Turcia se opune prin veto aderării Suediei și Finlandei la NATO: Cum am putea avea încredere în aceste ţări?

Turcia se opune prin veto aderării Suediei și Finlandei la NATO: Cum am putea avea încredere în aceste ţări?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că nu are rost ca delegațiile din Suedia și Finlanda să bată drumul până la Ankara, pentru că țara sa se va opune prin veto aderării lor la NATO.

Liderul de la Ankara a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei", a spus Erdogan, potrivit BBC.

ADVERTISING

Turcia anunțase încă de vineri că se opune, susținând că ar fi a doua greșeală, după aderarea Greciei la NATO.

„Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, spunea vineri Erdogan.

El a adăugat și atunci că țările scandinave sunt „mult prea ospitaliere” cu organizații pe care Turcia le consideră teroriste, cum ar fi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Peste weekend, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a părut că îndulcește tonul, lasând impresia că există loc de negociere. Astfel, duminică, secretarul de stat american Antony Blinken se declara „încrezător" că va fi atins un acord, la fel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Erdogan a venit azi să spulbere acele speranțe, făcând anunțul deși cele două țări anunțaseră că trimit delegații la Ankara pentru a discuta despre problemele ridicate de Turcia.

Finlanda şi Suedia au anunţat că depun cereri de aderare la NATO, în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei. Decizia a fost primită cu entuziasm, singura țară care a ridicat obiecții fiind Turcia.

ADVERTISING

Primirea de noi membri în Alianță nu poate fi făcută decât cu unanimitatea celor 30 de state membre. În plus, potrivit procedurilor, decizia trebuie apoi ratificată de fiecare stat membru în forurile naționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇