devine tot mai grea

Ucraina a trecut și de cea de-a 57-a zi de război, în care orașele din estul țării au fost puternic bombardate de ruși. Victorii importante au fost obținute de ucraineni în plan extern, însemnând arme și muniții de sute de milioane de dolari – în total, vorbim de miliarde. Între timp, rușii au cucerit câteva zeci de sate din Donbas.

Putin și cecenii lui Kadîrov au anunțat „eliberarea” orașului Mariupol, după ce au stabilit că pierd prea mulți oameni încercând să-i învingă și pe ultimii apărători baricadați în Azovstal, după 7 săptămâni de asediu.

Rușii au ajuns să controleze 80% din regiunea Lugansk, de la 60% la debutul războiului. În acest timp au „bombardat cu furie” Harkovul și Zaporojie. În regiunea Herson, invadatorii pregătesc, săptămâna viitoare, un „referendum pentru independență”.

SUA și mai multe țări aliate au anunțat ajutoare militare impresionante pentru Ucraina, pe care Zelenski le cere de mai mult timp și care iată că au ajuns sau sunt chiar acum în drum spre câmpul de luptă.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele evenimente din 21 aprilie, ziua 57 de război în Ucraina:

23:55 - Un oficial de top al apărării din Ucraina a declarat că armata țării sale este angajată într-un conflict provocator cu forțele rusești, care sunt de data aceasta mai mari și mai bine echipate, informează Reuters.

Hanna Malyar, adjunctul ministrului apărării, a făcut un apel la militari și civili să aibă răbdare, avertizând că durează să cumpere și să livreze apărătorilor armele necesare, chiar dacă acum au banii și aprobările necesare.

23:20 - Președintele Zelenski a declarat, într-o intervenție la forumul Băncii Mondiale, că Ucraina are nevoie de asistență financiară de 7 miliarde de dolari pe lună, pentru a compensa pierderile economice cauzate de război.

ADVERTISING

23:15 - Ucraina primește 121 de drone Phoenix Ghost, create special în SUA pentru a respinge invazia rușilor. Acestea seamănă cu dronele Switchblade, dar au specificații personalizate pentru armata ucraineană.

23:10 - Serviciile de informații militare ucrainene au publicat o presupusă interceptare a comunicațiilor forțelor armate ruse, care se referă la un ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea estică Lugansk.

23:00 - Forțele ruse au cucerit joi câteva zeci de sate din estul Ucrainei, a declarat un consilier al președintelui Zelenski.

Este vorba despre 42 de sate din estul regiunii Donețk, însă oficialul ucrainean a declarat la televiziunea națională că acestea ar putea fi recucerite chiar mâine.

22:41 - Cecenii lui Kadîrov se laudă că au eliberat orașul Mariupol, pe care îl asediază de la începutul lunii martie. În imaginile postate de ei pe Telegram se poate vedea pe fundal o clădire distrusă, în flăcări. Iar ei strigă „Allahu Akbar”, la fel ca teroriștii din gruparea Statul Islamic.

Aceasta deși chiar și Vladimir Putin a recunoscut azi că rezistența din Mariupol nu poate fi înfrântă, cel puțin nu fără pierderi și mai mari din partea rușilor, așa că a renunțat la asediu.

Din comentariile la postare reiese că luptătorii ceceni pozează în fața clădirii administrative de la intrarea în fabrica Azovstal, de unde începe greul.

„Nu are rost să coboare în catacombe, dar trebuie blocată zona industrială de la Azovstal astfel încât nici musca să nu poată trece”, spunea astăzi Vladimir Putin, după ce trupele lui Kadîrov n-au reușit să cucerească fabrica nici în 7 săptămâni.

22:22 - Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat joi Parlamentului portughez, pentru a solicita sprijinul acestei ţări, care va marca luni 48 de ani de la Revoluţia Garoafelor, care a pus capăt mai multor decenii de dictatură fascistă şi unui război colonial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

21:45 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, va face, vineri, o vizită la Bucureşti, el urmând să aibă întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

21:15 - Britanicii au prezentat o hartă actualizată a frontului de luptă din Ucraina:

21:08 - Reprezentanții Human Rights Watch care au lucrat la Bucea, după ce trupele ruse s-au retras din zonă, au găsit „multe dovezi ale unor execuții sumare, alte omucideri, dispariții forțate și tortură”.

„Toate acestea ar constitui crime de război și potențiale crime împotriva umanității”, se arată în comunicatul organizației.

HRW a documentat detaliile a 16 crime petrecute în oraș, printre care nouă execuții sumare și șapte ucideri nediscriminate de civili – 15 bărbați și o femeie. Într-unul din cazuri, o fetiță de nouă ani a fost împușcată în umăr în timp ce încerca să fugă de forțele ruse.

Aproape fiecare colț din Bucea este locul unei crime. Se simte de parcă moartea ar pluti peste tot.

Human Rights Watch

20:10 - Zelenski spune că „nici nu poate fi vorba” să meargă la Moscova, pentru a discuta cu Putin despre încheierea războiului, relatează Reuters.

„În numele țării mele, aș fi gata să vizitez orice loc de pe această planetă. Dar cu siguranță nu acum și cu siguranță nu Moscova. Acest lucru este pur și simplu exclus”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat publicației ruse Mediazona.

„Cu toate acestea, în alte circumstanțe și cu alți conducători la Moscova, orice ar fi posibil”, a mai spus președintele Ucrainei.

Zelenski a mai declarat că Putin a făcut o „greșeală catastrofală” când a invadat Ucraina.

ADVERTISING

19:54 - Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au încercat să ia cu asalt portul și fabrica de oțel Azovstal din orașul asediat Mariupol, deși Putin ordonase mai devreme trupelor sale să nu mai facă acest lucru. Sau cel puțin asta a vrut să transmită.

De asemenea, doar trei autocare cu refugiați din Mariupol au fost lăsate de ruși să plece, deși în zonă ar mai fi circa 1.000 de civili, majoritatea femei și copiii.

19:35 - Armata rusă a încercat să ascundă dovezile crimelor sale de război „barbare” de la Mariupol îngropând cadavrele civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat primarul orașului, Vadim Boichenko.

El spune că rușii au adunat cadavre de pe străzile orașului și le-au transportat în camioane până într-un sat din apropiere, Manhush, unde le-au aruncat în secret într-o groapă comună, pe un câmp de lângă cimitir.

19:00 - Președintele Joe Biden a ordonat interzicerea accesului navelor rusești în porturile americane, ca sancțiune pentru regimul de la Moscova.

18:42 - Aproximativ 120.000 de civili sunt blocați în orașul asediat Mariupol, iar rușii nu le dau voie să plece, spune președintele Volodimir Zelenski.

18:20 - Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a mers astăzi la Casa Albă, unde a discutat cu mai mulți oficiali americani, inclusiv cu președintele Joe Biden. Şmîhal a obținut de la Washington și un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru cheltuielile curente, pe lângă cei 800 de milioane de dolari constând în ajutor militar pentru țara sa.

17:55 - Spania a trimis un nou lot de 200 de tone de echipament militar în Ucraina, inclusiv vehicule grele de transport și muniție, a declarat prim-ministrul țării, Pedro Sanchez, în timpul unei vizite la Kiev.

În cadrul aceluiași briefing, omologul său danez, Mette Frederiksen, a declarat că țara ei își va crește contribuția de arme pentru Ucraina cu 80 de milioane de euro.

17:30 - Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Noul pachet va include artilerie grea, 144.000 de cartușe de muniție și drone tactice, a spus Biden.

Anunțul vine la doar o săptămână după ce SUA au anunțat încă un ajutor suplimentar, tot de 800 de milioane de dolari, pentru a sprijini Ucraina cu armament.

17:04 - UE i-a pus pe lista sancțiunilor pe oligarhii rus și ucrainean Yevgeny Prigozhin și Sergei Kurchenko, pentru rolul lor în războiul din Ucraina. Companiile lui Prigozhin asigură alimente guvernului și armatei ruse, el fiind poreclit de presă ”Bucătarul lui Putin”. Kurchenko e un apropiat al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și e considerat responsabil pentru alimentarea Rusiei cu cărbune din Donețk și Lugansk.

16:54 - Primarul din Mariupol spune că evacuarea celor de la combinatul Azovstal este imposibil de realizat astăzi, pentru că rușii nu au agreat încetarea focului. El face apel la comunitatea internațională să medieze încetarea focului și evacuarea în siguranță a celor de acolo.

16:31 - Forțele ucrainene anunță că au doborât încă un avion rusesc în regiunea Harkov.

16:24 - Legea marțială a fost prelungită în Ucraina până pe 25 mai.

16:07 - Încă un schimb de prizonieri a avut loc între Rusia și Ucraina. Au fost eliberați Kievului 10 militari și 9 civili.

15:43 - Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Olenksiy Danilov, a spus că liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost implicat în tentativa de asasinat a lui Zelenski.

”Planul a fost primit pe 3 februarie de Kadîrov, când l-a vizitat pe Putin. La acea întâlnire a fost agreat planul pentru lichidarea președintelui nostru și Kadîrov și-a asumat că gruparea sa va face asta”, a spus Danilov.

15:10 - Papa Francisc susţine apelul prin care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere un armistiţiu în Ucraina la 24 aprilie, data Paştelui ortodox, anunţă joi Vatcanul, relatează AFP.

15:02 - Parlamentele Estoniei și Letoniei au adoptat joi rezoluții prin care condamnă genocidul asupra poporului ucrainean.

15:01 - Premierul Spaniei Pedro Sanchez a vizitat Borodianka și s-a declarat „șocat de ororile și atrocitățile pe care le-a văzut”.

14:59 - Sky News scrie că patru autobuze cu civili au plecat de la Mariupol miercuri și sunt așteptate astăzi să ajungă la Zaporojie, după ce oamenii au făcut popas peste noapte în Berdiansk.

14:54 - Primarul din Harkov spune că „rușii bombardează cu furie orașul”. Până acum aproximativ 30% din populația Harkovului - în special femei, copii și bătrâni - a fost evacuată, în timp ce în oraș se află în continuare în jur de 1 milion de persoane.

14:48 - Marea Britanie a impus noi sancțiuni, fiind vizați generalii ruși care ”comit atrocități pe frontul de luptă”. Pe lista neagră au fost adăugați și oameni de afaceri care susțin regimul lui Putin.

14:14 - Rusia a anunţat joi închiderea consulatelor țărilor baltice - Letonia, Lituania, Estonia - de pe teritoriul său ca represalii la măsuri similare luate de aceste state care denunţă ofensiva rusă în Ucraina, relatează France Presse.

14:10 - Autoritățile din Cipru îi vor revoca cetățenia oligarhului Oleg Deripsaka. Rusul primise cetățenie ca semn de recunoștință pentru investițiile făcute în Cipru.

13:59 - Mai multe rachete rusești au fost trase asupra Zaporojie, a anunțat administrația regională. Nu au fost victime și nu este clar încă ce obiective au lovit rușii.

13:44 - Duma de Stat din Rusia i-a prleungit mandatul Elvirei Nabiullina la conducerea Băncii Centrale pentru un mandat de încă 5 ani.

13:30 - Premierii Spaniei și Italiei, Pedro Sanchez și Mette Frederiksen, sunt la Kiev.

13:11 - OMV anunță că nu mai importă și nu mai rafinează petrol din Rusia.

12:44 - Vagit Alekperov a demisionat și din boardul de directori al Lukoil și din funcția de președinte al companiei. El conducea Lukoil din 1993.

12:42 - Președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin susține că Rusia nu face decât să își recupereze teritoriile și că la fel trebuie să facă și cu banii și activele înghețate în urma sancțiunilor.

”Nu am pierdut bani, ne-au fost înghețați. Trebuie să putem din nou să-i accesăm. Multe lucruri ne-au fost luate de-a lungul. Acum ni le recuperăm, și bunuri, și teritorii. Așa trebuie să procedăm și în această situație”, a spus Volodin.

12:40 - Vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a cerut și azi să fie deschis un coridor pentru evacuarea celor de la Azovstal. Ea spune că acolo sunt captivi 1.000 de civili și 500 de soldați răniți. Șoigu i-a spus lui Putin mai devreme că acolo sunt 2.000 de luptători, fără a face nicio referire la civili.

12:31 - Forbes Rusia a decis să amâne până la toamnă lista cu cei mai bogați 200 de ruși, pentru că situația actuală este extrem de volatilă și, deci, și averile lor.

12:22 - Un tribunal din Moscova a amendat Google cu 7 milioane de ruble pentru publicarea de videouri cu ”organizații extremiste”. O amenda de alte 4 milioane a fost emisă pentru că Google nu a șters ”fake-uri despre operațiunea specială din Ucraina”.

11:46 - FSB a anunțat că a dejucat un atentat terorist pe o cale ferată din Crimeea, pus la cale de un rus adept al Statului Islamic.

11:05 - Ievgheni Rasskazov, membru al unității ruse neo-naziste de luptă Rusich, a postat miercuri pe Telegram un mesaj de comemorare a lui Adolf Hitler, născut pe 20 aprilie 1889.

Rasskazov a scris că dictatorul ”i-a învățat cum să lupte pentru pământul strămoșesc”.

10:48 - Lituania a trimis Ucrainei un lot de mortiere a căror valoare este de zeci de milioane de euro.

10:26 - Rusia24 a publicat imagini de la o întâlnire între Vladimir Putin și ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Șoigu îi raportează lui Putin că Mariupolul a fost eliberat și acum în jur de 2.000 de luptători sunt complet blocați la Azovstal.

Putin a anulat ordinul de asalt, susținând că nu are rost să fie riscate viețile soldaților ruși, dar că Azovstalul trebuie să fie complet securizat, astfel încât „nici musca să nu poată ajunge la luptători”.

09:29 - Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat că, de îndată ce vor avea ocazia, vor distruge podul cu Crimeea, pe care rușii l-au folosit pentru a aduce trupe și în continuare o fac.

”Dacă puteam până acum, am fi făcut-o. Când vom avea oportunitatea, o vom face cu siguranță”, a spus Alexei Danilov.

09:26 - Liderul cecen Ramzan Kadîrov le-a dat un nou ultimatum apărătorilor Mariupolului. El a spus că dacă se predau dimineață, există șanse mari ca forțele ruse să îi cruțe. În caz contrat, ”înainte de prânz sau după prânz” rușii vor prelua controlul total asupra Azovstalului.

09:23 - Autoritățile ucrainene susțin că rușii au decis ca pe 27 aprilie să organizeze „referendumul” pentru așa-numita „Republica Oamenilor din Herson”, pe modelul Donețk și Lugansk.

09:21 - Președintele chinez Xi Jinping a reiterat opoziția Beijingului față de sancțiuni precum cele impuse Rusiei de țările occidentale. Acesta consideră că tacticile de presiune extremă nu vor funcționa.

09:14 - Forțele ruse din Donbas înaintează spre orașul Kramatorsk, din Donețk, care continuă să fie lovit de rachete, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

09:01 - Poliţia de Frontieră a anunţat joi că 7.704 cetăţeni ucraineni au intrat în România miercuri, în creştere cu 4,8 % faţă de ziua precedentă.

08:40 - Încă 9 cadavre au fost găsite în Borodianka, localitate de la periferia Kievului. Autoritățile ucrainene spun că oamenii au fost uciși în timpul ocupației ruse. Printre ele se află și cadavrul unei fete de 15 ani.

08:17 - Premierul Marii Britanii crede că discuțiile cu Rusia pentru a pune capăt războiului ar putea eșua. Boris Johnson a declarat că a negocia cu Vladimir Putin este ca și cum ai face asta cu un „crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

08:01 - Operaţiunea militară de la Moscova se va încheia când NATO va înceta să mai folosească teritoriul ucrainean pentru a ameninţa Rusia, a declarat Alexey Polishchuk, un înalt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei.

07:43 - Five Eyes, alianţă specializată în monitorizare şi schimb de informaţii, avertizează că Rusia ar putea lansa atacuri cibernetice împotriva țărilor care susțin Ucraina.

07:26 - Lumea se confruntă cu o „catastrofă umanitară” din cauza crizei alimentare apărute în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

07:10 - SUA vor anunţa o nouă rundă de asistenţă de securitate acordată Ucrainei „într-un termen foarte scurt”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

06:53 - Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a acuzat miercuri că ţări membre NATO doresc un război de durată în Ucraina pentru a slăbi Moscova. "Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue", a apreciat şeful diplomaţiei turce.

06:42 - În luptele pentru orașul Avdiivka, din regiunea Donețk, a fost ucis comandantul celei de-a doua companii a batalionului separatist Sparta, Serghei Agranovich.

06:34 - Doi oficiali ucraineni de rang înalt sunt pregătiţi să se îndrepte spre oraşul asediat Mariupol pentru a negocia evacuarea soldaţilor şi a civililor prinşi în oraş, a declarat căpitanul Svyatoslav Palamar de la Regimentul Azov al Ucrainei într-un comunicat.

06:19 - Zelenski afirmă că revenirea la viaţa normală a oraşelor şi comunităţilor eliberate din Ucraina continuă şi că 934 de aşezări au fost deja eliberate, Poliţia şi-a reluat activitatea în 435 de localităţi iar autoguvernarea locală a început să lucreze în 431 de comunităţi.

6:11 - Ucraina a propus Rusiei o "sesiune specială de negocieri" la Mariupol, oraşul-port asediat de la Marea Azov, pentru a salva "civili şi militari".

"Suntem pregătiţi să organizăm o sesiune specială de negocieri la Mariupol. Pentru a-i salva pe băieţii noştri, (batalionul) Azov, soldaţi, civili, copii, vii şi răniţi. Pe toată lumea", a scris pe contul său de Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

06:04 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul zilnic către popor că au ajuns cu siguranţă la un pas mai aproape de pace.

El afirmă că reluarea exporturilor de produse agricole ucrainene şi blocarea capacităţii Rusiei de a şantaja Europa cu resurse energetice sunt priorităţi de top pentru toată lumea şi că a discutat şi despre aderarea ţării sale la UE.

The European Union is currently preparing a sixth package of sanctions. We discussed this today with Charles Michel. We...

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 20 aprilie 2022

05:44 - Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai, transmite dpa.

El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt 'parţial' sub controlul Rusiei. Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici, a adăugat Haidai.

05:25 - Ministrul de Finanţe al Canadei, Chrystia Freeland, a relatat miercuri că a ieşit dintr-o reuniune plenară a G20 pentru a protesta faţă de participarea Rusiei în grupul celor mai mari economii ale lumii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇