Ziua 83: Putin pompează miliarde în război, Ucraina le primește ajutor. Negocieri în NATO și rugăciuni pentru eroii de la Azovstal (Foto & Video)

Ziua 83: Putin pompează miliarde în război, Ucraina le primește ajutor. Negocieri în NATO și rugăciuni pentru eroii de la Azovstal (Foto & Video)

Ziua 82 de război a adus bombardamente și în vestul, și în nordul Ucrainei, pe lângă luptele grele care se dau în est, în timp ce noi atrocități comise de ruși au ieșit la iveală în regiunea Kievului.

Chiar dacă Azovstalul a căzut luni, liderii ucraineni laudă curajul și rezistența apărătorilor Mariupolului și sunt convinși că ei au reușit să schimbe decisiv soarta războiului. Asta se vede și din ura rușilor, care se înghesuie să le facă dosare pentru tot felul de acuzații, anunțând interogatorii. Ba chiar a fost propusă pedeapsa cu moartea.

Finlanda și Suedia au făcut și astăzi pași spre NATO, îndeplinind din procedurile naționale, cât și ale Alianței. Iar Turcia a dat startul negocierilor, pretențiile pentru retragerea veto-ului nefiind deloc mici.

Putin a sfidat UE, după ce liderii europeni nu s-au putut înțelege pe al 6-lea pachet de sancțiuni, care include embargoul pe petrolul rusesc. Liderul de la Kremlin nu s-a sfiit să etaleze certitudinea că nici nu se va ajunge la un acord prea curând: „unele state nu pot să renunțe la petrolul nostru”. Americanii propun însă o schemă de taxare, care să limiteze masiv profiturile Moscovei.

Liderul de la Kremlin pompează sume uriașe în război, peste 20 de miliarde de ruble în fiecare zi. De cealaltă parte, Ucraina primește continuu ajutor în bani și armament.

Președintele Zelenski a deschis marți Festivalul de Film de la Cannes, fiind ovaționat în picioare de întreaga sală: „Ura va dispărea, dictatorul va pierde!”, a spus el și a încheiat cu celebra „Slava Ukraini!”.

Spotmedia.ro v-a prezentat LIVE TEXT cele mai importante momente, declarații și imagini de marți, 17 mai, ziua 83 a războiului din Ucraina:

23:59 - Închidem live-ul acestei zile cu imaginea soldaților de la Azovstal, care au ajuns marți într-o fostă colonie penală controlată de separatiștii proruși. Moscova vrea să-i interogheze, să-i condamne de crime de război, terorism, să nu-i includă în schimburile de prizonieri, ba chiar să reintroducă pedepasa cu moartea ca să facă din ei un exemplu.

ADVERTISING

În fața tuturor acestor amenințări, eroii Mariupolului afișează aceeași atitudine care i-a făcut să țină piept rușilor 82 de zile și să schimbe, astfel, cursul războiului.

soldati-azovstal-prizonieri
Foto: Twitter/Nexta

23:56 - Cel puțin 7 civili au fost uciși și alți 6 răniți în Donețk în bombardamentele de de astăzi ale Rusiei, a anunțat guvernatorul regiunii.

23:52 - O profesoară de engleză din Buriatia a fost amendată cu 40.000 de ruble pentru că le-a vorbit copiilor de clasa a 7-a la oră despre „operațiunea militară specială”.

„Am încercat să le spun că orice război e răzu, că nu poți să dorești moartea ucrainenilor și să-i urăști, că sunt oameni ca noi”, a spus profesoara, pentru People of Baikal.

Ea nu poate fi dată afară pentru că este însărcinată.

23:35 - Turcia a emis primele condiții pentru a accepta aderarea la NATO a Suediei și Finlandei.

  • Cele două țări să recunoască PKK și organizațiile afiliate drept organizații teroriste.
  • Turcia să primească o nouă tranșă de avioane F-16 și să îi fie modernizate aeronavele de același tip pe care deja le deține.
  • Turcia să fie inclusă în programul F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme S-400 de la ruși, în 2019. Totodată, vrea să îi fie ridicate toate sancțiunile care au fost impuse după această achiziție.

23:30 - Șapte autobuze cu soldați ucraineni de la Azovstal au ajuns la o fostă colonie penală din Olenivka, localitate controlată de separtiștii pro-ruși din Donețk.

23:11 - Ministrul Apărării din Ucraina Oleksi Reznikov le-a spus miniștrilor de Externe din UE că toate datele indică faptul că Rusia se pregătește pentru un război de lungă durată.

Reznikov spune că la acest moment în Ucraina sunt în jur de 167.000 de soldați ruși.

ADVERTISING

22:44 - Rusia cheltuie, în medie, 21 de miliarde de ruble pe zi pe războiul din Ucraina, potrivit estimărilor The Moscow Times, care a consultat cifre ale Ministerului rus de Finanțe.

Comparativ cu perioada de dinainte de război, chetuielile pe apărare sunt aproape triple. În ianuarie 2022, guvernul a cheltuit 233,7 miliarde de ruble cu armata, în februarie cheltuielile au urcat la 369 de miliarde de ruble, în martie la 450 de miliarde, iar în aprilie la 628 de miliarde de ruble.

22:25 - Forțele ucrainene au tras asupra punctului de trecere a frontierei cu Rusia din regiunea Kursk, a anunțat guvernatorul rus Roman Starovoit. Nu sunt informații că ar fi victime. E al doilea atac raportat de ruși în regiunea Kursk astăzi, după ce dimineață au spus că ucrainenii au bolbardat satul Alekseevka, distrugând trei case, o mașină și o școală, fără a fi înregistrate victime.

22:06 - Zelenski a vorbit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes și a fost îndelung aplaudat. Liderul ucrainean a vorbit despre firmul lui Charlie Chaplin, The Great Dictator, și Apocalypse Now al lui Francis Ford Copola și a comparat războaiele și dictatorii din cele două filme cu ceea ce trăiește Ucraina acum.

„Sunt sigur că dictatorul va pierde. Vom câștiga acest război”, a spus președintele ucrainean.

Volodimir zelinsky au festival de cannes 2022

21:48 - Autobuzele cu soldații evacuați astăzi de la Azovstal au ajuns la destinație, în regiunea controlată de separatiștii proruși din Donețk.

21:30 - Rachetele rușilor au făcut prăpăd în Seversk. Inclusiv o grădiniță a fost distrusă.

21:12 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a vorbit, marţi, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cei doi lideri pledând pentru o soluţie negociată care să conducă la retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

ADVERTISING

20:57 - Președintele Emmanuel Macron i-a spus lui Volodimir Zelenski, într-o convorbire la telefon, că cererea de aderare a Ucrainei la UE va fi discutată în iunie. Macron i-a mai spus omologului său că are de gând să trimită mai multe arme Ucrainei în zilele și săptămânile următoare.

20:33 - Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina ”cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie” formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

20:05 - Reprezentanții Trezoreriei SUA vor propune, la o întâlnire a miniștrilor de Finanțe din G7, ca Europa să taxeze importurile de petrol din Rusia, în locul impunerii embargoului, pe care nu există consens, potrivit unor surse citate de Reuters.

Mecanismul de taxare ar urma să fie gândit astfel încât petrolul rusesc să rămână pe piața europeană, dar să fie limitat venitul obținut de Moscova din exporturi. Totuși, nu trebuie exagerat, astfel încât Rusia să-și acopere costurile de producție și să nu oprească livrările.

SUA propun ca banii obținuți astfel să fie direcționați spre fondul de reconstrucție a Ucrainei.

19:54 - O nouă zi, o nouă amendă pentru Radio Europa Liberă, de data aceasta pentru 10 milioane de ruble, după ce a refuzat să șteargă articole considerate de autoritățile ruse drept „fake”. Tot pentru articole despre război catalogate astfel Radio Europa Liberă a primit luni o amendă de 18 milioane de ruble, 12,8 milioane pe 13 mai, iar pe 28 aprilie a fost condamnată la o amendă de 15 milioane de ruble.

19:23 - Comitetul de Investigații din Rusia a anunțat că îi va interoga pe soldații ucraineni de la Azovstal, ca parte dintr-un dosar în care sunt anchetați pentru „crime ale regimului ucrainean împotriva populației civile din Donbas”.

18:46 - În Bakhmut, din regiunea Donețk, rușii au lovit cu rachetele un bloc de locuințe. Un copil de 9 ani a fost grav rănit și un bărbat a murit. Operațiunile de salvare continuă.

18:37 - Procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să declare Batalionul Azov organizație teroristă. Asta vine după ce, anterior, un deputat rus a spus că luptătorii ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

18:22 - Explozii puternice în Soledar, din regiunea Donețk.

18:10 - Serviciile de informații ucrainene susțin că amiralul Igor Osipov, comandantul flotei ruse în Marea Neagră, ar fi fost suspendat și arestat, ca pedeapsă pentru pierderea crucișătorului Moskva. E drept că Osipov nu a mai apărut în public din acea zi de 14 aprilie. Însă un lider rus a spus de Ziua Victoriei, referitor la absența lui Osipov, că amiralul e la un post de luptă și nu are acum timp de socializare și celebrări.

18:07 - Suedia și Finlanda au anunțat că depun împreună candidatura de aderare la NATO miercuri, pe 18 mai.

„Am decis ca Suedia și Finlanda să parcurgă împreună procesul. Mâine vom depune aplicațiile”, au spus liderii celor două țări, într-o declarație comună.

17:35 - Guvernatorul administraţiei militare regionale Sumî, Dmitro Zhivitski, a declarat că aproximativ 76 de explozii s-au produs în regiune marţi, mai multe clădiri, inclusiv o grădiniţă şi o biserică, au fost avariate în urma bombardamentelor organizate de forţele ruse. Cel puţin 5 persoane au fost rănite, relatează The Kiev Independent.

17:29 - Ministerul de Externe rus a trimis Dumei de Stat spre vot propunerile de retragere a țării din Organizația Mondială a Comerțului și Organizația Mondială a Sănătății.

Adjunctul Dumei, Piotr Tolstoi, putem spune că s-a antepronunțat acuzând cele două organizații că oricum și-au „neglijat obligațiile față de Rusia”.

17:23 - Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul suedez Magdalena Andersson merg miercuri împreună la Washington, unde vor discuta cu Joe Biden despre parcursul spre NATO, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karine Jean-Pierre.

17:05 - Banca de semințe de plante din Harkov, singura din Ucraina, a fost distrusă de ruși. Peste 160.000 de specii de plante de peste tot din lume erau stocate acolo. Banca supravieșuise celui de-Al Doilea Război Mondial, dar nu „eliberării” rușilor.

16:52 - Statele G7 s-au angajat să aloce 15 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina.

16:40 - Președintele rus Vladimir Putin spune că este imposibil ca unele țări europene să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Uniunea Europeană.

„Evident, unele state din UE, în al căror bilanț energetic ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face asta mult timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat Putin.

Vorbind la o întâlnire televizată cu șefi ai companiilor petroliere din Rusia și oficiali guvernamentali, Putin a mai spus că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețului petrolului la nivel mondial și au alimentat inflația din UE.

15:57 - Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare o propunere de a solicita aderarea la NATO.

Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și doar 8 împotrivă.

Finlanda urmează să semneze o cerere oficială și să o depună la sediul NATO în zilele următoare.

Și Suedia a semnat astăzi scrisoarea oficială de intenție privind aderarea la NATO.

15:50 - Principalul consilier și negociator prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că negocierile cu Rusia pentru rezolvarea conflictului au fost suspendate, dând vina pe „mentalitatea stereotipă” a Moscovei.

„Obiectiv vorbind, procesul de negociere este suspendat. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu acceptă esențialul – rolul extrem de negativ pe care îl are în lume”, a spus Podoliak.

Rușii nu înțeleg că războiul „nu se mai desfășoară conform regulilor, planurilor și programului lor”, iar în același timp „rezistența Ucrainei doar crește, de aceea nu există nicio cale prin care Rusia să-și atingă obiectivele”, a mai spus el.

15:17 - Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen că prizonierii luați la Azovstal, pe care îi consideră criminali de război nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi în Rusia.

14:36 - Opt persoane au murit și 12 au fost rănite, după ce Rusia a lansat o rachetă asupra satului Desna din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, potrivit serviciului de stat de urgență al Ucrainei, citat de Reuters.

Guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, a declarat că Rusia a lansat patru rachete în jurul orei 5 dimineața, ora locală. Două dintre rachete au lovit clădirile din sat, a spus el.

14:23 - Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, apreciază că luptătorii care au apărat orașul-port Mariupol în tot acest timp au reușit să schimbe cursul războiului.

„Cele 83 de zile de apărare a Mariupolului vor rămâne în istorie drept Termopilele secolului XXI. Apărătorii Azovstal au distrus planul Rusiei de a captura estul Ucrainei, s-au sacrificat pe ei înșiși și au dovedit adevărata „capacitate de luptă” a Rusiei… Acest lucru a schimbat complet cursul războiului”, spune Podoliak pe Twitter.

14:01 - Câștigătorii ucraineni ai Eurovision 2022 anunță că vor pleca în turneu prin Europa, pentru a strânge fonduri pentru nevoile armatei și ale fundațiilor caritabile din Ucraina.

13:23 - Potenţiala aderare la NATO a Suediei şi Finlandei ar „întări” Uniunea Europeană, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles, relatează DPA.

Intrarea celor două state nordice în NATO ar spori „capacitatea de reacţie” a UE la ameninţări de-a lungul graniţelor sale, a mai punctat oficialul european.

13:00 - Vicepremierul Irina Vereșciuk transmite că procesul de evacuare a forțelor ucrainene din complexul industrial Azovstal din Mariupol este în desfășurare:

„Azovstal: operațiunea umanitară continuă. Pentru a salva vieți omenești, 52 dintre militarii noștri grav răniți au fost evacuați ieri. După ce starea lor se va stabiliza, îi vom schimba cu prizonieri de război ruși. Lucrăm la următoarele etape ale operațiunii umanitare. Dacă vrea Dumnezeu, totul va fi bine”, a transmis ea.

12:45 - Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat că în acest moment nu mai au loc discuții de pace, acuzând Ucraina că s-a retras de la masa tratativelor.

Agenția de presă rusă Interfax relatează că Rudenko le-a spus jurnaliştilor de la Nijni Novgorod „Nu, negocierile nu continuă. Ucraina s-a retras practic din procesul de negocieri”.

12:06 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că aderarea Finlandei și Suediei la NATO probabil „nu ar face o mare diferență”, deoarece ambele țări participă oricum de mult la exercițiile militare ale alianței.

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare NATO”, a spus Lavrov, citat de Reuters.

„NATO ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansurile militare către Est. Deci, în acest sens, probabil că nu este prea mare diferența. Să vedem cum va fi folosit în practică teritoriul lor de Alianța Nord-Atlantică”, a declarat Lavrov.

11:24 - Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a semnat cererea de aderare la NATO, relatează SVT.

„Tocmai am semnat o scrisoare de intenție istorică către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, din partea guvernului suedez. Cererea noastră de aderare la NATO este acum semnată oficial”, a transmis și ministrul Linde pe Twiter.

Au fost difuzate și imagini cu momentul semnării, care este considerat unul de importanță istorică.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, pentru că Turcia se opune fățiș aderării Suediei și Finlandei la NATO.

10:45 - O nouă groapă comună a fost descoperită în regiunea Kiev, în apropierea satului Makarov. Aici erau îngropate trei victime, două împușcate în cap și una împușcată în stomac. Unul dintre morți este un cetățean ceh, scrie presa locală, care publică și o imagine de la fața locului.

FS8bGStWIAAboPz

10:00 - Guvernatorul Liovului anunță că o rachetă a lovit calea ferată, peste noapte, iar infrastructura a fost deteriorată. El mai susține că apărarea aeriană a Ucrainei a doborât trei rachete de croazieră în cursul serii trecute.

„Într-unul dintre satele din districtul Yavoriv, epava rachetei (doborâte) a deteriorat parțial infrastructura feroviară. Ferestrele casele din jur au zburat. Și toate acestea într-o zonă la 20 de kilometri până la granița cu Uniunea Europeană.

Acesta a fost într-adevăr unul dintre cele mai mari atacuri asupra regiunii Liov, în ceea ce privește numărul de rachete. Este greu de prezis ce se va întâmpla în continuare. Așa că mergeți la adăpost!”, a transmis oficialul.

09:51 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că rezervele Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică trebuie luate în considerare.

„Turcia este un aliat apreciat şi trebuie ţinut cont de orice îngrijorări privind securitatea”, a scris Stoltenberg pe Twitter după o întâlnire cu ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

09:29 - De la începerea războiului din Ucraina, pe 24 februarie, au intrat în România 951.720 de cetăţeni din ţara vecină, informează Poliția de Frontieră.

08:37 - Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit CNN. În consecință, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.  

07:50 - Vânzările de carburanți au fost suspendate la sute de benzinării din Rusia care aparțin gigantului petrolier Shell, anunță BBC. La pompele Shell din Rusia au apărut anunțuri că nu se mai vinde combustibil începând cu data de 15 mai, relatează agenția de presă Interfax. Anterior, compania a declarat că se retrage din Rusia din cauza războiului din Ucraina.

05:54 - Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să atingă unanimitatea privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE, a declarat luni Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit CNN.

05:42 - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a dat detalii despre evacuarea soldaților de la Azovstal. Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile militarilor lor. Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă. (...) Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”, se arată într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

05:33 - O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată într-un atac cu rachete ruseşti marţi dimineaţa, potrivit informaţiilor furnizate de Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Lviv, potrivit CNN. O serie de explozii au fost auzite în centrul Lviv în jurul orei 12:45, ora locală (17:45 ET), la scurt timp după ce sirenele de raid aerian au sunat în oraş.

05:28 - Până la 600.000 de copii din întreaga lume ar putea rămâne fără acces la tratamentul salvator pentru malnutriţie, din cauza costurilor în creştere ale materiilor prime. UNICEF estimează că cel puţin 10 milioane de copii afectaţi de epuizare severă nu au acces la această hrană. Potrivit UNICEF, preţul alimentelor terapeutice va creşte cu până la 16% în următoarele şase luni, din cauza costului mai ridicat al materiilor prime cauzat de războiul din Ucraina. Alţi factori, inclusiv întreruperile lanţului de aprovizionare din cauza pandemiei şi seceta, s-au adăugat la creşterea preţurilor.

05:21 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis în mesajul zilnic către popor că a discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre accelerarea acordării de asistenţă financiară Ucrainei, având în vedere deficitul bugetului de stat în timpul războiului, care este de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. Liderul ucrainean mai spune că lucrează pentru a se asigura că Uniunea Europeană este de acord asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar embargoul petrolier trebuie să facă parte din el, pentru că este în interesul nu numai al Ucrainei ci şi al întregii Europe.

01:02 - Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, aproape înconjurat de forţele Moscovei, a anunţat guvernatorul regiunii, Serhii Gaidai, notează AFP. "În prezent, este extrem de dificil să verificăm situaţia pe teren din cauza noilor bombardamente", a spus Gaidai, îndemnând locuitorii care nu au fugit să stea la adăpost.

04:20 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, în mesajul zilnic către poporul ucrainean, că forţele armate ale Ucrainei resping atacurile constante în acele zone în care Rusia încă încearcă să avanseze, iar Severodoneţk şi alte oraşe din Donbas rămân principalele ţinte pentru ocupanţi.

Zelenski a vorbit și despre situația soldaților de la Azovstal, despre care a spus: „Datorită acţiunilor armatei ucrainene - Forţele Armate ale Ucrainei, informaţiile, echipa de negocieri, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Naţiunile Unite, sperăm că vom putea salva vieţile băieţilor noştri. Printre aceştia se numără şi răniţii grav, li se acordă asistenţă medicală. (...) Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viaţă. (...) Operaţiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de către ofiţerii noştri militari şi de informaţii. Pentru a aduce băieţii acasă, munca continuă”.

00:43 - Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat un ministru adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar, scrie AFP. "La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar", ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse, a declarat ea într-o înregistrare video, precizând că mai târziu va avea loc "un schimb" de prizonieri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇