Kremlinul spune de ce nu vrea Ucraina în NATO, dar cu Suedia și Finlanda n-are probleme

Kremlinul spune de ce nu vrea Ucraina în NATO, dar cu Suedia și Finlanda n-are probleme

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat cum diferă posibila intrare a Ucrainei în NATO de intrarea Finlandei sau a Suediei, care tocmai au anunțat că vor să adere la alianță.

Potrivit lui Peskov, apartenența Ucrainei la NATO ar putea duce la o dispută teritorială cu Rusia, în timp ce Rusia nu are dispute teritoriale cu Suedia și Finlanda, scrie publicația independentă de limba rusă Meduza.

„Este o problemă serioasă, aceasta este o problemă care ne provoacă îngrijorare și vom urmări foarte atent care vor fi consecințele aderării Finlandei și Suediei la NATO, în ceea ce privește securitatea noastră, care trebuie asigurată într-o manieră absolut necondiționată”, a spus Peskov, luni.

ADVERTISING

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în aceeași zi că Rusia „nu are probleme” cu Finlanda și Suedia, „dar extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va determina cu siguranță răspunsul nostru”.

La 15 mai, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își poate spori prezența militară în aceste două țări în perioada de tranziție.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇