Cât de bolnav e Putin? Aparițiile publice ciudate întăresc suspiciunile legate de starea lui de sănătate

Bărbatul puternic, curajos și dinamic, cum e prezentat de propaganda din Rusia, a ajuns să se țină strâns de o mică masă de conferințe ca să nu-și piardă echilibrul, are fața buhăită, tremură și își pierde părul. Aceste manifestări sunt un semn de stres puternic cauzat de război sau o maladie secretă care-l macină și l-a influențat să declanșeze invazia nebunească asupra Ucrainei?
Cât de bolnav e Putin? Aparițiile publice ciudate întăresc suspiciunile legate de starea lui de sănătate
  • După dialogul televizat cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au apărut tot mai multe discuții despre o posibilă afecțiune a președintelui Rusiei.
  • Înainte de începerea războiului, au existat informații conform cărora Vladimir Putin face tratament împotriva Parkinson.
  • Există posibilitatea ca această suferință să fi apărut ca un efect secundar, în urma unei intervenții chirurgicale pentru a fi stopată evoluția unui cancer tiroidian.
  • Boala lui Putin nu i-a afectat natura violentă, dar ea ar fi putut să joace un rol în ce privește calendarul și strategia conflictului din Ucraina.

De la începerea războiului, discuțiile despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin s-au intensificat. Acest fenomen poate avea legătură cu propaganda de război, dar suspiciunile despre o suferință fizică a liderului de la Kremlin s-au relansat după apariția publică alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, de săptămâna trecută.

“Poziția rigidă a președintelui Rusiei, faptul că pe toată perioada discuției s-a ținut cu mâna dreaptă de colțul mesei, părul rărit, fața buhăită și plină de pete roșii au declanșat un val de comentarii pe tema sănătății acestuia”, a explicat profesorul Erick Bucy, de la Texas Tech University, SUA, expert în analizarea limbajului corporal, citat de tabloidul britanic “The Sun”.

ADVERTISING

“Este un Putin uimitor de slăbit în comparație cu cel pe care l-am observat în ultimii ani. Un președinte apt de muncă nu ar trebui să se sprijine într-o mână, folosind-o pe post de pârghie și nu ar ține picioarele atât de desfăcute și lipite de podea, ca și cum ar fi în pericol să-și piardă echilibrul”, a mai adăugat expertul american.

Russia Putin Lukashenko Ice Hockey
Președintele Rusiei și-a proiectat imaginea unui bărbat puternic, pasionat de sport, capabil să conducă țara - Foto: Hepta.ro

“Acesta nu este un portret al unui Putin sănătos, ci unul care pare din ce în ce mai slab și care face eforturi să se țină drept la o mică masă de conferințe”, susține profesorul.

“Picioarele lui Putin par, de asemenea, destul de subțiri, de parcă ar suferi o pierdere accentuată în greutate sau ar avea probleme musculare, provocate de o boală necunoscută publicului”, a explicat specialistul în analizarea limbajului corporal.

“Fața buhăită completează aspectul nesănătos al președintelui, mai ales în comparație cu fotografiile și videoclipurile prezentate de presa rusă, în ultimii ani”, a mai observat acesta.

Cancerul tiroidian, o posibilă afecțiune a liderului de la Kremlin

Încă din luna martie, presa internațională a publicat informații conform cărora Vladimir Putin ar suferi de o formă a bolii Parkinson, aceasta fiind un efect secundar al unui intens tratament cu steroizi, prescriși pentru a stopa evoluția unui cancer tiroidian.

Sănătatea liderului de la Kremlin este cel mai bine păzit secret, dar agenții de informații din Occident analizează ieșirile publice ale președintelui Rusiei și fac rapoarte despre starea acestuia de sănătate.

VIDEO. Președintele Rusiei, la slujba de Paști - Sursa: Twitter

Unele dintre aceste rapoarte susțin că distanța la care stătea Putin de liderii străini, nesiguranța mișcărilor acestuia și aspectul feței ascund o suferință provocată de stres sau de o boală.

Cultul personalității președintelui Rusiei s-a bazat pe proiectarea imaginii unui bărbat de vârstă mijlocie, puternic, bine făcut și perfect sănătos, care joacă hochei, petrece timp în mijlocul naturii, având toate calitățile pentru a conduce Rusia.

Conform unor monitorizări ale agențiilor de informații, Vladimir Putin a fost vizitat în ultimul an de 35 de ori, la reședința sa din Soci, de chirurgul Evgheni Selivanov, de la Spitalul Clinic Central din Moscova.

Teza de doctorat a acestui medic se intitulează „Particularități ale diagnosticului și tratamentului chirurgical al pacienților vârstnici și senili cu cancer tiroidian”.

VIDEO. La o întâlnire cu Alexandr Lukașenko, președintele Belarus, Putin tremură și se dezechilibrează - Sursa: TV Rusia / Twitter

Medicația pentru un astfel tip de cancer include administrarea de hormoni și, de asemenea, la persoanele care trec printr-o astfel de boală, pe perioada îngrijirii, apar efecte secundare asemănătoare cu cele observate la Putin.

“Reacțiile adverse frecvente pot include oboseală, erupții cutanate, pierderea poftei de mâncare, diaree, greață, hipertensiune arterială și sindromul <mâinilor și picioarelor> (roșeață, durere, umflare sau vezicule pe palme sau pe tălpile picioarelor). Pot apărea și alte reacții adverse mai grave, cum ar fi sângerări severe și perforarea intestinului”, se arată în descrierea făcută de Asociația Americană a Cancerului.

Natura violentă a lui Vladimir Putin

Aparițiile bizare ale lui Putin au intensificat speculațiile la adresa stării sale de sănătate. 

În urmă cu doi ani, Putin a suferit o criză de tuse în timpul conferinței televizate pe care o ține în mod regulat în fața publicului din Rusia, scrie cotidianul spaniol Marca.  

În timpul aceluiași eveniment, președintele Rusiei s-a arătat interesat de cancerul tiroidian, conform articolului citat.

În plus, Valeri Solovei, fost director al Departamentului de Relații Publice din Institutul pentru Relații Internaționale din Rusia, a declarat că Putin “manifestă simptome compatibile” cu cancerul tiroidian și boala Parkinson.

E greu de spus dacă o posibilă afecțiune a lui Putin a afectat deciziile luate în legătură cu invadarea Ucrainei, dar în mod clar stresul războiului, pierderile mari suferite de armata Rusiei au creat o atmosferă apăsătoare la Kremlin și toți sunt afectați de pe urma stresului, inclusiv șeful statului.

VIDEO. Întâlnirea dintre Putin și Șoigu, care a provocat un val de comentarii despre sănătatea liderului de la Kremlin - Sursa: TV Rusia / Twitter

Despre ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au apărut o serie de informații că ar fi suferit un infarct, dar reprezentanții Kremlinului au negat. Totuși, o lungă perioadă de timp oficialul n-a apărut în public, deși, practic, conducea armata.

Vladimir Putin are o natură violentă fără a fi nevoie de o boală pentru a o agrava. Consolidarea puterii sale se bazează pe un lung șir de crime și războaie care l-au adus în acest punct. 

Ca fost spion KGB, educația și antrenamentul său sunt fundamentate pe eliminarea adversarilor pentru atingerea scopurilor propuse.

“În spatele său, pe două ecrane mari se derulează lansatoare de rachete acoperite de zăpadă care trimit proiectile imense spre cerul înnorat, acestea fiind urmate de o animație care descrie traiectoria unuia dintre ele care înconjoară globul. Setea de război a lui Putin din discursul despre starea națiunii a fost primul pas în spectacolul montat înainte de alegeri, în care era prezentat ca un bărbat puternic, cu o influență globală, bine pregătit, iar atacul asupra celor doi Skripal a reprezentat continuarea perfectă”, a scris Heidi Blake, în cartea sa “Din Rusia, cu sânge”, publicată în 2020, tradusă și în limba română, editura RAO. 

Boala lui Putin nu i-a afectat natura violentă, dar ea ar fi putut să joace un rol în ce privește calendarul și strategia de război. Există posibilitatea ca liderul de la Kremlin, din cauza afecțiunilor fizice, să fi grăbit invazia, pregătind-o superficial, în urma unor rapoarte ale reprezentanților unui sistem corupt care voiau să-i facă pe plac. 

Dar până în acest moment nu sunt suficiente informații și dovezi pentru a valida o astfel de teorie.

Singurele certitudini sunt legate de semnele vizibile ale degradării fizice a lui Valdimir Putin, semne care au apărut în contextul invadării Ucrainei, o operațiune care nu merge deloc bine pentru Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇