Putin dă la o parte FSB și-l numește șef al spionajului din Ucraina pe un general GRU care a condus operațiunea Skripal

Temându-se pentru viața sa și suspectând că urmașii KGB-ului i-au livrat informații false, președintele Rusiei face o schimbare radicală și alege un general al serviciilor de informații militare pentru coordonarea operațiunilor speciale de război. Această numire are toate șansele să creeze noi disensiuni între spionii Moscovei.
Putin dă la o parte FSB și-l numește șef al spionajului din Ucraina pe un general GRU care a condus operațiunea Skripal
  • Alekseev nu are pregătire de agent secret, dar i-a câștigat încrederea liderului de la Kremlin prin faptul că e dispus să ucidă pentru el.
  • Promovarea unor persoane care nu erau ofițeri de informații a fost tipică noii abordări aduse de Serghei Șoigu, după ce a devenit ministru al Apărării în 2012.
  • Exterminarea sistematică a inamicilor, a trădătorilor și a oponenților se află în centrul campaniei clandestine a lui Putin.
  • Nu există o mișcare organizată împotriva președintelui. Acesta controlează încă armata și serviciile de informații, dar numai pe cei care i se subordonează direct.

Vladimir Putin a luat o decizie care a creat tensiuni între el și cea mai mare agenție de spionaj a Rusiei, e vorba de FSB.

Acesta a fost director al serviciului secret între anii 1998 și 1999, fiind numit de Boris Elțîn, fostul președinte al Rusiei de la acea vreme. 

ADVERTISING

Din această poziție trece în cea de prim-ministru, iar apoi devine președinte, după retragerea protectorului său.

Putin este un produs al acestui serviciu de informații, fiind agent KGB în perioada Războiului Rece.

În urmă cu câteva zile, FSB a pierdut coordonarea spionajului de pe frontul din Ucraina, fiind preluată de GRU, agenția de informații a armatei.

Vladimir Putin l-a numit pe Alekseev Vladimir Stepanovici, 61 de ani, în poziția de șef al operațiunilor speciale din Ucraina.

Această decizie vine după ce Serghei Beseda, directorul Serviciului 5 al FSB, care coordona toate operațiunile de spionaj din fostele state sovietice, a fost demis, anchetat și izolat pentru câteva săptămâni, fiind acuzat că a prezentat informații false în ce privește Ucraina.

Liderul de la Kremlin a învinuit FSB pentru eșecul ofensivei militare. 

Informația că Alekseev Vladimir Stepanovici este noul șef al spionajului rus din Ucraina a fost prezentată într-un reportaj al unei televiziuni finanțate de Kremlin, Țarigrad TV, în care erau prezentați “generalii victoriei”, cei care conduc “operațiunile speciale din Ucraina”.

Jurnalistul rus Andrei Soldatov este cel care a scris pentru prima dată despre această schimbare, fiind specializat în monitorizarea serviciilor secrete din Rusia.

Alekseev, vânat de Occident în Dosarul Skripal

Alekseev Vladimir Stepanovici este director-adjunct al GRU, serviciul de informații al armatei. Apropiat de Putin, i-a câștigat încrederea acestuia coordonând mai multe operațiuni secrete în Rusia și în străinătate.

Numele lui Alekseev apare în Dosarul Skripal, acesta fiind șeful acțiunii de folosire a unei arme chimice (novociok) pentru a-i ucide, în martie 2018, pe Serghei Skripal, fost agent FSB, care a oferit informații Occidentului, și pe fiica acestuia.

În urma anchetei realizate de autoritățile britanice, Alekseev a fost pus sub acuzare, fiind dat în urmărire internațională și aflându-se pe lista celor sancționați de statele occidentale.

“Alekseev este o figură aparte printre ofițerii de informații militare (GRU) din Rusia. Și-a început cariera în forțele speciale, Spetsnaz, și nu într-o ambasadă din Occident. Sarcina lui în GRU a fost să supravegheze direcția a 14-a a serviciului, care conducea Spetsnaz, brațul paramilitar al agenției – iar în anul 2011 devine prim-adjunct al șefului GRU”, îl descrie Andrei Soldatov pe cel mai important spion al lui Putin.

“Promovarea unor persoane care nu aveau pregătire de spionaj a fost tipică noii abordări aduse de Serghei Șoigu, după ce a devenit ministru al Apărării în 2012. Alekseev și alții ca el au devenit noile fețe ale unei agenții pe care Șoigu era hotărât să o dezvolte cât mai rapid. Dar unde să găsești personal? A făcut un raid în rândurile forțelor speciale. Cei de aici nu aveau abilitățile și delicatețea ofițerilor de informații, dar erau tipi duri, gata să ucidă”, a explicat jurnalistul rus.

În Rusia, asasinatul e o formă a politicii de stat

Pe chipul acestuia, brutalitatea nu poate fi ascunsă. E un bărbat brunet, încărunțit la tâmple, cu ochi mici și pătrunzători.

Pentru Putin e subordonatul perfect. Unul care și-a dovedit loialitatea, ucigând la comanda șefului. Numele lui e asociat în Occident cu cazul Skripal, deci nu poate fugi din Rusia, nu poate trece într-o altă tabără pentru că a fost pus sub acuzare. 

PutinBibliotecaKremlinRU
Vladimir Putin și-a înlăturat toți posibilii competitori politici prin acțiuni de compromitere, arestare și asasinate - Foto: Kremlin.ru

Abilitățile sale de agent de informații contează mai puțin, drept dovadă că și acea operațiune din Anglia, din perspectiva unui serviciu secret, a fost un eșec. Dar Putin are nevoie de ucigași, nu de specialiști.

“Exterminarea sistematică a inamicilor, a trădătorilor și a oponenților se află în centrul campaniei clandestine a lui Putin. Asasinatul țintit constituie o formă de politică de stat profund sovietică, o pârghie de putere apreciată care, mai bine de jumătate de secol, s-a aflat în mâinile serviciului de securitate al URSS, de unde provine și Putin”, a scris Heidi Blake, în cartea sa “Din Rusia, cu Sânge”, apărută și în România, la editura Rao.

Dar acum, în starea de război, situația s-a schimbat și există o competiție între serviciile de informații.

Liderul de la Kremlin suspectează pe toată lumea din jur, cerând anchete care să descopere spioni și să caute vinovați pentru eșecul campaniei sale militare de până acum.

Acesta, însă, are în vedere și siguranța personală, înconjurându-se numai de oameni de încredere și pe care poate să-i controleze, temându-se de un eventual atentat. Dar cu o astfel de strategie nu se câștigă un război.

Soarta lui Putin nu va fi decisă în birourile din Moscova

Serviciile de informații din Rusia sunt la fel de corupte ca orice altă instituție. Șefii acestora vor să-și păstreze privilegiile și câștigurile. 

Marile afaceri se fac cu aprobarea agenților FSB care primesc pachete de acțiuni sau își împing reprezentanți în consiliile de administrație.

Interacțiunea celor din cercul de putere a lui Putin e strâns legată de veștile care vin din Ucraina. Cum acestea nu sunt încurajatoare, fiecare caută cea mai bună soluție pentru a supraviețui.

RusiaPierderiUcrainaHepta
Pierderile de pe front, singurele care-l pot doborî pe Putin - Foto: Hepta.ro

Nu există o mișcare organizată împotriva lui Putin. Acesta controlează încă armata și serviciile de informații, dar numai nivelele superioare, cei care i se subordonează direct. 

Adânc, în interiorul instituțiilor, agenții vociferează, soldații de pe front nu mai respectă ordinele, iar unii vor să-și anuleze contractele și să plece acasă.

Soarta liderului de la Kremlin nu va fi decisă în birourile guvernului și nici pe holurile largi ale acestuia, ci în noroiul din estul Ucrainei, acolo unde soldații Kievului rezistă cu curaj și atacă de câte ori au ocazia armata Rusiei.

Promovarea GRU, o agenție care are o imagine înfricoșătoare, nu e decât o măsură disperată a lui Putin, în încercarea de a salva un conflict pe care-l controlează tot mai puțin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇