Capacitatea de luptă a trupelor ruse în Ucraina e pe cale să slăbească după ce rețeaua de spionaj a Moscovei în Europa a fost redusă la jumătate.
Peste 400 de spioni ruși care acționau sub acoperire diplomatică au fost expulzați sau arestați din mai multe orașe europene de la începutul invaziei în Ucraina, a declarat Richard Moore, șeful MI6, serviciul britanic de informații externe, citat de CNN.
„În Marea Britanie estimăm că asta a redus, probabil, la jumătate capacitatea Rusiei de a spiona în Europa", a spus șeful MI6, adăugând că în ultimele luni au fost identificați și arestați și spioni care acționau sub o acoperire, „deghizați” în simpli cetățeni.
Ușa e deschisă pentru dezertorii ruși
Acesta a adăugat că pierderea capacității de spionaj va avea impact asupra operațiunilor militare din Ucraina: „Evaluarea noastră este că rușii vor avea dificultăți tot mai mari în furnizarea de echipamente militare în următoarele săptămâni. Vor fi nevoiți să facă o pauză, cumva, iar asta le va da ucrainenilor ocazia de a contraataca".
Întrebat dacă războiul din Ucraina este o ocazie pentru ca Marea Britanie și aliații săi să recruteze spioni ruși, șeful MI6 a răspuns că speră ca serviciile de informații ruse și personalul diplomatic al Kremlinului să reflecteze la ceea ce văd în Ucraina și să decidă să se întoarcă împotriva sistemului, așa cum s-a întâmplat în timpul Primăverii de la Praga, în 1968.
„Ușa noastră este mereu deschisă", a mai spus Moore.
Deriva serviciilor de informații externe ale Rusiei continuă după ce FSB (succesoarea KGB) a pierdut în luna mai coordonarea spionajului de pe frontul din Ucraina, aceasta fiind preluată de GRU, serviciul de informații al armatei.
Vladimir Putin a învinuit FSB pentru eșecul ofensivei militare, iar Serghei Beseda, directorul Serviciului 5 al FSB, care coordona toate operațiunile de spionaj din fostele state sovietice, a fost demis, anchetat și izolat pentru câteva săptămâni, fiind acuzat că a prezentat informații false în ce privește Ucraina.
Liderul de la Kremlin l-a numit pe Alekseev Vladimir Stepanovici, 61 de ani, în poziția de șef al operațiunilor speciale din Ucraina.
Seria de eșecuri cunoscute ale spionajului rus:
- Statele Unite au expulzat în februarie 12 membri ai Ambasadei Rusiei la ONU. Richard Mills, ambasadorul american la ONU, a spus că expulzarea acestora este legată de „activităţi care nu corespund" statutului lor.
- Bulgaria a declarat, în martie, personae non gratae 10 diplomați ruși, pe motiv că ar fi întreprins „activități incompatibile cu statutul diplomatic". În aceeași lună, șase persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei au fost arestate, inclusiv cadre din ministerul bulgar al Apărării. Până în iulie, numărul total al diplomaților ruși expulzați de Sofia a ajuns la 70, iar deputatul Ivailo Mircev a declarat că mulţi oameni cu funcţii importante din Bulgaria sunt spioni ruşi.
- Polonia a expulzat în martie 45 de diplomați ruși, unii fiind suspectați de spionaj.
- Președintele american Joe Biden a semnat în aprilie un ordin executiv prin care a impus expulzarea a 10 diplomați ruși.
- Uniunea Europeană a declarat, în aprilie, indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru „angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomatic" şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia.
- În aceeași lună, peste 120 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Europa în 48 de ore, după ce Germania, Franța, Danemarca, Italia, Spania, Suedia și Cehia au luat această măsură din rațiuni de securitate. Și România a expulzat 10 diplomați ruși, pe motiv că acţiunile lor contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961.
- Serviciul ucrainean de securitate a anunța, în mai, că au descoperit un grup diversionist rus și au arestat un spion care se infiltrase în Statul Major al armatei. Din grup făceau parte două persoane cu dublă cetăţenie şi un complice pe care l-au recrutat. Rețeaua era coordonată de cetăţeanul rus Aleksandr Tiuterev, ofiţer din cadrul Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU), cu numele de cod „Morpeh" („Puşcaşul").
- Serviciul de informații olandez a descoperit, în iunie, un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională de la Haga (ICC), care investighează acuzațiile privind crime de război comise de ruși în Ucraina.
- Autoritățile de la Kiev au anunțat, în iunie, că au depistat o rețea rusă de spioni în care era implicat avocatul ucrainean Andri Derkaci. Potrivit serviciului ucrainean de informații (SBU), acesta a creat o rețea care facilita pătrunderea trupelor ruse în orașele asediate.
- Uniunea Europeană va construi un buncăr securizat la Bruxelles, în valoare de 8 milioane de euro, unde liderii să poată negocia fără grija că spionii ruşi sau ai altor naţiuni ar putea auzi ce se discută acolo, se arată într-un raport UE publicat luna aceasta.