Rusia va încerca să deschidă un nou front pentru a ataca Ucraina printr-o invazie în Moldova, susțin surse militare ucrainene. Evoluția evenimentelor din Ucraina poate, însă, să dea peste cap planurile Kremlinului, așa cum s-a mai întâmplat de la începerea conflictului.
The Times a scris, la sfârșitul săptămânii trecute, că există mai multe indicii cu privire la pregătirea unui atac asupra Republicii Moldova. Anexarea rapidă a acestei țări cu o armată de numai 3.250 de soldați le-ar permite trupelor ruse să atace Ucraina dinspre vest și să facă joncțiunea cu Odesa, pentru a prelua controlul pe flancul sudic al frontului.
„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei va fi crucială. Dacă rușii încep să preia controlul, vom fi o țintă mai ușoară din punct de vedere militar, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus o sursă citată de cotidianul britanic.
Tensiunea este în creștere în Transnistria, după seria de explozii puse de autorități pe seama unor „elemente teroriste”. Această regiune separatistă pro-rusă care se învecinează cu Moldova la est și cu Ucraina la sud-vest ar putea fi folosită ca un pilon al unei ofensive ruse pe un front nou.
Obiectivul Rusiei: Ruperea Ucrainei de Marea Neagră
Analiștii militari occidentali cred că obiectivul Kremlinului ar putea fi crearea unui pod terestru din Rusia spre litoralul ucrainean până în Transnistria, pentru a-i tăia Kievului accesul la Marea Neagră.
Rusia ar putea ținti chiar mai departe, încercând să exploateze dificultățile economice ale Moldovei accentuate de războiul din Ucraina și exacerbând tensiunile existente pentru a prelua controlul țării.
Sursa citată a mai spus că, potrivit serviciilor de informații din Ucraina, activitatea intensă de la principala bază aerienă militară de la Tiraspol sugerează că rușii se pregătesc pentru conflict: un avion militar de transport Iliușin Il-76 și posibil mai multe elicoptere ar urma să fie trimise aici: "Asta înseamnă că ei pregătesc o operațiune terestră susținută aerian și există mari șanse să fie aduse trupe de parașutiști din Crimeea."
Potrivit oficialilor occidentali, în Transnistria se află deja aproximativ 1.500 de soldați ruși. Pentru a ajunge la baza aeriană de la Tiraspol, trupele aeroportate ruse ar trebui să traverseze spațiul aerian în Ucraina, o operațiune riscantă.
Un pretext pentru invadarea Moldovei
Potrivit The Times, Rusia ar urma să se folosească de un pretext pentru invadarea Republicii Moldova, care ar trebui să coincidă cu parada de 9 mai de la Moscova, la care va asista Vladimir Putin.
Întrucât situația din Ucraina stagnează, iar Kremlinul are nevoie de un succes pe care să-l marcheze la parada din 9 mai, Moldova pare o țintă fragilă, care ar putea fi slăbită și mai mult de proteste provocate de elemente agitatoare, concomitent cu invazia militară dintre Transnistria. "E foarte ușor de creat un pretext în Moldova", a spus sursa citată.
Conform unui raport realizat de Jack Watling și Nick Reynolds, de la Royal United Services Institute, un think tank britanic de apărare și securitate, cel mai mare serviciu secret al Rusiei, FSB, analizează metodele de destabilizare a Republicii Moldova pentru slăbirea frontierei sale sudice cu Ucraina. Invadarea Moldovei ar arăta Occidentului că sprijinirea Ucrainei poate avea consecințe grave, inclusiv în Balcani.
Raportul mai arată că, potrivit serviciilor ucrainene de informații, generalul FSB Dmitri Miliutin a analizat posibilitatea organizării unei mișcări de protest în Moldova a comunității pro-ruse, pentru a determina autoritățile din această țară să reacționeze. Rusia ar putea invoca, astfel, necesitatea de a interveni pentru a apăra populația pro-rusă, un scenariu pe care l-a folosit pentru a ataca Ucraina.
Ministerul Apărării de la Chișinău: Nu există indicii că Republica Moldova este în pericol
Reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova au anunțat că nu există indicii potrivit cărora Republica Moldova este în pericol și au precizat că în prezent sunt evaluate constant riscurile de securitate.
"Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Aceste constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali", a declarat pentru PRO TV purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.
"Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație", a mai spus reprezentantul ministerului de la Chișinău.
Cu Rusia nu se știe niciodată
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a avertizat, în aprilie, că invadarea Ucrainei de către Rusia "a fost doar începutul" şi că Putin urmărește "să captureze alte ţări".
Întrebat despre o posibilă invazie rusă în Moldova, Igor Zhovkva, adjunctul şefului biroului preşedintelui ucrainean, a declarat pentru NBC că forţele ruse "se pot deplasa oriunde vor, dar nu o vor face, nu le vom lăsa să facă asta."
"Războiul real al Rusiei a început în 2014 prin capturarea Crimeii şi a unei părţi din Donbas. Deci da, acum vor să captureze întregul Donbas. Da, vor să facă legătura între Donbas şi Crimeea", a spus Zhovkva. "În ceea ce priveşte Republica Moldova, da, am auzit acele anunţuri ale oficialilor ruşi. Cine ştie? Nu se ştie niciodată cu Rusia, dar… asta ar putea fi o mare posibilitate", a mai spus oficialul ucrainean, citat de Politico.
Îngrijorările privind viitorul Republicii Moldova sunt alimentate și de declarațiile unor oficiali ruși. Generalul-maior Rustam Minekaiev, comandantul-șef al Districtului Militar Central, a spus pe 22 aprilie că preluarea controlului asupra sudului Ucrainei ar oferi "o altă cale spre Transnistria, unde sunt alți factori de oprimare a populației vorbitoare a limbii ruse".
Minekaiev a mai spus că Rusia intenţionează să creeze un coridor terestru între Donbas şi Crimeea, peninsula din Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova l-a convocat pe Oleg Vasnetov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, pentru a-şi exprima "profunda îngrijorare" cu privire la remarcile lui Minekaiev.
Potrivit Moscow Times, Viktor Vodolațki, vicepreședintele Dumei de Stat, a afirmat că Rusia va recunoaște în viitorul apropiat independența Transnistriei, mișcare pe care Moscova a făcut-o cu două teritorii din Donbas înaintea invadării Ucrainei.
"Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, ar fi o amenințare directă pentru integritatea teritorială a Moldovei. Ar fi scenariul din Donbas. Ar însemna că ei pot să furnizeze sprijin militar, că o pot recunoaște ca o parte a Rusiei și așa mai departe", a spus sursa menționată.
Odesa, punctul fierbinte care stă în calea rușilor
Datele de care dispun serviciile de informații occidentale arată, totuși, că Rusia nu deține în prezent suficientă putere de foc pentru a crea un pod terestru pe litoralul ucrainean până în Transnistria.
Măcinate de rezistența ucrainenilor, trupele ruse bat pasul pe loc, iar extinderea operațiunilor în Odesa sau Transnistria le-ar putea destabiliza pozițiile ocupate.
Într-un asemenea scenariu, liniile de aprovizionare ale trupelor ruse ar fi din nou suprasolicitate. În plus, rușii ar trebui să cucerească Odesa, port puternic apărat de armata ucraineană. Potrivit oficialilor occidentali, capacitatea militară a Rusiei de a ținti preluarea Odesei este limitată în prezent.
Intensificarea bombardamentelor în Odesa, alături cu continuarea diseminării dezinformării în Transnistria, ar putea indica faptul că forțele ruse se pregătesc să se îndrepte spre Odesa din est și vest, și posibil (în teorie), să fie susținute de operațiuni de desant marin. Este, însă, posibil ca rușii să încerce o manevră falsă, prin care să abată atenția armatei ucrainene, se arată într-o analiză realizată de think tank-ul american The Institute for the study of the war (ISW).
"Nu evaluăm dacă forțele ruse au capacitatea de a purta o operațiune atât de amplă și de complexă în această fază a războiului sau dacă pot amenința să preia Odesa. Forțele ruse pot face acest lucru sau pot spera că, arătând că se pregătesc pentru o astfel de operațiune, vor atrage forțele ucrainene spre regiunea din jurul Odesei", subliniază ISW.
Jon Finer, consilier adjunct american pentru securitatea naţională, a declarat la emisiunea "Meet the Press", de la NBC, că rușii sunt departe de oraşe precum Odesa "şi cu siguranţă de Moldova". "Forţele ruse mai au de dat multe lupte şi credem că ucrainenii vor fi foarte eficienţi în a le resping", a spus el.
Întrebat dacă strategia administraţiei Biden s-ar schimba dacă Rusia ar începe să facă mişcări către Moldova, Finer a răspuns că "Statele Unite au arătat capacitatea de a fi agile". "Vom continua să facem asta în funcţie de modul în care evoluează lucrurile pe câmpul de luptă", a adăugat el.