Cea mai flexibilă femeie din Rusia. Cine e iubita lui Putin şi de ce a fost scoasă brusc de pe lista de sancțiuni a americanilor

Cea mai flexibilă femeie din Rusia. Cine e iubita lui Putin şi de ce a fost scoasă brusc de pe lista de sancțiuni a americanilor

Statele Unite încearcă să nu dinamiteze negocierile pentru pace în Ucraina prin trecerea pe lista neagră a fostei gimnaste olimpice ruse Alina Kabaeva, considerată iubita lui Vladimir Putin.

Au trecut mai multe săptămâni de când Statele Unite și aliații săi au început să impună sacțiuni celor mai importante companii din Rusia, precum și oamenilor de afaceri și liderilor politici din această țară, în frunte cu Vladimir Putin. O singură persoană a scăpat neatinsă, după o decizie de ultim moment: Alina Kabaeva, femeia despre care Occidentul crede că este iubita lui Putin și mama a trei copii pe care aceasta îi are cu președintele rus.

Fostă campioană olimpică a Rusiei la gimnastică ritmică, renumită pentru flexibilitatea sa ieșită din comun și pentru implicarea într-un scandal internațional de dopaj, Kabaeva e bănuită că ar fi implicată în ascunderea activelor pe care Putin le deține în străinătate și rămâne o țintă potențială pentru oficialii americani, notează Wall Street Journal. Deocamdată, ea a fost iertată de sancțiuni.

Oficialii americani sunt de părere că trecerea pe lista neagră a fostului model al revistei Vogue Russia ar fi o decizie pe care Putin ar lua-o foarte personal și ar putea duce la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite. Potrivit unui oficial al Biroului pentru active străine din cadrul Trezoreriei SUA, "există riscul ca Putin să răspundă într-o manieră agresivă".

Trezoreria americană a pregătit un pachet de sancțiuni care o vizează pe fosta sportivă rusă și, chiar dacă nu au fost aplicate, aceste măsuri nu au fost încă scoase din calcule.

Kabaeva susține invazia Rusiei în Ucraina

Președintele rus, în vârstă de 69 de ani, nu și-a făcut niciodată publică relația cu Kabaeva (39 de ani).

ADVERTISING

"Mereu i-am detestat pe cei care, cu nasurile lor băgăcioase și cu fanteziile lor erotice, se bagă în treburile personale ale altor oameni", a răspuns Putin, într-un interviu publicat în 2008, când a fost întrebat despre speculațiile pe acest subiect.

Conform relatărilor presei de stat, Putin duce o viață aproape monahală, dedicată slujirii Rusiei și fără să-și dedice timp personal. Liderul rus are două fiice cu fosta soție, Ludmila Șrebneva - Katerina Tihonova (35 de ani) și Maria Voronțova (36 de ani), ambele incluse pe lista sancțiunilor impuse de SUA.

Sâmbătă, Kabaeva a avut una dintre rarele sale apariții la sala VTB Arena din Moscova, unde a avut o evoluție în cadrul festivalului Alina, o expoziție dedicată gimnasticii care îi poartă numele. Cu această ocazie, ea s-a așezat pentru fotografii în fața unui panou cu litera Z, simbolul sprijinului pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Fiecare familie are o poveste legată de război și trebuie să transmitem aceste povești următoarelor generații", a spus ea, adăugând că gimnastica rusă va deveni și mai puternică, în ciuda izolării internaționale care i-a fost impusă. "Nu avem decât de câștigat din asta", a adăugat ea.

Festivalul Alina va fi televizat în luna mai, în cadrul manifestărilor care marchează victoria Rusiei împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, pe care Putin le-ar putea folosi propagandistic pentru a proclama victoria militară în Ucraina.

Iertarea iubitei lui Putin, o decizie de ultim moment

Dacă sancțiunile impuse celor două fiice ale lui Putin nu par să ating vreun "fir sensibil", în cazul amantei sale situația e mai complicată - oficialii americani cred că această decizie ar putea afecta serios eforturile de negociere a păcii în Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trezoreria și Departamentul de Stat lucrează, de regulă, împreună la pregătirea pachetelor de sancțiuni, folosind informații secrete și alte resurse. Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC) trebuie să aprobe de multe ori sancțiunile înaintea anunțării lor. În cazul Alinei Kabaeva, Trezoreria a pregătit măsurile, dar NSC a luat în ultimul moment decizia de a scoate numele ei de pe listă.

"Am pregătit sancțiuni pentru câteva persoane care nu au fost sancționate până acum și continuăm să analizăm când să le impunem pentru un impact maxim", a declarat un oficial american pentru Wall Street Journal.

Russia Putin
Oficialii americani cred că Putin ar avea o reacție nervoasă extremă dacă Alina Kabaeva ar fi trecută pe lista de sancțiuni. Foto: Hepta.ro

Potrivit informațiilor deținute de americani, Kabaeva și familia ei s-au îmbogățit prin conexiunile cu oameni din cercul apropiat al lui Putin.

Un raport secretizat al serviciilor de informații americane asupra implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 o menționează pe Kabaeva ca beneficiară a averii lui Putin.

Pe 6 aprilie, un reprezentant al opozantului rus Alexei Navalnîi a făcut apel la Congresul Statelor Unite să o sancționeze pe Kabaeva, întrucât îl ajută pe Putin să-și ascundă bunurile personale, dar nu a oferit nicio dovadă în timpul audierii.

Ucrainenii cer sancțiuni, elvețienii dau din umeri

Poziția exactă a Alinei Kabaeva în structura de putere de la Kremlin nu este cunoscută exact, iar acesta este un alt factor care o ajută.

Dezbaterile privind sancționarea ei denotă că Statele Unite și aliații lor încă nu au dovezi clare care să ateste că o fostă gimnastă poate fi unul dintre cele mai influente personaje din Rusia, grație apropierii sale de liderul de la Kremlin.

ADVERTISING

Serviciile secrete americane și europene știu că iubita lui Putin a locuit multă vreme în Elveția, într-o vilă somptuoasă, dotată cu heliport, ultrapăzită, din Cologny, o localitate colinară de pe malul lacului Geneva, preferată de miliardari și staruri sportive.

Un oficial american a spus că asociații lui Putin făceau afaceri acolo și veneau și plecau cu elicopterul.

Kabaeva apărea rar în Cologny, însă guvernul ucrainean i-a urmărit apelurile telefonice și a cerut Occidentului să o sancționeze. Parlamentul ucrainean a solicitat în scris, în aprilie, guvernului elvețian să-i interzică Kabaevei intrarea în țară și să-i confiște proprietățile. Elvețienii au răspuns că nu au vreo informație că ea s-ar afla în țară.

Totuși, autoritățile elvețiene au anunțat în martie că au sechestrat bunuri imobiliare rusești în valoare de 6,17 miliarde de dolari. Acestea reprezintă doar o parte din cei 213 miliarde de dolari în active imobiliare deținute de cetățeni ruși în Elveția, potrivit estimărilor băncilor elvețiene.

Ce se știe despre iubita lui Putin

Kabeva s-a născut în Uzbekistan și a renunțat la școală pentru a face gimnastică.

La 21 de ani a câștigat o medalie de aur la gimnastică ritmică la Olimpiada din 2004, de la Atena. A devenit o vedetă națională, câștigându-și popularitatea cu mișcările sale care i-au adus titlul de "cea mai flexibilă femeie din Rusia".

Cunoscătorii avizați ai gimnasticii ritmice privesc cu ochi critici contorsionismul său extrem. Totuși, această aptitudine a ajutat-o să cucerească 21 de medalii la campionatele europene, 14 medalii la cele mondiale si două medalii olimpice, inclusiv una de bronz la Sydney, în 2000.

Alina Kabaeva performing with hoop
Alina Kabaeva, multiplă medaliată la gimnastică ritmică, a devenit o vedetă în Rusia. Foto: Hepta.ro

În 2001, i-au fost retrase medaliile de la campionatul mondial, la Madrid, după ce a fost testată pozitiv pentru că a folosit un diuretic interzis.

Kabaeva a susținut că substanța interzisă provenea de la medicamente contaminate pe care le-a cumpărat de la o farmacie din apropiere. După o suspendare de un an, ea a revenit și a câștigat Campionatele Mondiale și medalia de aur la Atena.

Numele ei a fost menționat pentru prima dată pe site-ul Kremlinului în 2001. Putin a asistat atunci la un eveniment sportiv și a fost fotografiat cu Kabaeva, pe atunci în vârstă de 18 ani. Tabloidul rus Moskovski Korespondent scria în 2008 că Putin, care era căsătorit, și Kabaeva s-au logodit. După câteva zile, ziarul a fost închis de compania care îl edita, după ce Putin a negat nervos povestea.

În aceeași perioadă, Kabaeva s-a retras din gimnastică și a intrat în politică. A devenit deputat al partidului lui Putin, Rusia Unită, cu un salariu de 11 milioane de ruble, aproximativ 140.000 de dolari pe an.

În 2014, a părăsit Duma de Stat pentru postul de președinte al companiei New Media Group (NMG), care controlează cele mai importante instituții media de stat.

Numirea a fost făcută de Iuri Kovalciuk, proprietarul NMG și acționarul majoritar al Rossia Bank. Kabeva a primit aici un salariu anual de aproximativ 12 milioane de dolari, potrivit unor documente ale fiscului rus. Statele Unite au sancționat această bancă pe care au acuzat-o că este folosită de asociații lui Putin.

Pe 6 aprilie, cu puțin timp înainte de ultimul val de sancțiuni aplicat Rusiei, NMG a șters de pe site-ul său numele și fotografia Alinei Kabaeva.

Din 2013, fosta gimnastă și apropiații ei au cumpărat șase apartamente, două case și mai multe hectare de teren în cele mai exclusiviste regiuni ale Rusiei, conform datelor din registrul bunurilor imobiliare, Rosreestr.

Bunica ei, în vârstă de 87 de ani, mama și sora ei au ajuns să dețină mai multe proprietăți de lux, inclusiv o proprietate de 213 metri pătrați în Sankt Petersburg, apartamente de lux pe una dintre cele mai scumpe artere ale Moscovei și în stațiunea de lux Soci.

Trei copii și niciun tată oficial

În 2013, Vladimir Putin anunța că s-a despărțit de soția lui, fosta stewardesă a companiei Aeroflot cu care a fost căsătorit 30 de ani.

"A fost o decizie comună. Cu greu ne mai vedeam, fiecare avea viața sa", a spus atunci liderul rus.

Divorțul a fost finalizat în următorul an. Intervievată ulterior de televiziunea de stat, Kabaeva a spus că a cunoscut pe cineva pe care îl iubește mult, dar a refuzat să-i pronunţe numele.

Primele zvonuri despre o relație între Putin și Kabaeva au apărut în 2014, când ea a fost aleasă ca purtătoare a flăcării olimpice la Olimpiada de iarnă de la Soci. În presă s-a scris că Putin ar fi ales-o, dar acesta a declarat că nu s-a implicat în procesul de selecție.

Potrivit serviciilor de informații americane și europene, în 2015, Alina Kabaeva a călătorit în Elveția și a născut un copil al lui Putin la una dintre cele mai scumpe maternități din Europa, Sant’Anna, situată pe malul lacului Lugano.

Putin nu a mai apărut public timp de opt zile în acea perioasă, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat: "Informația despre nașterea unui copil al lui Vladimir Putin nu corespunde realității."

Kabeva a petrecut ulterior mai mult timp în Elveția, într-o reședință de lux din Lugano, și la proprietatea din Cologny protejată de ziduri înalte.

Potrivit serviciilor secrete americane, în 2019, fosta sportivă a născut gemeni la Moscova, informația nefiind făcută publică. Când site-ul ziarului Moskovski Komsomoleț, deținut de unul dintre cei mai apropiați prieteni ai liderului de la Kremlin, a publicat o știre despre gemenii Alinei Kabaeva, textul a fost eliminat la scurt timp. Știrea nu menționa numele tatălui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇