„Cârtițele" lui Putin, prigonite în Europa: Jumătate din spionii ruși au fost anihilați, iar serviciile occidentale le recomandă să schimbe tabăra

„Cârtițele" lui Putin, prigonite în Europa: Jumătate din spionii ruși au fost anihilați, iar serviciile occidentale le recomandă să schimbe tabăra

Capacitatea de luptă a trupelor ruse în Ucraina e pe cale să slăbească după ce rețeaua de spionaj a Moscovei în Europa a fost redusă la jumătate.

Peste 400 de spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică au fost expulzați sau arestați din mai multe orașe europene de la începutul invaziei în Ucraina, a declarat Richard Moore, șeful MI6, serviciul britanic de informații externe, citat de CNN.

„În Marea Britanie estimăm că asta a redus, probabil, la jumătate capacitatea Rusiei de a spiona în Europa", a spus șeful MI6, adăugând că în ultimele luni au fost identificați și arestați și spioni care acționau sub o acoperire, „deghizați” în simpli cetățeni.

ADVERTISING

Ușa e deschisă pentru dezertorii ruși

Acesta a adăugat că pierderea capacității de spionaj va avea impact asupra operațiunilor militare din Ucraina: „Evaluarea noastră este că rușii vor avea dificultăți tot mai mari în furnizarea de echipamente militare în următoarele săptămâni. Vor fi nevoiți să facă o pauză, cumva, iar asta le va da ucrainenilor ocazia de a contraataca".

Întrebat dacă războiul din Ucraina este o ocazie pentru ca Marea Britanie și aliații săi să recruteze spioni ruși, șeful MI6 a răspuns că speră ca serviciile de informații ruse și personalul diplomatic al Kremlinului să reflecteze la ceea ce văd în Ucraina și să decidă să se întoarcă împotriva sistemului, așa cum s-a întâmplat în timpul Primăverii de la Praga, în 1968.

ADVERTISING

„Ușa noastră este mereu deschisă", a mai spus Moore.

Deriva serviciilor de informații externe ale Rusiei continuă după ce FSB (succesoarea KGB) a pierdut în luna mai coordonarea spionajului de pe frontul din Ucraina, aceasta fiind preluată de GRU, serviciul de informații al armatei.

Vladimir Putin a învinuit FSB pentru eșecul ofensivei militare, iar Serghei Beseda, directorul Serviciului 5 al FSB, care coordona toate operațiunile de spionaj din fostele state sovietice, a fost demis, anchetat și izolat pentru câteva săptămâni, fiind acuzat că a prezentat informații false în ce privește Ucraina.

Liderul de la Kremlin l-a numit pe Alekseev Vladimir Stepanovici, 61 de ani, în poziția de șef al operațiunilor speciale din Ucraina.

ADVERTISING

Seria de eșecuri cunoscute ale spionajului rus:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇