Ucraina a început operațiunea „derusificarea”

Ucraina a început operațiunea „derusificarea”

Mai multe orașe ucrainene plănuiesc să redenumească străzile și piețele asociate cu Rusia.

Este o operațiune de „derusificare” începută de când Rusia a invadat țara, în urmă cu mai bine de 2 luni, potrivit Reuters.

Miercuri, Kievul a dărâmat un monument uriaș, din era sovietică, ce simboliza prietenia dintre cele două țări, acum în război. Spre seară, Consiliul Local deja alcătuise o listă cu 467 de locuri care trebuie redenumite.

Pe listă e inclusă și o piață centrală denumită după scriitorul Lev Tolstoi sau străzile Minsk și Lacul Baical.

Друзі! Не без зусиль, але радянську скульптуру двох робітників (символ возз’єднання України та росії) під вечір таки демонтували.Не обійшлося і без символізму – спочатку відпала голова у російського робітника, коли скульптуру намагалися підійняти. Потім намагалися спиляти постамент, на якій були встановлені постаті. Теж виявилося непросто.Але фахівці знайшли вихід – спиляли основу самого пам’ятника. Буквально, викорінили і зняли скульптуру! Так ми повинні вирвати і вигнати ворога і російського окупанта з нашої землі!Слава Україні!

Publicată de Віталій Кличко pe Marţi, 26 aprilie 2022

După declararea independenței în 1991, numele mai multor orașe și obiective au fost schimbate, pentru a șterge amintirea oficiali sovietici.

ADVERTISING

Însă acum s-a ajuns la un alt nivel și sunt vizate numele de poeți și scriitori ruși sau lanțuri muntoase.

„Chiar și fără aceste nume, rănile vor rămâne deschise mult timp și ne vor aminti ce fel de vecini avem la est și nord-est”, a spus primarul din Harkov, adăugând că va cere schimbarea tuturor numelor afiliate cu Rusia de îndată ce războiul se va termina.

Și în nord are loc același proces. La propunerea guvernatorului din Cernihov, străzile și piețele din capitala regională sunt redenumite după Brigada Întâi de Tancuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul ucrainean al Culturii a cerut însă ca astfel de decizii să nu fie luate la cald. El l-a dat ca exemplu pe scriitorul Nikolai Gogol, considerat rus, dar născut în Ucraina. Citându-l pe Gogol, Oleksandr Tkacenko a spus că ”unele personalități aparțin întregii lumi”.

Ziua 64 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇