Rușii au încercat să infiltreze un spion GRU la Curtea de la Haga. A fost prins de serviciile secrete olandeze și deportat

Rușii au încercat să infiltreze un spion GRU la Curtea de la Haga. A fost prins de serviciile secrete olandeze și deportat

Serviciul de informații olandez anunță că a descoperit un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională de la Haga (ICC), care investighează acuzațiile privind crime de război comise de ruși în Ucraina.

„Aceasta a fost o operațiune a GRU pe termen lung, pe mai mulți ani, care a costat mult timp, energie și bani”, a spus șeful agenției de informații olandeze, Erik Akerboom, citat de The Guardian.

Agentul rus Serghei Vladimirovici Cherkasov a creat o poveste elaborată, pe parcursul mai multor ani, pentru a încerca să intre în Țările de Jos ca cetățean brazilian, pentru un stagiu la ICC din Haga, în luna aprilie, a declarat șeful agenției, pentru Reuters.

ADVERTISING

Serviciul General de Informații și Securitate al Olandei (AIVD) a declarat că bărbatul, care folosea o identitate falsă, respectiv Viktor Muller Ferreira, a fost reținut pe un aeroport olandez. El a fost declarat indezirabil și urcat în primul zbor spre Brazilia, unde va fi judecat.

„Ne arată clar ce fac rușii – încearcă să obțină acces ilegal la informații din cadrul ICC. Considerăm acest lucru drept o amenințare la nivel înalt”, a adăugat Akerboom.

Curtea de la Haga, care îl acceptase pe agentul rus sub acoperire pentru un stagiu, a mulțumit autorităților că l-au descoperit la timp.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇