Deputat bulgar: Unii dintre oamenii cu cele mai importante funcții în Bulgaria sunt spioni ruși

Deputat bulgar: Unii dintre oamenii cu cele mai importante funcții în Bulgaria sunt spioni ruși

Deputatul partidului „Bulgaria Democrată” Ivailo Mircev susţine că în ţara de la sud de Dunăre există mulţi oameni cu funcţii importante care sunt spioni ruşi. Informația le-a fost prezentată deputaților de președintele Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), în cadrul unei ședințe cu ușile închise a Parlamentului de la Sofia.

Dar deputatul nu poate să dea nume din motive evidente. Cert este că situaţia gravă se află în atenţia serviciilor secrete de la Sofia.

"Am primit asigurări că serviciile de informații ruse și rețeaua de spionaj rusă au ajuns la nivelul cel mai înalt al statului, ceea ce este foarte îngrijorător", a declarat Mircev pentru BBC, potrivit ziarului Dnevnik.

ADVERTISING

"Imaginați-vă unii dintre oamenii cu cele mai înalte funcții din țară, care au fost aleși", a adăugat el, subliniind că nu poate da nume.

Conform deputatului, există dovezi asupra cooperării unor oficiali înalți din Bulgaria cu serviciile de spionaj din Rusia.

Ivailo Mircev a afirmat că serviciile de informații din Bulgaria sunt într-o stare precară: "Cu excepția unor direcții din DANS, Agenția de Stat pentru Securitate Națională și serviciile de informații ale armatei nu lucrează în favoarea Bulgariei."

ADVERTISING

Deputatul a confirmat şi afirmațiile șefei de cabinet a premierului Kiril Petkov, Lena Borislavova, care a spus că "purtători de cuvânt" ai intereselor Rusiei în Bulgaria au fost plătiți cu câte 4.000 de leva (2.053 de euro) pe lună, dar a precizat că el a auzit și de sume mai mari.

"Dacă pot să ajungă la cele mai înalte niveluri din țară, fiți siguri că nu lucrează în interesul Bulgariei, ci împotriva ei", a spus Mircev, întrebat despre motivele expulzării a 70 de diplomați ruși din Bulgaria.

ADVERTISING

El a adăugat că numărul oficialilor expulzați ar fi putut fi mai mare. "Mă întreb de n-au fost 71 de diplomați expulzați, cu doamna Mitrofanova (ambasadorul Rusiei la Sofia - n.red.) în frunte. Altfel, așa ceva nu s-a întâmplat în anii trecuți și știm de ce - fiindcă Bulgaria trebuia să servească interesele lui Vladimir Putin. Bulgaria se temea de el", a precizat deputatul.

Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat săptămâna trecută expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus. Aceștia au părăsit duminică Bulgaria, împreună cu familiile lor.

Ministerul de Externe de la Sofia a anunţat că decizia de a expulza un număr atât de mare de oficiali ruşi a fost luată pentru a restrânge dimensiunea misiunii Rusiei la cea a reprezentanţei bulgare la Moscova şi ca răspuns la "activităţi incompatibile cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", o exprimare în termeni diplomatici pentru spionaj.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇