Lituania renunţă complet de azi la importurile de energie din Rusia

Lituania renunţă complet de azi la importurile de energie din Rusia

Lituania va renunţa complet, începând de duminică, la importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale.

„Nu numai că este o piatră de hotar extrem de importantă pentru Lituania în călătoria sa către independența energetică, dar este și o expresie a solidarității noastre cu Ucraina”, a spus ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys. „Trebuie să încetăm finanțarea mașinii de război rusești”.

Bursa paneuropeană de energie Nord Pool a decis să înceteze vânzarea de energie electrică rusească singurului său importator din țările baltice, compania de utilități Inter RAO, ceea ce înseamnă că țara baltică nu va mai importa deloc energie din Rusia, explică CNN.

ADVERTISING

Anunțul Lituaniei a fost lăudat de Oleksandr Korniyenko, prim-vicepreședintele Parlamentului Ucrainei. „Lituania încetează oficial să mai importe gaz, petrol și electricitate din Rusia. Un exemplu excelent pentru alți aliați despre cum să câștige independența față de resursele energetice rusești”, a scris Korniyenko, pe Twitter duminică.

Lituania a fost prima ţară UE care în aprilie a renunțat complet la gazul din Rusia, iată că acum renunţă şi la celelalte surse de energie.

Ziua 88 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇