Îmbrățișarea otrăvită a Republicii Moldova. Unionism cadou pentru Putin

Că România nu a făcut destule pentru Moldova, că momentul unirii de la începutul anilor ‘90 a fost ratat, că este loc pentru apropiere, desigur. Dar acum, aceasta este situația și a invoca unirea nu face decât ca majoritatea din Moldova să se simtă în pericol și să se uite și mai atent la Putin.
Îmbrățișarea otrăvită a Republicii Moldova. Unionism cadou pentru Putin

Situația Republicii Moldova (RM) se agravează și ultimul lucru de care are nevoie sunt declarații care să servească mănușă propagandei lui Vladimir Putin și să pună o presiune suplimentară pe și-așa încercata Maia Sandu, așa cum a făcut, doar din interes personal e de sperat, fostul premier Iurie Leancă.

Ce face acum Putin cu Republica Moldova a explicat Armand Goșu la RFI: “Interesul Moscovei nu este să ocupe Republica Moldova. Nu are cu cine să ocupe Republica Moldova. Nu obține niciun avantaj tactic dacă ocupă Republica Moldova.

Interesul Moscovei este să destabilizeze Republica Moldova, fie să sperie actuala putere de la Chișinău foarte tare, astfel încât aceasta să evite orice cooperare, orice colaborare cu Occidentul și cu Ucraina, fie să aducă la Chișinău la putere forțe politice pro rusești.

Interesul Rusiei în acest moment este să taie culoarul de legătură dintre România și regiunea Odesa (…) tocmai pentru ca din Occident să nu ajungă în regiunea Odesa arme și muniții care să consolideze apărarea Odesei în fața unui previzibil asediu rusesc.”

ADVERTISING

Destabilizarea are și mai mari șanse de izbândă cu ajutorul unor teme de propagandă care să provoace tensiuni interne, cum este agitarea temei unioniste, adică ce a făcut din senin Iurie Leancă la Antena3:

”E sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a UE’’. 

Așa ceva, pe de-o parte, servește perfect propagandei lui Putin în același mod în care o servea și George Simion, unul dintre cei mai fervenți unioniști. A explicat istoricul Mădălin Hodor pentru spotmedia.ro chiar înainte să înceapă războiul din Ucraina:

“Eu am mari semne de întrebare privind narațiunea unionistă a lui Simion. La ce au folosit acțiunile agresive așa-zis patriotice? Nu au nicio șansă să producă un rezultat real. Dar Simion este exemplul folosit de propaganda rusă: ‘Vedeți? Avem dreptate când spunem că România este un stat agresor și că vrea să anexeze Republica Moldova. Ia uitați la domnul Simion, parlamentar român!’”

Și acum presa din Rusia, din Republica Moldova și din Tiraspol exploatează masiv subiectul lansat de dl Leancă. 

Vladimir Putin acuză și Polonia de revizionism teritorial, a tot acuzat și România, iar genul acesta de afirmații ii validează tezele nu numai în Rusia, ci și în Republica Moldova, unde Baromentrul socio politic-realizat de IMAS în luna aprilie arăta că doar 7% sunt pro-unire cu România, ca orientare de politica externă, iar dacă mâine ar fi un referendum pe această temă, doar 36% ar vota DA.

Potrivit aceluiași sondaj, basarabenii cred majoritar că vinovați pentru război sunt Zelenski, NATO și Occidentul (43.6%), iar Vladimir Putin și Alexandr Lukashenko sunt cei mai de încredere lideri externi. Cei mai mulți, 57%, consideră că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie ridicate sau măcar reduse.

Același sondaj arată o orientare majoritară proUE (53%), dar mică proNATO (24%) și o îngrijorare privind războiul (14%) cu mult mai mică decât cea povocată de inflație (28%).

Cum cred Iurie Leancă și alți unioniști că ar putea fi făcută în aceste condiții unirea?

De ce resping basarabenii unirea? Sunt multe motive. Unele sunt istorice și țin de modul abuziv în care au fost tratați de administrația românească între războaie.

Apoi, există în Republica Moldova o consistentă minoritate rusofonă, dar și mulți moldoveni care își iau lumina din presa rusească. Prezența economică rusească în Republica Moldova e mai puternică decât a României, sunt basarabeni care lucrează în Rusia.

Că România nu a făcut destul, că momentul unirii de la începutul anilor ‘90 a fost ratat, că este loc pentru apropiere, desigur. Dar acum, aceasta este situația și a invoca unirea nu face decât ca majoritatea să se simtă în pericol și să se uite și mai atent la Putin.

După cum spune Maia Sandu, unirea „se poate întâmpla doar cu susținerea poporului. Când poporul va spune că vrea acest lucru, acest lucru se va întâmpla. Atât timp cât poporul nu vrea acest lucru sau nu este o masă critică ai oamenilor care să susțină acest deziderat, atunci...“

Deci proiectul unirii poate deveni viabil cu două condiții sine qua non:

1.Să fie o mișcare dorită covârșitor majoritar de ambele țări, ceea ce presupune un efort îndelungat și tenace de apropiere reală, în ani. 

2.Republica Moldova să nu mai aibă conflicte înghețate pe teritoriul ei, așa cum este Transnistria. Cât timp acest conflict există, Republica Moldova nu va intra automat sub nicio umbrelă invocată de dl Leancă, în schimb poate ieși România de sub ea.

Cine își poate imagina că România poate îngloba acum în NATO odată cu Republica Moldova și un conflict înghețat? Ar folosi cuiva periclitarea statutului NATO al României?

Nici măcar George Simion nu a mai vânturat în ultima perioadă teza unionistă, deși este unul dintre pilonii sai politici.

De ce a făcut-o dl Leancă? Nu cred că din neștiință. Istoria arată că este un oportunist, altfel ar fi greu de înțeles ce ar fi căutat pe scenă la lansarea faraonică a candiaturii prezidențiale a lui Victor Ponta, când victoria acestuia părea sigură.

Acum foarte posibil să vrea să capteze ceva atenție și, cu ajutorul ei, vreo funcție în statul român. Cu prețul unui ajutor pentru Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇