Nivelul radioactivităţii la Cernobîl este „anormal”, anunţă directorul AIEA, la 36 de ani de la tragedie

Nivelul radioactivităţii la Cernobîl este „anormal”, anunţă directorul AIEA, la 36 de ani de la tragedie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nivelul radioactivităţii în centrala Nucleară avariată de la Cernobîl, în Ucraina, este ”anormal”, estimează marţi directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi în cursul unei vizite la faţa locului.

”Nivelul radioactivităţii este, aş spune, anormal. Noi urmărim toate aceste lucruri zilnic”, le-a declarat Rafael Grossi unor jurnalişti la faţa locului, potrivit News.ro.

Instalaţia de la Cernobîl a fost ocupată de către armata rusă de la 24 februarie la 31 martie.

ADVERTISING

În aprilie, agenţia de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere avertiza că soldații ruși care au ocupat fosta centrală au furat substanţe radioactive din laboratoarele de cercetare, care pot fi letale, iar „locaţia substanţelor furate este necunoscută”.

Unii dintre soldaţii ruşi care s-au expus la o cantitate „şocantă” de radiaţii ar putea avea mai puţin de un an de trăit, avertizau oficialii.

Ziua 62 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

În fiecare an, pe 26 aprilie, este marcată Ziua internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl (#InternationalChernobylRemembranceDay), care marchează producerea acestui accident nuclear istoric, amintește Agerpres. De asemenea, această zi are ca scop prevenirea viitoarelor dezastre nucleare.

Explozia produsă la centrala nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste părţi întinse ale Uniunii Sovietice, în prezent teritoriile Republicii Belarus, Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei ţări au fost expuşi la radiaţii.

Până în prezent, Cernobîl a afectat viaţa multor oameni din întreaga Europă. Se spune că zonele afectate de dezastrul de la Cernobîl vor continua să rămână astfel pentru încă cel puţin 150 de ani. Abia atunci vor putea fi din nou locuite corespunzător.

Acest dezastru este considerat a fi unul dintre cele mai severe şi periculoase evenimente din istoria umanităţii, iar ONU a decis că ar trebui să existe o zi care să marcheze istoria celor întâmplate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇