Stoltenberg: Ucraina poate să câștige războiul. Finlanda și Suedia vor primi garanții de securitate înainte de aderarea la NATO

Stoltenberg: Ucraina poate să câștige războiul. Finlanda și Suedia vor primi garanții de securitate înainte de aderarea la NATO

Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Stoltenberg a afirmat în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.

„Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade”, a subliniat Stoltenberg.

El a asigurat că ţările NATO sunt gata să le confere „garanţii de securitate” Finlandei şi Suediei înainte de aderarea lor, în special prin întărirea prezenţei Alianţei în aceste ţări. „Finlanda şi Suedia sunt preocupate de perioada interimară (…), vom încerca să accelerăm acest proces”, a spus Stoltenberg.

Publicitate

Finlanda vrea să devină membră Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens. Anunțul a fost făcut duminică de preşedintele şi premierul acestei ţări nordice, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, informează agenţiile de presă internaţionale. "Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe", a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în timpul unei conferinţe de presă.

La rândul ei, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat într-o întâlnire cu presa la finalul reuniunii NATO că ţările aliate sunt gata să ajute militar Ucraina cât timp va fi necesar.

"Suntem de acord să nu încetăm eforturile naţionale, mai ales în materie de asistenţă militară, şi că nu o vom face cât timp Ucraina va avea nevoie de această asistenţă pentru a-şi asigura autoapărarea ţării", a declarat Baerbock.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇