Ce-a pățit un oligarh rus care a criticat războiul lui Putin

Ce-a pățit un oligarh rus care a criticat războiul lui Putin

Magnatul rus Oleg Tinkov, care avea la începutul invaziei o avere de aproape 8 miliarde de dolari, a criticat războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei, după ce a înregistrat pierderi uriașe, în urma sancțiunilor impuse Rusiei. Reacția Moscovei nu a întârziat, iar Tinkov a primit „o ofertă de nerefuzat”.

Oligarhul spune că tocmai a fost obligat de Kremlin să-și vândă pachetul de acțiuni deținut la a doua cea mai mare bancă din Rusia, care îi poartă și numele, fără să poată negocia prețul, scrie New York Times.

ADVERTISING

El ar fi primit doar 3% din valoarea de piața a acțiunilor, care își pierduseră oricum 90% din valoare, din cauza războiului și a sancțiunilor. Alternativa era naționalizarea băncii.

Tinkov spune că a fost obligat să vândă pachetul de 35% din TCS Group Holdings, care deține Tinkoff Bank, unui aliat apropiat al lui Putin, Vladimir Potanin. Tranzacția a fost aprobată imediat de Banca Centrală a Rusiei.

Briefing on victory of Alberto Contador in Giro d'
Foto: Hepta.ro / Tinkov, în 2015, la Moscova, în vremuri mai bune.

Totul s-a întâmplat la nici o săptămână de când Tinkov postase pe Instagram un mesaj critic la adresa războiului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a scris pe 19 aprilie că n-a văzut pe nimeni să beneficieze de pe urma „războiului nebunesc” purtat de Rusia și a deplâns soarta civililor și militarilor care își pierd viețile din cauza invaziei ordonate de Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇