CNCD a decis că MAI a discriminat când a făcut excepții doar pentru Paştele Ortodox. Ce sancțiune a primit ministerul

CNCD a decis că MAI a discriminat când a făcut excepții doar pentru Paştele Ortodox. Ce sancțiune a primit ministerul

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că Ministerul Afacerilor Interne a discriminat în momentul în care a permis participarea la Sărbătorile Pascale din acest an doar pentru creștin-ortodocși.

MAI ar fi trebuit să pregătească reguli de participare pentru toate cultele creștine recunoscute de lege, conform deciziei CNCD.

Potrivit unui comunicat remis SpotMedia.ro, MAI a primit un avertisment contravențional.

”Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 30 septembrie 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

ADVERTISING
  1. Lipsa unui acord cu privire la reguli de participare la Sărbătorile Pascale din anul 2020 pentru toate cultele creștine recunoscute de lege reprezintă faptă de discriminare, conform art. 2 alin. (1) și art. 2 alin. (4) din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional față de Ministerul Afacerilor Interne”, se arată în document.

Hotărârea a fost adoptată cu 7 voturi pentru și un singur vot împotrivă.

Totodată, CNCD Colegiul recomandă MAI ca:

În viitor, să respecte obligația de echidistanță față de toate cultele recunoscute din România și să stabilească reguli nediscriminatorii în exercitarea dreptului la libertatea conștiinței. 

decizie CNCD
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că, în luna aprilie a acestui an, când creștin-ortodocșii trebuiau să sărbătorească Paștele, România se afla în stare de urgență, din cauza pandemiei de COVID-19.

Astfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a încheiat un acord cu Biserica Ortodoxă Română pentru a stabili cum vor lua românii Sfintele Paște și Lumina de Înviere.

Ulterior, UDMR a criticat acest acord și l-a catalogat drept o ”măsură discriminatorie față de credincioșii de rit catolic și protestant”.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇