Tensiuni între Putin și serviciile de informații. Se caută vinovați pentru eșecul din Ucraina

Kremlinul a fost lovit de un cutremur. Puterea și influența Rusiei au dispărut ca un fum în Ucraina, unde armatele Moscovei au suferit pierderi greu de imaginat. Unii caută vinovații, alții complotează, iar cei mai mulți fug din jurul unui lider pe care nu-l mai înțelege nimeni.
Tensiuni între Putin și serviciile de informații. Se caută vinovați pentru eșecul din Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Un agent rus anunță că nu mai există comunicare între FSB și președinte.
  • Pierderile de pe front au afectat întreaga armată, iar mulți generali nu-și mai ascund frustrarea.
  • Deși vrea să-l schimbe pe ministrul Apărării, Putin nu are cu cine să-l înlocuiască. Șoigu este al doilea cel mai popular lider din țară.
  • Armata Rusiei a fost supraevaluată, consideră un fost agent CIA, care mai spune că influența Moscovei în lume s-a sfârșit.

Cu o șapcă trasă pe ochi, îmbrăcat într-o geacă închisă la culoare, cu gulerul ridicat, așteaptă răbdător ca bancomatul să-i elibereze banii.

La 66 de ani, fuge și se teme pentru viața lui. Cel care l-a adus pe Putin la Kremlin, introducându-l în cercul de putere din jurul lui Boris Elțîn, fostul președinte al Rusiei, a fugit din Moscova.

Anatoli Ciubais este consultantul lui Putin de peste 30 de ani. El e cel care a creat sistemul de privatizare din anii ’90, generând casta miliardarilor ruși, care au cumpărat ieftin active ale statului, iar apoi s-au îmbogățit din asocieri cu firme occidentale și exporturi de materii prime.

ADVERTISING

În presa din Rusia s-a anunțat că Ciubais “și-a dat demisia în semn de protest” pentru invadarea Ucrainei, dar nu a existat nicio reacție oficială de la Kremlin.

AnatolyChubaisPutin
Anatoli Ciubais, de la cel mai influent consilier a lui Putin, la un fugar care vrea să scape de nebunia de la Kremlin - Foto: Wikimedia / Kommersant / Twitter

În ultimele zile, s-au înmulțit semnele că au apărut fisuri în sistemul de putere din Rusia.

“Vladimir Putin a atacat trei agenții de informații, rând pe rând. A început prin a-l umili public pe șeful serviciului de spionaj extern (Serghei Narîșnikov) în ședința consiliului de securitate. Două săptămâni mai târziu a atacat FSB (fostul KGB) pentru că a oferit informații proaste despre situația politică din Ucraina și a decis ca doi generali să fie puși sub arest la domiciliu. O săptămână mai târziu l-a demis pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale (generalul Roman Gavrilov) pentru eșecurile militare din Ucraina. Pare că Vladimir Putin a decis să-și atace cei mai apropiați aliați, șefii serviciilor de informații”, a explicat Andrei Soldatov, un cunoscut jurnalist de investigație din Rusia.

Acesta a părăsit țara la începutul invaziei și instituirea cenzurii de către Vladimir Putin.

Un general rus, stresat de situația tragică din Ucraina

Doi atașați militari americani au avut săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Apărării din Rusia, relatează CNN.

Unul dintre ofițerii americani l-a întrebat pe generalul maior Evgheni Ilin, despre care știa că se născuse în Ucraina, cum i se pare conflictul.

Astfel de întâlniri, mai ales în contextul actual, sunt extrem de rigide. Se vorbește puțin și, în linii mari, se stabilește o cale de comunicare în situația în care violențele escaladează.

Nu mică le-a fost mirarea americanilor când generalul Ilin a spus, vădit afectat, că “situația din Ucraina e tragică și sunt extrem de stresat din această cauză”.

Apoi, s-a ridicat brusc în picioare și a părăsit încăperea fără a saluta sau a da mâna cu cei aflați la întâlnire, relatează CNN.

În diplomație, emoțiile sunt semn de slăbiciune, în cea militară sunt semn de disoluție.

La asta se adaugă și dispariția ministrului Apărării, Serghei Șoigu, care nu a mai fost văzut în public din data de 11 martie, când Putin a anunțat că a decis declanșarea alertei nucleare.

“Probabil acesta vrea să-l schimbe, dar este o problemă”, a spus Andrei Soldatov. “Șoigu este al doilea cel mai popular lider din țară, iar găsirea unui înlocuitor va fi o mare problemă pentru Putin”, a explicat jurnalistul rus.

Joi, Șoigu “a apărut” pe ecranul unei teleconferințe a Guvernului, fiind îmbrăcat în civil.

Când lanțul ierarhic al puterii se rupe

Un agent de informații din FSB “analist care conduce o mică echipă” a intrat în legătură cu un disident rus, aflat la Londra. Agentul susține că există o tensiune mare între FSB și Putin, iar la Kremlin, fiecare dă vina pe celălalt pentru “eșecul” din Ucraina.

Când un sistem autoritar ajunge în această fază în care exponenții săi încearcă să fugă, să se spele pe mâini, să se retragă, tot lanțul ierarhic al puterii se rupe, provocând disfuncționalități.

BerdyanskNaveExplozie
Ucrainenii au distrus un vas militar cu o rachetă cu rază scurtă de acțiune, provocând daune cel puțin încă unei nave de război -Sursa: Twitter

“Operațiunile militare” din Ucraina, cum le spun rușii, arată ca și cum nu mai sunt conduse de nimeni. Trupele pregătesc sisteme defensive, în condițiile în care forțele ucrainene le hăituiesc și taie căile de aprovizionare.

Vasul militar de transport Orsk, ce aparține Flotei Mării Negre din Rusia, a fost distrus, joi 24 martie, în portul Berdyansk, din Marea Azov, ocupat de trupele Kremlinului, anunță Ministerul Apărării din Ucraina.

Nava a fost lovită cu o rachetă Tochka, cu rază scurtă de acțiune, ceea ce arată că “forțele ucrainene sunt capabile să se apropie de Marea Azov și să organizeze atacuri folosind rachete balistice mobile”, explică grupul de analiză Jamestown Foundation.

Situația trupelor ruse din Ucraina se deteriorează pe zi ce trece, iar Moscova nu dă semne că ar avea soluții în afara bombardării orașelor, încercând cu disperare să obțină o victorie strategică pe baza căreia să poată controla negocierile.

“Deciziile dezastruoase ale lui Vladimir Putin îi determină pe strategii militari să reconsidere ce tactici ar putea fi folosite împotriva forțelor armate supraevaluate și sub performante ale Rusiei. Experții politici și economiștii regândesc instrumentele pentru pedepsirea comportamentului malign. Alți potențiali agresori – și anume China – trebuie să ia seama. Dacă meseria ta este să cultivi spioni, bănuiesc că recrutarea trebuie să fie bună”, se arată într-un articol scris de un fost agent operativ al CIA, pentru Wall Street Journal.

Mai mulți experți au anunțat că în zilele următoare situația armatei ruse se va înrăutăți, pentru că va rămâne fără combustibil și provizii. Pentagonul a anunțat că nu sunt semne de înlocuire a trupelor sau a unei aprovizionări pe scară largă.

Soarta războiului se va juca în această săptămână dacă n-a fost jucată deja.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇