Românii sunt evacuaţi din Afganistan. Aurescu dă detalii despre cei 27 care mai sunt încă acolo

Românii sunt evacuaţi din Afganistan. Aurescu dă detalii despre cei 27 care mai sunt încă acolo

Continuă evacuarea românilor din Afganistan, în contextul în care talibanii au preluat controlul asupra țării.

Un avion militar a ajuns la Kabul, iar în noaptea de luni spre marți alți 16 români au fost aduși în țară.

„Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

ADVERTISING

În cursul nopții zilei de 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români”, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul arată că alți 7 români și-au anunțat prezența în Afganistan.

„De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Completare: Potrivit MAE, 16 români au ieșit până acum din Afganistan. La Kabul mai sunt în acest moment 27.A început...

Publicată de Adelin Petrisor pe Marţi, 17 august 2021

Mai sunt 27 de români în Afganistan

În acest moment, mai sunt 27 de cetățeni români în Afganistan. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, la Antena3, că toți sunt în siguranță.

ADVERTISING

”Din ceea ce știm, toți sunt în siguranță. Mai sunt 27 de români, o parte se află chiar în aeroport, altii în alte locatii. Cei care sunt în misiunea ONU se află într-o clădire a ONU și și-au exprimat dorința de a fi evacuați conform procedurilor ONU, altii sunt într-o bază militară”, a spus Aurescu.

Ministrul a subliniat că nu se știe, momentan, cu exactitate ora la care avionul va ateriza la Kabul și nici ora la care românii se vor întoarce în țară.

”Când știm ora la care avionul va ateriza la Kabul, îi vom informa pe români să fie pregătiți pentru evacuare. Drumul va dura ceva mai mult. După cum știți, aeroportul nu a fost operațional, acum e deschis, avem autorizația de aterizare, sperăm să nu fie probleme, dar nu putem da o oră exactă. Noi suntem deschiși să preluam toți cetățenii, inclusiv cei care lucrează la ONU”, a precizat Bogdan Aurescu.

ADVERTISING

Totodată, ministrul a făcut un apel, afirmând că dacă mai sunt și alți români în Afganistan, pe lângă cei 27, să anunțe cât mai repede.

”Reiterez apelul ferm ca în cazul în care mai sunt români și nu au semnalat prezența lor să facă acest lucru neîntârziat, să putem să îi contactăm”, a precizat Aurescu.

Ieri, premierul Florin Cîțu spunea că mai sunt cel puţin 35 de români în Afganistan, inițial fiind 60 de conaționali.

El a menţionat că e vorba despre angajaţi de la ONU şi din companii private.

Vezi și Românii care mai sunt în Afganistan sunt în siguranţă, închişi în baza militară. Detalii de la o româncă aflată pe aeroportul din Kabul

Talibanii au pus mâna pe Kabul

Talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul, duminică, după ce armata afgană şi preşedintele au fugit.

Mii de afgani au blocat aeroportul luni încercând să iasă din ţară.

Mii de oameni încearcă să se agaţe de avioanele americane care părăsesc Afganistanul. Unii au căzut şi au murit (Galerie video)

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm frenetic în weekend la Kabul.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.

Citeşte mai multe despre situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇