Următoarele săptămâni, cruciale pentru Ucraina. SUA și NATO decise să reducă drastic influența militară a Rusiei

Slăbiciunea, cruzimea și nerespectarea niciunei reguli de conduită militară a Kremlinului au determinat forțele aliate nu numai să ajute Ucraina să respingă asaltul ordonat de Putin, dar să și slăbească substanțial armata Moscovei, astfel încât să nu mai fie capabilă să amenințe pe nimeni.
Următoarele săptămâni, cruciale pentru Ucraina. SUA și NATO decise să reducă drastic influența militară a Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • În Rusia nu a existat cu adevărat o reformă militară după prăbușirea URSS, iar efectele se văd astăzi.
  • De când a început războiul, influența Moscovei s-a prăbușit, iar Vladimir Putin a făcut o greșeală strategică, atacând Ucraina, susțin diplomații americani.
  • Kievul poate respinge toate atacurile armatei ruse, dacă primește echipamentul militar necesar, susține secretarul Apărării din SUA.
  • Statele aliate fac tot posibilul pentru a descuraja Rusia să folosească arme nucleare, au anunțat oficialii americani. 

Cei care au trecut prin serviciul militar obligatoriu în perioada comunismului și chiar în anii ’90 știu că Armata Română, în acea epocă a dictaturii și în primii ani de democrație, nu avea capacitatea să reziste unei agresiuni sau să câștige vreo confruntare.

Criza economică din acei ani a marcat profund sistemul de apărare. Soldații erau folosiți pe post de forță de muncă neplătită în agricultură și construcții. Armamentul, echipamentul de luptă și de protecție erau vechi. Hrana lipsea sau avea calitate proastă, iar corupția bloca profesionalizarea militarilor.

“…aveam un plutonier care cobora în mâini, de la etajul 1, unde era biroul Statului-major. Atât de beat era. Au fost un an și patru luni de arest la domiciliu. Dar nu domiciliu alde Țânțăreanu, ci domiciliu, ca la armată. Iar mâncarea era ordinară.

Țin minte că era sărbătoare când ni se serveau fasole sau macaroane cu brânză. În rest, dacă îți dădea orez cu pește, era dezastru. Orezul avea pietricele, iar peștele nu avea nici măcar solzii luați de pe el. Nici apa caldă nu se inventase pe vremea aia. Venea doar miercurea după-amiază, când ne spălam la dușuri toată compania”, își amintește Costin Mihăilescu, 47 de ani, pentru Vice, despre “armata în comunism”.

Această imagine ne ajută să înțelegem mai bine astăzi care e atmosfera în forțele militare ruse. S-au schimbat multe în ultimele trei decenii. Sistemele de apărare care fac parte din NATO au reușit să se profesionalizeze într-o mare măsură, dar în Rusia nu a existat cu adevărat o reformă, iar, odată cu invadarea Ucrainei, în armata lui Putin lumea a văzut amatorism, corupție, prostie, cruzime, hoție, lașitate și dezordine pe scară largă.

O armată încremenită în timp

Sunt zeci de informații și imagini cu soldați ruși care fură, sunt acuzații de viol și crime executate cu sânge rece.

Toată această criză profundă din sistemul militar rusesc a fost expusă de decizia liderului de la Kremlin de a invada Ucraina.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Moscova s-a confruntat de două ori cu adversari care au opus rezistență și de fiecare dată a pierdut. 

ArmataRosieDefilareMoscovaWK
Armata Roșie, mai bună la defilare decât la luptă - Foto: Wikipedia.org

S-a întâmplat când a invadat Afganistanul, în 1979, retrăgându-se după un deceniu de confruntări în care a avut pierderi imense și, acum, când a dat peste forțele ucrainene decise și pregătite să-și apere țara.

“Barăcile rusești erau spartane, cu douăzeci de paturi aliniate într-o cameră mare, asemănătoare cu ceea ce avea armata americană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mâncarea servită în sălile de mese era groaznică”, și-a amintit generalul în rezervă Mark Hertling, fost comandant al Armatei SUA din Europa, atunci când, în 1994, a vizitat o unitate militară rusească în cadrul unui program NATO de colaborare cu Rusia.

“Pregătirea și exercițiile militare rusești nu aveau potențial să dezvolte capacități profesionale și abilități, ci erau doar demonstrații ce se doreau spectaculoase, dar fără a fi eficiente sau inovative.

Sala de clasă a colegiului militar, în care ofițeri de rang mediu și superior au efectuat un exercițiu de strategie, era rudimentară, cu soldați tineri care aveau radio-telefoane și transmiteau ordine către unități imaginare într-o locație aflată pe câmpul de luptă.

Când am vizitat garajul cu vehicule militare, m-am urcat cu greu într-un tanc T-80 – înghesuit, murdar și în stare proastă – și am tras câteva proiectile dintr-un simulator primitiv”, a mai adăugat fostul general, descriind starea unei armate, la trei ani de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Rusia, un stat mai slab și izolat

Mulți specialiști au fost surprinși să descopere că temuta forță militară, despre care Putin afirma că e performantă, dotată și antrenată, se comportă haotic pe front.

“…sunt militari mai slabi. Rusia e un stat mai slab și izolat. Economia s-a prăbușit. Armata nu e complet epuizată, dar a suferit mari pierderi de când a invadat Ucraina”, a declarat John F. Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. 

După întâlnirea de marți, de la baza militară Ramstein, Germania, la care au participat reprezentanți din 40 de state aliate, printre care și România, secretarul Apărării din SUA Lloyd Austin a declarat într-o conferință de presă că “săptămânile care vin sunt cruciale pentru Ucraina, trebuie să ne mișcăm cu viteza războiului”.

LloydZelenskiBlinken
Secretarul Apărării Lloyd Austin și secretarul de Stat al SUA Anthony Blinken, în vizită la Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei - Foto: US Defense

Oficialul american a mai spus că forțele Kievului pot rezista asaltului dacă primesc echipamentul potrivit. Acesta a precizat că aliații trebuie să facă tot posibilul ca Rusia, în viitor, să nu mai aibă posibilitatea să “hărțuiască” și alte state.

În urmă cu două luni, nimeni nu se aștepta ca Ucraina să reziste în fața asaltului declanșat de Putin. Astăzi, SUA și aliații săi au decis să facă un pas înainte, iar prin ajutorul oferit Ucrainei să reducă drastic influența globală a Moscovei.

Singura pârghie pe care o mai are Kremlinul e dată de arsenalul nuclear. Dar folosirea acestuia e o sabie cu două tăișuri.

“Nimeni nu poate câștiga”, în cazul unui conflict nuclear, a spus secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin. 

“Facem tot ce ne stă în putere pentru a nu se ajunge aici”, a mai adăugat acesta, la conferința de presă de marți.

SUA și NATO și-au asumat tacit, conform declarațiilor făcute de oficiali, să descurajeze orice tentativă de folosire a armelor nucleare de către Rusia, printr-o solidaritate globală și o presiune tot mai intensă a comunității internaționale.

În plus, folosesc această criză pentru a înlătura “șantajul” permanent al Rusiei, făcut în ultimii ani și care a deteriorat relațiile între state, a slăbit sistemele democratice prin promovarea populismului și a mișcărilor extremiste. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇