Fost colonel din armata britanică: Toată Europa a fost infiltrată adânc de Rusia, Occidentul a fost naiv

Fost colonel din armata britanică: Toată Europa a fost infiltrată adânc de Rusia, Occidentul a fost naiv
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Locotenent-colonelul Glen Grant, care a lucrat în armata britanică, a declarat că agenții secreți ruși plasați în Occident au ajuns până la cele mai importante niveluri de decizie. Nici sistemele de apărare și serviciile de informații europene nu sunt ferite de intruziunile Moscovei, avertizează el.

Lt. Col. Glen Grant, fost atașat militar în mai multe țări din Estul Europei, a vorbit într-un interviu pentru Kyiv Post despre riscurile la adresa Occidentului pe care le ridică operațiunile secrete ale Rusiei și despre ce se poate face pentru combaterea lor.

"Toată Europa a fost adânc infiltrată, mult mai mult decât își dau seama oamenii. Iar unul dintre lucrurile pe care lumea nu-l înțelege este că Rusia a făcut asta de la începutul comunismului. Acesta nu este ceva nou, nu a început când a căzut Zidul (Zidul Berlinului, n. red.) sau în anii '80, ei au făcut asta din 1917, așa că s-au infiltrat constant în universități, în politică, și asta timp de mai multe generații. Și sunt mulți care lucrează pentru Rusia, într-o formă plătită, precum o parte din politicienii din Germania și Austria, sau sunt simpatizanți ruși", a spus Grant.

ADVERTISING

El a explicat cum pot fi identificați agenții ruși pe baza modului lor de acțiune: "Sunt câteva lucruri certe, iar unul dintre acestea este că adesea sunt mari patrioți (…). În al doilea, sunt foarte lingușitori - se străduiesc foarte mult să te atragă și să te convingă și au încredere în ei - fie te ignoră și sunt foarte precauți, de teamă că dacă spun ceva greșit vor fi descoperiți. De obicei, găsesc o cale de a intra în sistem și conving lumea că sunt de încredere (…).

Apoi sunt cei mari, cei care întârzie tot ceea ce e bun, cei care amână legi sau se agață de legi, cei care spun că anumite lucruri nu pot fi făcute acum pentru că nu există sprijin, cei care spun că s-a mai făcut un lucru și s-a terminat prost și astfel găsesc orice scuză pentru a nu face ceea ce e corect, ceea ce trebuie pentru o reformă, pentru că asta dorește Rusia. Rusia nu vrea reformarea unui sistem de apărare dependent de politic, Rusia vrea să-l mențină pe baze politice pentru că nu poate fi folosit, iar oamenii ei infiltrați se asigură că acest sistem defectuos rămâne așa."

ADVERTISING

Pe baza experienței sale de mai multe decenii, colonelul britanic a reușit să identifice în cele mai multe cazuri spionii ruși. "Când am lucrat în Bulgaria, câțiva ani, în doar câteva luni de când eram acolo am reușit să-mi dau seama cine se afla în sistem pentru a distruge deliberat niște lucruri și să întârzie lucruri. Când arhivele comuniste au devenit publice, am descoperit că am avut dreptate în opt din zece cazuri", a povestit el.

"Deci poți să începi să-i observi pe acești oameni. Noi în Occident am fost naivi, ne place să vină oameni și să se dea mari admiratori și susținători ai Occidentului, dar nu verificăm serios aceste lucruri", a adăugat fostul militar britanic.

ADVERTISING

În cele din urmă, spune Grant, Rusia găsește o cale de a planta un agent care să te saboteze, de pildă "creează personajul de la petrecere care îți taie calea și îți mănâncă timpul și se asigură că nu apuci să discuți cu cineva important".

"Trebuie să-i vezi ca pe un grup, pentru că nu te poți ocupa de ei individual, pentru că fiecare dintre ei poate fi oricine și poate fi un om normal. Trebuie să vezi de ce o persoană întârzie ceva după ce cu zece minute înainte spunea cât de important este (…) și apoi, ca în parlamentului ucrainean, votează împotrivă. Acesta e un semnal de alarmă, iar serviciile de informații ar trebui să se ocupe de ei foarte rapid, în special de conturile lor bancare și de înregistrările telefonice", a mai spus Grant.

Deși o mare parte a rețelelor de spionaj create de Moscova au fost destructurate, fostul colonel consideră că țările vest-europene nu combat activ amenințarea spionajului rus: "Cred că noi în Occident nu facem destul în acest sens, pentru că o parte din serviciile noastre de securitate au fost infiltrate de ruși, știm că austriecii sunt foarte dubioși, iar alții cred că sunt pur și simplu naivi, nu înțeleg profunzimea răului din sistem cu care avem de-a face."

Grant a mai spus că singurele țări din Europa care reușesc să combată eficient spionajul rus sunt Estonia și Finlanda, în schimb, Marea Britanie și Statele Unite, societăți foarte deschise și primitoare, îi primesc chiar și în forțele armate pe cei care au avut legături cu Rusia.

Potrivit biografiei sale, publicată de Fundația pentru Securitate Baltică, Glen Grant a lucrat ca expert în apărare și reformă pentru Institutul Ucrainean pentru Viitor. El este, de asemenea, membru senior al organizației britanie Institute for Statecraft.

Grant a lucrat pentru ministerele Apărării din Ucraina, Letonia, Estonia, Bulgaria, Macedonia, Montenegru, Republica Moldova, Polonia, Albania, Kosovo, Slovenia, Serbia și Chile. A fost atașat militar în Finlanda, Estonia și Letonia. El a sprijinit mai multe operațiuni militar precum cele două războaie din Golf, conflictele din Bosnia și cel din Kosova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇