După patru săptămâni de apărare eroică, ucrainenii încep ofensiva. Armata Rusiei, dezorganizată

KIEV, UCRAINA. Autoritățile locale au anunțat că trupele Moscovei sunt încercuite în partea de nord-vest a Capitalei. În zonă se dau lupte grele, iar agențiile de informații occidentale confirmă atacurile forțelor ucrainene, dar și problemele de moral și resurse ale militarilor ruși.
După patru săptămâni de apărare eroică, ucrainenii încep ofensiva. Armata Rusiei, dezorganizată
  • Militarii Kremlinului ar putea fi încercuiți la nord-vest de Kiev.
  • Până acum, forțele ucrainene au respins toate atacurile asupra Capitalei.
  • Pentagonul anunță că nu a observat nicio acțiune de întărire a trupelor Moscovei, dislocate în Ucraina.
  • Soldații ruși se plâng de degerături, de lipsa corturilor de campanie și de a vestelor antiglonț.

A trecut o lună de când Vladimir Putin a declanșat “operațiunile speciale” din Ucraina, în realitate o invazie militară care a avut ca obiectiv preluarea controlului unui stat independent.

Deși mulți comentatori și analiști anunțau că militarilor ucraineni la va fi greu să reziste prea mult din cauza raportului disproporționat de forțe dintre cele două armate, o confruntare care trebuia să se termine în 48 de ore se desfășoară încă, fiind un adevărat dezastru militar pentru Rusia.

Maria Melnyk are 22 de ani. De teama războiului s-a retras împreună cu părinții într-un sat din apropierea Kievului. Locuiește în oraș de 7 ani, având un apartament închiriat. Nu e o persoană matinală. Cum singură se descrie, îi place mult să se trezească târziu. Prietenii știu asta și n-o deranjează decât după ora 9 dimineața.

MariaMelnykUcraina
Maria Melnyk își amintește cum a aflat că a început războiul - Foto: Arhiva personală

“În data de 24 februarie, la ora 06.50, aud melodia telefonului meu. Cu coada ochiului, am văzut că era un prieten. Am respins apelul și m-am culcat la loc. Apoi, un alt apel. L-am respins din nou. Apoi, un altul. Cine naiba mă deranjează atât de devreme, m-am întrebat? Într-un final, am răspuns la telefon: <Maria, Kievul este bombardat...> În acel moment, plăcerea mea de a dormi dimineața a dispărut. Am deschis televizorul. Începuse războiul!”

ADVERTISING

Makariv, important punct strategic lângă Kiev

Forțele ucrainene au respins toate atacurile armatei ruse asupra Kievului. După ce mai multe săptămâni, au rămas în defensivă, de câteva zile, apar informații că pe toate fronturile militarii ucraineni desfășoară acțiuni de ofensivă.

“Oficialii au anunțat, marți, că trupele lor au alungat forțele ruse din localitatea Makariv, important punct strategic, lângă Kiev. Dacă se confirmă că forțele ucrainene au recucerit Makarivul, la aproximativ 45 de kilometri vest de Kiev, acest lucru ar duce la imposibilitatea trupelor rusești să asedieze capitala Ucrainei prin zona de nord-vest”, scrie Axios, un site american de analiză.

HartăConfruntariKiev
Harta ofensivei ucrainene din nord-vestul Kievului și sistemul defensiv - Info: Spotmedia.ro / Google Maps

“Armata ucraineană a încercuit orașele Bucha, Irpin și Hostomel de lângă Kiev”, a anunțat și un reprezentant al consiliului local din Bucha, citat de publicația Kyiv Independent.

ADVERTISING

Pe parcursul zilei de ieri, doi reporteri ai cotidianului american Washington Post au ajuns în Makariv și au anunțat că luptele sunt încă în desfășurare, iar forțele ruse controlează “15% din oraș, iar linia frontului a suferit puține modificări”.

La nord de Makariv mai există o ofensivă a armatei ucrainene care se îndreaptă spre localitatea Bordeanka. O joncțiune între aceste forțe ar prinde coloanele de tancuri și blindate rusești ca-ntr-un clește, între Irpin, unde se dau lupte grele, și noua linie de atac ucraineană.

Belarus, tot mai aproape să intre în război

“Nu vedem niciun semn fizic de întărire a trupelor rusești din Ucraina. Continuăm să observăm indicii că rușii vorbesc despre potențiale mișcări ale grupurilor tactice pe care le au în afara Rusiei. Dar nimic nu s-a mișcat pe niciun front. Nu am văzut intrând noi trupe rusești în Ucraina, dar i-am auzit pe ruși vorbind despre posibilitatea de a atrage forțe militare din afara Rusiei. Dar din nou încă nu se observă nicio mișcare”, a declarat un expert al Pentagonului, într-o prezentare pentru presă. 

ADVERTISING

Pe termen mediu, trupele Moscovei n-au nicio șansă să ajungă la Kiev și să schimbe Guvernul, așa cum se lăuda Putin în primele declarații de la începutul invaziei.

Cu fiecare zi care trece, se pune întrebarea dacă militarii ruși cu tehnica de luptă dislocată la granița de nord a Ucrainei mai au vreo posibilitate de retragere.

Moscova face o presiune uriașă asupra Belarusului pentru a trimite rapid forțe ca să salveze armata rusă din nord. 

La Minsk, însă, se observă o rezistență mare a militarilor de a se implica în acest război, dar Lukașenko, forțat de Putin, caută o soluție să intervină în Ucraina.

Problema președintelui din Belarus e aceea că, fiind un lider slab, menținut la putere doar cu ajutorul Moscovei, nu-și poate impune voința asupra Armatei. 

Dacă forțează, iar militarii săi sunt uciși în Ucraina, atunci o revoltă a trupelor l-ar putea pune în pericol.

“Potrivit Statului Major din Ucraina, există posibilitatea ca Forțele Armate din Belarus să se alăture războiului împotriva Ucrainei. Dar, conform informațiilor disponibile, un număr mare de personal și unii comandanți refuză să participe”, se arată într-o notă publicată de Nexta, o agenție de presă din Belarus.

Interceptarea unei convorbiri telefonice, o dovadă a problemelor din armata rusă

Luptele de la periferia Kievului sunt intense, iar pierderile din partea rușilor, mari, conform unor mărturii.

Un apel telefonic al unui ofițer rus către superiorii săi, interceptat de serviciile de informații ucrainene, arată starea morală critică și lipsurile mari din armatele Moscovei.

Interceptări:

  • Aici e mai rău decât în Cecenia.
  • 50% dintre trupe au degerături.
  • Nu putem evacua morții.
  • Nu avem destule corturi.
  • Un avion rusesc a aruncat o bombă asupra propriilor noastre poziții.
  • O coloană a fost lovită de rachete Grad. Nici măcar nu-mi dau seama dacă au fost ai noștri sau ucrainenii.
  • Medicii mai au doar bandaje. Nu ne pot ajuta cu degerăturile.
  • Nu mai avem butelii de campanie pentru aragaze.
  • Săpăm șanțuri pentru a dormi.
  • Comandantul 49-a CAA le-a spus trupelor în a 4-a zi că războiul se va termina în câteva ore.
  • Trupele nu au veste antiglonț. Când unul i s-a plâns comandantului, acesta i-a spus: <fiule, fii puternic>.
  • Această operațiune specială este o <casă de nebuni>.
  • Să ți se spună să nu distrugi clădirile este o nebunie. Dacă nu distrugem totul și nu transformăm totul în ruine, nimic nu se poate întâmpla.
  • La TV se spune că mergem înainte. Dar trecem cu tancurile fără să curățăm satele. Și acum trebuie să ne apărăm din toate direcțiile pentru că ne atacă de peste tot.
  • Au crezut că va fi ca o paradă.

Problemele mari cu care se confruntă militarii ruși în Ucraina au fost confirmate și de Pentagon. Reprezentanții armatei americane susțin că Moscova a pierdut un sfert din puterea de foc pe care avut-o inițial în Ucraina.

Situația e la fel de dificilă și pe frontul de sud, unde trupele ucrainene au început operațiuni de ofensivă. Mariupol, deși se află sub un bombardament continuu, încă este controlat de militarii ucraineni, blocând joncțiunea dintre forțele ruse din sud cu cele din est.

După o lună de la declanșarea invaziei, singura modalitate de luptă pe care o mai folosește Putin este bombardarea de la distanță a orașelor, provocând mii de victime în rândul civililor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇