Ziua 64 de război. Rusia sfidează ONU cu rachete peste Kiev, SUA pregătesc un ajutor uriaș pentru Ucraina

Ziua 64 de război. Rusia sfidează ONU cu rachete peste Kiev, SUA pregătesc un ajutor uriaș pentru Ucraina

În cea de-a 64-a zi de război, Rusia a atacat Kievul cu rachete chiar în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a fost primit de președintele Zelenski.

Oficialul ONU tocmai se întâlnise și cu Putin la Moscova, unde a încercat să obțină salvarea militarilor și civililor ucraineni blocați la Mariupol.

ONU a exclus Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, iar locul ei ar putea fi luat de Cehia, în două săptămâni.

Tot în această zi, președintele SUA a cerut Congresului să aprobe încă 33 de miliarde de dolari pentru susținerea Ucrainei. Cea mai mare parte a banilor sunt pentru arme și muniții.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT evenimentele din 28 aprilie, ziua 64 de război în Ucraina:

23:43 - Congresul SUA a aprobat o măsură privind extinderea unui program militar de împrumut-închiriere (lend-lease) din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a trimite ajutoare Ucrainei.

Măsura, care a trecut cu un vot copleșitor de 417-10, merge acum la Casa Albă, pentru ca președintele Joe Biden să o semneze, oferind administrației o mai mare libertate de a trimite echipamente militare în Ucraina și aliaților vecini din Europa de Est.

23:26 - Președintele Zelenski a mulțumit SUA pentru ajutorul de 33 de miliarde de dolari care se pregătește pentru țara sa, în cadrul unui discurs pentru cetățenii Ucrainei.

„Astăzi avem vești importante pentru țara noastră, pentru protecția noastră. Statele Unite au pregătit un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, de 33 de miliarde de dolari. În special, peste 20 de miliarde pot merge la apărare. Peste 8 miliarde de dolari sunt planificați pentru sprijin economic. Alți 3 miliarde de dolari vor fi direcționați către ajutorul umanitar. Acesta este un pas foarte important pentru Statele Unite. Și sunt recunoscător pentru el poporului american și președintelui Biden personal. Sper că Congresul va susține rapid această solicitare de ajutor pentru țara noastră”, a transmis Volodimir Zelenski.

ADVERTISING

22:45 - Una dintre rachetele care au lovit Kievul a nimerit etajul inferior al unei clădiri rezidențiale, rănind cel puțin trei persoane, relatează AFP. Este primul astfel de atac asupra capitalei ucrainene de la jumătatea lunii aprilie și are loc chiar în momentul în care la Kiev se afla secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu președintele Zelenski.

22:11 - Adunarea Generală a ONU votează pe data de 11 mai o țară care să înlocuiască Rusia în Consiliul pentru Drepturile Omului, după suspendarea acesteia din cauza atrocităților comise în Ucraina. Singura țară candidată ar fi Cehia.

21:05 - Autoritățile de la Kiev spun că rușii au atacat orașul cu rachete în timpul vizitei secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. Și premierul Bulgariei a fost la Kiev în cursul zilei, iar pe parcursul săptămânii au mers acolo mai mulți oficiali europeni, inclusiv din România.

„Atac cu rachete în centrul orașului Kiev în timpul vizitei oficiale a lui Antonio Guterres. Cu o zi înainte stătea la o masă lungă din Kremlin, iar astăzi exploziile sunt deasupra capului său. O carte poștală de la Moscova? De ce încă mai ocupă Rusia un loc în Consiliul de Securitate al ONU?”, comentează Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski.

„Acesta este un atac la adresa securității Secretarului General și a securității mondiale!”, transmite și Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev, în urma atacului.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că două rachete lansate de ruși au explodat în districtul Şevcenkivski din Kiev, situat în centrul orașului, la câțiva kilometri de Guvernul Ucrainei și Administrația Prezidențială.

ADVERTISING

20:13 - Înainte să-și mute o parte din trupele din Mariupol, rușii au bombardat din nou complexul industrial Azovstal.

„Aseară, uzina a fost lovită de cele mai puternice lovituri de până acum. Mai întâi, a avut loc un atac aerian masiv folosind șapte avioane Tu-22M3. Apoi au avut loc peste 50 de lovituri aeriene cu Su-25 sau Su-24. Nu le-am identificat exact pentru că eram în adăpost. Atacul a țintit locul în care se află cei grav răniți, (au țintit) spitalul”, a declarat Mykhailo Vershynin, șeful poliției din Mariupol, la CNN.

„Sunt dărâmături și oameni prinși sub dărâmături. Morți și răniți. Cei care erau deja răniți au fost răniți din nou”, spune oficialul ucrainean.

Se crede că sute de luptători și civili sunt încă prinși în imensa fabrică de fier și oțel. Într-un videoclip postat miercuri online, Serhiy Volyna, comandantul pușcașilor marini din Mariupol, a declarat că în fabrică sunt peste 600 de soldați ucraineni răniți și sute de civili, inclusiv copii.

19:26 - O parte din forțele rușilor pleacă din Mariupol și se îndreaptă spre Zaprorizhia, după două luni de asediu, arată informațiile militare ale SUA.

19:03 - Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat că Rusia a eliberat 12 civili și 33 de soldați, inclusiv 13 ofițeri, într-un schimb de prizonieri de război cu Kievul.

18:45 - Președintele Zelenski și ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, au primit tricouri inscripționate cu Sf. Javelina, care face parte dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru armata ucraineană.

17:55 - Președintele Joe Biden a cerut joi Congresului SUA să adopte un pachet de ajutor propus pentru Ucraina de 33 de miliarde de dolari, care include peste 20 de miliarde de dolari în ajutor militar și alte ajutoare pentru securitatea țării.

ADVERTISING

Cererea de finanțare suplimentară include 16,4 miliarde de dolari pentru Departamentul Apărării, 8,5 miliarde de dolari în asistență economică și 3 miliarde de dolari pentru asistență umanitară și pentru combaterea insecurității alimentare, arată Defense News.

17:08 - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova, a spus că trebuie să fii idiot să cataloghezi Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, așa cum a cerut Volodimir Zelenski.

„Noi bineînțeles că nu lăsăm nimic fără replică și trebui să înțeleagă asta. Cu cât SUA insistă cu acest subiect la nivelul comunității internaționale, cu atât comunitatea internațională își va aminti de crimele comise de SUA”, a spus Zakharova.

17:02 - Șeful NATO a spus că Alianța este gată să prijine Ucraina în anii ce vin, în războiul cu Rusia.

„Există posibilitatea ca acest război să se întindă pe luni și ani. Trebuie să fim pregătiți pe termen lung”, a spus Stoltenberg.

16:57 - Premierul Bulgariei, Kirill Petkov, a ajuns la Kiev: „Vizita dvs. este o importantă manifestare de solidaritate cu țara și poporul noastru”, a spus Zelenski.

16:53 - Șeful NATO Jens Stoltenberg a promis urgentarea procesului de aderare pentru Suedia și Finlanda, dacă se hotărăsc să aplice.

16:51 - De la începutul războiului, Rusia și-a dublat veniturile obținute din vânzarea de combustibili fosili către UE. Chiar dacă per total vânzările sunt în declin, creșterea prețurilor la energie a dus la situația în care Moscova să încaseze în această perioadă 62 de miliarde de euro, potrivit Centrului finlandez de cercetare pentru aer și energie curată.

16:49 - Imagini din Mariupol, din subteranele combinatului Azovstal, bombardat puternic noaptea trecută de ruși. Acolo este și un spital militar de campanie, unde sunt tratați soldații și civilii răniți.

16:46 - Primarul din Lisichansk, din regiunea Lugansk, anunță că localitatea a rămas fără apă și alimentarea nu va putea fi reluată decât după oprirea ostilităților. Situația e similară și în orașele Rubizhnoie, Popasnaia, Severodonețk și aproape fiecare oraș liber din regiune, a spus și guvernatorul local Serghei Gaidai.

16:41 - Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că au fost identificați 10 suspecți pentru masacrul din Bucea. Ea a publicat pe Facebook numele și gradele militare ale celor 10, împreună cu fotografiile lor.

Звірства в Бучі – викрито 10 військовослужбовців рф причетних до катувань мирнихЇхню 64 окрему мотострілецьку бригаду...

Publicată de Ірина Венедіктова pe Joi, 28 aprilie 2022

16:35 - Financial Times scrie că Moscova a început să aducă din Libia mercenari în Ucraina. În jur de 200 de mercenari ruși din grupul PMC Wagner și câteva mii de sirieri au fost aduși deja.

16:31 - Gazprom acuză că Polonia continuă să cumpere gaz rusesc, dar nu direct, ci prin Germania.

Într-un comunicat de presă, Gazprom acuză Germania că trimite 30 de milioane de metri cubi de gaz pe zi către Polonia.

16:26 - Miliardarul rus Iuri Milner a donat 100 de milioane de dolari pentru refugiații ucraineni.

16:12 - Polonia anunță exerciții militare în care trupe se vor deplasa în est, la granița cu Ucraina, urmând să simuleze trimiterea și primirea de trupe aliate.

Ministerul Apărării din Polonia a spus că convoiul se va deplasa în special noaptea și le-a cerut oamenilor să nu pozeze și să nu publice informații despre aceste mișcări de trupe, pentru că „ar putea avea consecințe negative asupra securității și sistemelor de apărare”.

16:00 - Căpitanul ucrainean Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov, spune că ei vor lupta acolo oricât de mult va fi nevoie, dar a cerut autorităților să găsească o soluție pentru a-i evacua pe civili de la Azovstal.

El a spus că în buncărele combinatului sunt în jur de 500 de soldați răniți.

15:43 -Trei civili au fost uciși și alți trei răniți în urma bombardamentelor din orășelul New York, din regiunea Donețk, a anunțat liderul administrației regionale, Pavel Kirilenko, ce a precizat că rușii au atacat o fabrică și o zonă rezidențială și că cel puțin 9 case au fost avariate.

Iată un reportaj de acolo, realizat cu puțin timp înainte de război: Viața în New York, orășelul din prima linie în cazul unei invazii rusești: ”Orice e scris să se întâmple se va întâmpla. Patria mamă e patria mamă”

15:22 - Primarul din Herson, Igor Kolikhaev, spune că cel mai probabil nu va fi referendum pentru crearea Republicii Populare Herson, dar e posibil să se încerce anexarea regiunii la Crimeea.

14:46 - Șeful Serviciului de Informație Externe din Rusia, Serghei Narîșkin, susține că deține informații că Polonia, cu sprijinul SUA, va prelua controlul asupra regiunilor istorice din Ucraina.

El spune că polonezii vor intra în Ucraina pe la granița comună din Vest, sub pretextul că „vă apărăm de agresiunea rusă”. Regiunea Liovului a fost intens disputată între polonezi și ucraineni și a făcut parte din Polonia.

14:37 - O cale ferată din Melitopol, regiunea Zaporojie, a fost aruncată în aer de ucraineni. Pe această cale rușii aduceau armament și combustibil din Crimeea.

14:32 - Autoritățile din Mariupol acuză că rușii au furat din muzee și au dus în Donețk peste 2.000 de artefacte și piese unice, inclusiv picturi celebre.

Rușii au furat tablouri pictate de Arhip Kuindji și Ivan Aivazovski, icoane antice, dar și o Biblie din 1811, tipărită în Veneția, și un pergament Tora unic, scris de mână.

14:15 - Time îl pune pe coperta numărului din luna mai pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

14:01 - În timp ce ucrainenii vizează depozitele de la graniță cu arme și muniții ale rușilor, la Belgorod măsura decisă a fost ca un avion militar să zboare cu doi preoți și o icoană deasupra regiunii.

13:52 - Alexander Lukașenko a anunțat că Rusia și Belarusul contruiesc o alianță de state suverane căreia i se vor alătura curând și alte foste republici sovietice.

13:44 - Dmitri Medvedev s-a arătat întristat de decizia Bundestagului, comparându-i pe parlamentarii germani cu naziștii.

„Bundestagul a aprobat livrarea de armament regimului lui Zelenski. Se pare că legislatorii germani sunt bântuiți de predecesorii lor, care au stat în parlamentul german sub un alt nume, în secolul trecut. Este foarte trist pentru Parlament. Sfârșește trist”, a scris Medvedev pe Telegram.

13:19 - Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, Bundestag, a aprobat, joi, cu o majoritate covârșitoare, o petiţie de sprijin pentru Ucraina, care susţine acordarea de armament Kievului, inclusiv arme grele, cu scopul de a reprima atacurile ruseşti.

Petiţia a fost susţinută atât de cele trei partide din coaliţia de guvernământ, cât şi de partidului conservator din opoziţie, Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Au fost înregistrate 586 de voturi "pentru", 100 "împotrivă" şi şapte abţineri, potrivit vicepreşedintelui Bundestagului Wolfgang Kubicki.

13:08 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat din nou că fiecare armă trimisă în Ucraina pune în pericol securitatea continentului.

Peskov a fost întrebat de declarațiile făcute de Liz Truss, ministrul de Externe din Marea Britanie, care a spus că trebuie trimise arme în plus în Ucraina, Moldova și Georgia.

„Tendința de a o pompa arme, inclusiv arme grele în Ucraina și în alte ţări, amenință în sine securitatea continentului și provoacă instabilitate. Cât despre declarația ministrului britanic, nu vreau să îi iau plăcerea de a comenta colegei mele Mașa Zakharova (purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe - n.red.).

12:54 - Și în Donețk rușii acuză că ucrainenii au bombardat două piețe și că 2 persoane au murit și alte cinci au fost rănite.

12:32 - Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, se teme că cei aproximativ 100.000 de civili care mai sunt prinși în oraș sunt în pericol de moarte.

El se așteaptă să izbucnească epidemii, acum că temperaturile au ajuns la 20 de grade Celsius și oamenii nu au apă curată și mâncare, iar miile de cadavre aruncate în gropi comune încep să putrezească.

12:25 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova, a comentat despre situația din Transnistria.

„Suntem alarmați de escaladarea tensiunilor în Pridnestrovie, unde, în ultimele zile, au avut loc mai multe explozii. Privim aceste acțiuni ca acte teroriste menite să destabilizeze situația în regiune. Condamnăm ferm orice încercare de a implica Transnistria în ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Zakharova.

12:12 - Mai multe orașe ucrainene plănuiesc să redenumească străzile și piețele asociate cu Rusia. Este o operațiune de „derusificare” începută de când Rusia a invadat țara, în urmă cu mai bine de 2 luni. Ministrul ucrainean al Culturii avertizează însă că se ajunge la exagerări extreme, din dorința de a elimina orice asociere cu Rusia.

11:51 - Secretarul general al ONU Antonio Guterres a vizitat satul Borodianka de lângă Kiev, unde rușii au comis atrocități și crime cât au ocupat localitatea.

”Îmi imaginez că familia mea e într-una din aceste case, acum distrusă și arsă. Îmi văd nepoatele fugind panicate. Nu există nimic care să facă războiul acceptabil în secolul 21”, a spus liderul ONU.

11:43 - Comandantul regimentului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, spune că rușii au atacat cu peste 50 de bombe Mariupolul noaptea trecută și au aruncat și o încărcătură mare de fosfor alb, armă interzisă.

„Noaptea asta au aruncat o cantitate colosală de bombe cu fosfor, 50 de lovituri aeriene, rachete, artilerie și orice poate folosi un barbar împotriva omenirii”, a spus Palamar, care a cerut Kievului să întreprindă „acțiuni decisive” pentru a permite evacuarea.

11:20 - FSB susține că a prins un fost pușcaș marin ucrainean care plănuia un atentat terorist într-un mall din Crimeea. Potrivit FSB, bărbatul, născut în 1988, ar fi acționat la ordinele regimentului Azov și plănuia să provoace o explozie și un incendiu într-una din zonele de recreere dintr-un mall din Simferopol.

11:02 - Rusia acuză Ucraina de crime de război, pe motiv că a atacat o zonă rezidențială și un spital în Herson. Anterior, Ria Novosti cita un militar rus care spunea că nimeni nu a fost rănit.

10:45 - Rusia a desfășurat delfini antrenați militar pentru a proteja o bază navală din Marea Neagră de un posibil sabotaj al forțelor ucrainene.

Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopol, chiar în interiorul unui dig. Acestea au fost instalate în februarie, la începutul invaziei Ucrainei, potrivit unei analize a imaginilor din satelit.

10:33 - SUA au oferit Ucrainei informații detaliate despre țintele pe care urmau să le atace rușii, Kievul reușind, astfel, să pună la adăpost arme și echipamente.

Astfel de informații extrem de exacte au ajutat inclusiv la doborârea unui avion în care erau sute de soldați ruși. Acest episod s-a întâmplat la începutul invaziei și a fost astfel împiedicat un atac masiv asupra aeroportului cheie de la Hostomel, de lângă Kiev. Asta ar fi putut schimba soarta războiului, pentru că ar fi mărit foarte mult șansele Rusiei să intre în capitală.

A fost o acțiune fără precedent în istoria SUA, de a împărtăși un asemenea volum de informație cu o țară non-NATO.

09:56 - Fostul comandant suprem adjunct al forțelor NATO în Europa, generalul Richard Shirreff, spune că actuala escaladare a conflictului este abordarea corectă și că statele Alianței trebuie să demonstreze unitate și să contribuie cu resurse importante, împreună, pentru a-i arăta lui Putin că nu vor ceda.

„În cel mai rău caz, iese război cu Rusia. Dacă se pregătesc pentru cel mai rău scenariu, atunci e mai probabil ca Putin să dea înapoi, pentru că Putin respectă forța”, a spus generalul.

09:44 - Microsoft anunță că hackeri din Rusia au lansat zeci de atacuri cibernetice cu un an înainte de invazie, în martie 2021, pentru a pune bazele pentru diferite operațiuni militare.

Microsoft spune că cercetările au scos la iveală că hackerii lucrau în strânsă legătură cu armata Rusiei. 32% dintre atacuri au vizat instituții guvernamentale din Ucraina și 40% - organizații din sectoare critice pentru economie.

09:39 - Un agent de securitate rus a declarat pentru Ria Novosti că nimeni nu a fost rănit în exploziile de astă-noapte din Herson.

09:27 - Patru oameni au murit ieri în Lugansk, după ce rușii au atacat de 29 de ori casele. 10 case au fost distruse în Popasna. Printre cei morți se numără un bărbat de 58 de ani din Gorsky și un altul de 85 de ani din Severodonețk.

09:18 - Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă tuturor navelor de război, ceea ce face ca Rusia să nu poată înlocui crucișătorul Moscova, scufundat în Marea Neagră, transmite Ministerul Apărării britanic.

09:02 - Poliţia de Frontieră a anunţat joi că 8.635 de cetăţeni ucraineni au intrat în România miercuri, în creştere cu 30% faţă de ziua precedentă.

08:41 - Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe.

08:20 - Ministrul de Externe al Regatului Unit, Liz Truss, a cerut dublarea sprijinului pentru Ucraina.

”Criza din Ucraina trebuie să fie „catalizatorul schimbării” pentru a revizui abordarea Occidentului cu privire la securitatea internațională, iar Occidentul ar trebui să „dubleze” sprijinul său pentru Ucraina”, a spus Truss.

08:01 - Secretarul general al ONU, António Guterres, urmează să se întâlnească astăzi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

07:42 - Întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi războiul din Ucraina ar putea reduce comerţul mondial cu vin, după ce acesta îşi revenise anul trecut la un nivel record, pe măsură ce ţările au relaxat restricţiile legate de coronavirus, a declarat organizaţia internaţională a vinului OIV.

07:29 - Deputaţii canadieni au adoptat o moţiune condamnând "actele de genocid împotriva poporului ucrainean" comise de Rusia şi recunoscând că există "dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive".

07:11 - Surse apropiate administrației președintelui Vladimir Putin, citate de Meduza, spun că la mijlocul lunii mai Lugansk și Donețk ar putea organiza referendumuri pentru aderarea la Federația Rusă.

06:56 - Hackerii guvernului rus au efectuat mai multe operaţiuni cibernetice împotriva Ucrainei care au părut să sprijine atacurile militare ale Moscovei şi campaniile de propagandă online, a afirmat Microsoft.

06:44 - Exxon Mobil a anunțat că unitatea sa din Rusia, Exxon Neftegas, a declarat forţă majoră pentru operaţiunile sale din Sahalin-1, unde a devenit din ce în ce mai dificil să livreze ţiţei, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei.

Proiectul Sahalin-1 produce ţiţei rusesc Sokol în largul coastei insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei, exportând aproximativ 273.000 de barili pe zi, în principal în Coreea de Sud şi către alte destinaţii, inclusiv Japonia, Australia, Thailanda şi Statele Unite.

06:26 - Statele Unite au furnizat deja mai mult de jumătate din cele 90 de obuziere promise Ucrainei. Armele au ajuns în țară, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

06:17 - Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, transmite presa de stat rusă, care îl citează pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov.

06:02 - Zelenski a transmis că a avut loc prima şedinţă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale, din timpul războiului, unde s-a discutat un set de probleme, în special reconstrucţia ţării. Lucrăm deja la toate detaliile pentru ca proiectul de reconstrucţie postbelică să poată fi implementat rapid şi cât mai eficient, spune liderul ucrainean.

05:47 - Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că urmează câteva săptămâni extrem de dificile. Însă, spune el, coaliţia internaţională în sprijinul Ucrainei împotriva tiraniei Kremlinului este în creştere.

05:39 - Statele Unite deţin informaţii credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucrainenii care încercau să se predea lângă Doneţk, a declarat miercuri ambasadorul general pentru justiţia penală globală, Beth Van Schaack, la ONU.

05:32 - A avut loc o explozie în oraşul Herson, ocupat de ruşi, lângă turnul principal de televiziune. Agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti scrie că Ucraina a tras trei rachete în oraş, care se află sub ocupaţie rusă de la începutul lunii martie, iar două dintre rachete au fost doborâte.

05:15 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că se pregăteşte o decizie importantă a UE, iar Comisia Europeană a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an, în acest sens având o discuţie cu preşedintele Ursula von der Leyen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇