Cine sunt cei opt deținuți care s-au întors în Rusia în urma schimbului major cu Occidentul

Cine sunt cei opt deținuți care s-au întors în Rusia în urma schimbului major cu Occidentul

Opt cetăţeni ruşi, plus doi copii, s-au întors joi seara în Rusia în urma schimbului de deţinuţi efectuat între Rusia şi Occident, cel mai amplu de la încheierea Războiului Rece.

În schimbul celor opt persoane, Moscova a fost de acord să elibereze un număr dublu de deţinuţi, cetăţeni americani sau disidenţi ruşi, care ispăşeau diverse pedepse cu închisoarea.

Potrivit The Guardian, cei opt deţinuţi care s-au întors în Rusia sunt:

ADVERTISING

Vadim Krasikov: Vladimir Putin l-a indicat de mult timp pe Krasikov drept cererea sa numărul unu în orice schimb de deţinuţi. Acesta a fost arestat în 2019 după ce l-a împuşcat mortal pe exilatul cecen Zelimhan Hangoşvili, în plină zi, într-un parc din Berlin.

Artem Dulţev şi Anna Dulţeva: Cei doi erau spioni ruşi sub acoperire și pretindeau că sunt un cuplu argentinian căsătorit. Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii ai lor, de unde se crede că au îndeplinit sarcini pentru serviciile secrete ruse din întreaga Europă.

ADVERTISING

Mihail Mikuşin: A fost arestat în oraşul Tromsø din nordul Norvegiei, unde lucra ca cercetător la o universitate, angajat, în mod ironic, pentru evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii hibride.

Vladislav Kliuşin: Om de afaceri rus cu legături cu Kremlinul, Kliuşin a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru rolul său într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informaţii secrete privind veniturile mai multor companii.

Roman Selezniov: Fiul unui deputat din Duma rusă, Selezniov a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentinţă pentru piraterie informatică pronunţată vreodată în SUA.

ADVERTISING

Vadim Konoşcenok: A fost arestat pentru o schemă de export de tehnologie americană destinată utilizării de către Rusia în invazia sa din Ucraina.

Pablo González (Pavel Rubţov): Cu dublă cetăţenie, spaniolă şi rusă, González este un jurnalist care a lucrat mulţi ani pentru publicaţii spaniole, frecvent în Rusia şi Ucraina. A fost arestat în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în martie 2022 şi de atunci era deţinut în închisoare în Polonia, fiind acuzat de spionaj în profitul Moscovei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇