Spionajul american i-a ajutat pe ucraineni să doboare un avion cu sute de soldați ruși

Spionajul american i-a ajutat pe ucraineni să doboare un avion cu sute de soldați ruși

SUA au oferit Ucrainei informații detaliate despre țintele pe care urmau să le atace rușii, Kievul reușind, astfel, să pună la adăpost arme și echipamente.

Astfel de informații extrem de exacte au ajutat inclusiv la doborârea unui avion în care erau sute de soldați ruși. Acest episod s-a întâmplat la începutul invaziei și a fost astfel împiedicat un atac masiv asupra aeroportului cheie de la Hostomel, de lângă Kiev. Asta ar fi putut schimba soarta războiului, pentru că ar fi mărit foarte mult șansele Rusiei să intre în capitală.

ADVERTISING

A fost o acțiune fără precedent în istoria SUA, de a împărtăși un asemenea volum de informație cu o țară non-NATO, potrivit NBC News.

Astfel de informații arată de ce experții spun că rezistența Ucrainei se datorează și informațiilor colectate de Pentagon sau de agențiile de spionaj ale SUA.

Informațiile, care variază de la imagini capturate de sateliți comerciali la locurile în care activează anumite unități ale armatei ruse, s-au dovedit de o mare importanță și din punct de vedere al salvării de vieți și resurse, dar și ca strategie militară.

ADVERTISING

Ucraina continuă să mute avioanele și sistemele antiaeriene în fiecare zi, pe baza informațiilor primite de la americani.

„Armata rusă nu a făcut decât să bombardeze câmpuri goale, unde cândva au existat echipamente. Asta a contat enorm în reducerea abilităților forțelor ruse la sol”, a declarat un oficial SUA pentru NBC.

Jurnaliștii americani precizează că, la începutul războiului, juriștii instituțiilor care activează în apărare și informații au sfătuit să nu fie împărtășite cu Ucraina informații care ar putea să asigure că forțele Kievului aplica lovituri letale celor ruse.

ADVERTISING

Însă pe măsură ce agresiunea a avansat, la presiunile Congresului, astfel de reguli au fost șterse. Chiar la începutul lunii, a fost anulat un ordin care interzicea împărtășirea de informații cu Kievul care să permită recuperarea teritoriilor de către Ucraina sau care să ajute în atacuri în Crimeea și Donbas.

În plus, CIA a mobilizat resurse importante pentru a strânge informații despre tentativele de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski.

Și americanii spun că nu doar informația împărtășită e impresionantă, ci și viteza de reacție a ucrainenilor.

Ziua 64 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇