Povestea unui civil ucrainean răpit și dus în Rusia: bătut, torturat, folosit ca monedă de schimb

Povestea unui civil ucrainean răpit și dus în Rusia: bătut, torturat, folosit ca monedă de schimb

Nikita, un bărbat în vârstă de 31 de ani din Ucraina, care a fost răpit de ruși și scos din țară, povestește prin ce a trecut.

El este doar unul din miile de ucraineni care au fost deportați în Rusia, unde au fost închiși și tratați inuman.

Se consideră norocos, pentru că un vecin luat de ruși împreună cu el s-a întors din Rusia fără picioare, din cauza torturilor.

Nici el nu mai are degetele de la picioare, de altfel, după tratamentul la care a fost supus.

Nikita a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri, iar acum se afla internat într-un spital din Ucraina, arată BBC, ediția în limba rusă.

ADVERTISING

El povestește cum rușii au intrat în satul său și au început să caute din casă în casă. L-au găst adăpostit într-o pivniță, alături de alți vecini.

Bărbații au fost scoși afară și bătuți, povestește el. Unii au fost împușcați pe loc.

Pe el l-au legat la ochi și l-au dus pe câmp, împreuna cu alții, iar acolo au început torturile.

Rușii i-au prins un genunchi cu o cheie reglabilă și au început să tragă. Așa le făceau și celorlați.

În cazul lui a cedat doar pielea, nu și articulația.

Apoi, le-au turnat apă în pantofi și i-au lăsat pe câmp să înghețe, întinși pe pământ, trei-patru nopți la rând. Le-au degerat picioarele.

ADVERTISING

După acest tratament, civilii ucraineni au fost trimiși în Rusia, unde au fost închiși, în condiții inumane. Lipsit de asistență medicală, aici și-a pierdut degetele de la picioare, în urma degerăturilor suferite.

Nikita a fost dus într-un lagăr din Kursk, unde gardienii îi puneau să învețe cântece patriotice rusești și îi băteau de două-trei ori pe zi.

Abia după trei săptămâni l-au dus la spital, când starea lui era foarte gravă. Medicii i-au amputat degetele de la picioare. Unul i-a căzut singur în timpul controlului, spune bărbatul.

ADVERTISING

A mai stat o săptămână în spital, după operație, apoi rușii i-au spus că îl trimit acasă, printr-un schimb de prizonieri, ca să nu mai aibă grija lui.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk spune că acesta este și motivul pentru care rușii au răpit civili din Ucraina, ca să îi poată da la schimb pentru soldații ruși capturați. Această practică este interzisă de Convenția de la Geneva.

Nikita povestește că, în momentul eliberării, rușii l-au lăsat cu targa pe marginea drumului și au plecat. Apoi au venit ai lui și l-au recuperat, după care a străbătut toată țara cu ambulanța.

Acum este internat la Kiev, chiar în spitalul în care lucra înainte de război, unde este îngrijit de colegii lui, care îl consideră un erou.

Însă Nikita nici până acum nu și-a revăzut familia și nu se gândește decât la un singur lucru: cum să ajungă mai repede înapoi la soția și copilul său de 5 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇