Vânătoare de spioni în China: Autoritățile le oferă bani și "premii spirituale" cetățenilor care toarnă la securitate

Vânătoare de spioni în China: Autoritățile le oferă bani și "premii spirituale" cetățenilor care toarnă la securitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chinezii care oferă informații despre amenințări la adresa securității naționale sunt răsplătiți cu diplome și diverse sume de bani. Dar premiile nu sunt pe placul tuturor.

Obsesia autorităților chineze pentru „forțele ostile” și pentru spionajul străin a trecut la un alt nivel – recompensarea cetățenilor-model care oferă ponturi pentru identificarea amenințărilor la adresa securității naționale.

Informatorii care furnizează ponturi de succes pot primi diplome cu "beneficii spirituale" sau bani, potrivit reglementărilor anunțate de ministrul Securității de Stat, relatează CNN. Premiile în bani sunt stabilite pe patru niveluri, de la 10.000 de yuani (1.500 de dolari) până la 100.000 de yuani (15.000 de dolari).

Informațiile oferite trebuie să se refere strict la persoanele sau acțiunile care reprezintă o amenințare pentru securitatea națională și să reprezinte o noutate pentru autorități. Raportul poate fi făcut personal, online sau la o linie telefonică deschisă de organele de securitate.

ADVERTISING

Banii atrag ponturile despre spioni

După ani la rând în care autoritățile au încurajat cetățenii să ofere informații despre spionii străini și colaboratorii lor chinezi prin campanii de propagandă și de motivare, eforturile s-au intensificat sub conducerea liderului Xi Jinping.

"Trebuie să ne asigurăm că securitatea națională este creată pentru oameni și de către oameni, prin mobilizarea eforturilor întregului Partid Comunist și a întregii societăți de a uni puternicele forțe ale securității naționale", le spunea Xi oficialilor comuniști în 2016.

În 2017, municipalitatea din Beijing a început să le ofere premii de o jumătate de milion de yuani (75.000 de dolari) celor care ajutau la prinderea unui spion. După mai puțin de un an, autoritățile primiseră deja aproape 5.000 de ponturi și le-au dat bani informatorilor cu ocupații variate, de la cercetători până la șoferi de taxi, conform Beijing News.

ADVERTISING

Noile măsuri urmăresc standardizarea recompenselor oferite și motivarea opiniei publice, a declarat, în limbajul specific comunist, ministrul Securității, pentru ziarul de stat Legal Daily: "Formularea măsurilor permite mobilizarea deplină a entuziasmului publicului general de a susține și ajuta în munca de securitate națională și de raliere largă a inimilor, moralului, înțelepciunii și puterii oamenilor."

Regulile susțin teoria vehiculată de oficiali și de presa de stat, potrivit căreia China se află sub amenințarea constantă a "forțelor străine ostile", care urmăresc să se infiltreze în țară și să o submineze în orice mod posibil.

"Securitatea națională a Chinei se confruntă cu o situație severă și complexă. În special agențiile străine de informații și forțele speciale și-au intensificat semnificativ activitățile de infiltrare și spionaj, cu scopuri mai diverse și ridicând o amenințare serioasă pentru securitatea națională a Chinei", a spus ministrul de resort.

ADVERTISING

Mesajul partidului: nu vă îndrăgostiți de străini!

Suspiciunile tot mai ridicate ale Chinei cu privire la influențele străine derivă în principal din rivalitatea sa cu Occidentul, în special cu Statele Unite, pe măsură ce conducerea lui Xi a devenit tot mai autoritară.

Eforturile liderului de la Beijing de a întări securitatea națională au început să se facă simțite la un an de la preluarea puterii. În noiembrie 2013, el a creat un organism foarte puternic, Comisia de Securitate Națională, pe care o conduce, cu scopul de a coordona și îmbunătăți funcționarea securității.

În 2015, China a adoptat legea securității naționale care acoperă o arie largă, de la apărare, politică, economie, mediu, tehnologie, spațiul cibernetic, spațiul cosmic, cultura, ideologia și religia - practic, aproape tot ce se putea acoperi. Tot atunci a fost înființată și linia telefonică prin care cetățenii îi pot raporta pe cei pe care îi consideră suspecți de spionaj.

Un an mai târziu, pe 15 aprilie 2016, China a sărbătorit pentru prima oară Ziua Educației Securității Naționale cu o avalanșă de propagandă, inclusiv cu un poster în stil comic, afișat la tot pasul în Beijing, prin care tinerele erau avertizate despre întâlnirile cu străinii atrăgători - nu cumva să se îndrăgostească de vreun James Bond.

Nimeni nu a scăpat de instruirea autorităților în ziua marii sărbători. O editură online a lansat cărți pentru elevi care îi învățau cum să fie vigilenți și să apere securitatea țării prin jocuri precum "găsește spionul". Tabloidul de stat The Global Times a scris că aceste cărți au făcut parte din efortul de mobilizare a elevilor, de la clasele primare până la liceu, într-o "uriașă forță de contraspionaj".

Prețul "trădătorilor" s-a prăbușit

Tot atunci, o postare neoficială s-a răspândit pe rețelele de socializare, prezentând modurile în care poate fi depistat un potențial străin. Corespondenții străini de presă, misionarii și staff-urile ONG-urilor străine erau primii pe lista suspecților. La fel și persoanele cu "joburi vagi, mule funcții și pline de bani", cei care "au studiat afară în multe țări" și "persoanele care se duc periodic undeva pentru a se întâlni cu mulți oameni".

Campaniile au mărit suspiciunile la adresa străinilor care locuiesc în China, dar au fost și folosite de Guvern împotriva opozanților, a activiștilor sociali, avocaților, jurnaliștilor și liderilor opiniei publice, acuzațiile fiind formulate mereu în baza termenului foarte vag și generos de "securitate națională".

Pe rețelele de socializare, cei care îndrăznesc să se exprime deschis și critic sunt deseori catalogați drept "trădători" de naționaliști și acuzați că acționează în solda serviciilor străine de spionaj. Ba chiar li se spune direct că ar valora mulți bani dacă vor fi turnați. Conturile lor sunt atacate frecvent de trollii naționaliști și raportate organelor de cenzură, fiind în consecință șterse de pe platformele de socializare.

Iar dacă ceva nu merge cum trebuie, evident, forțele străine și colaboratorii lor chinezi sunt de vină - dușmanii țării provoacă problemele sociale pentru a destabiliza ordinea de stat.

Noile premii pe care Beijingul le-a pus în joc nu-s, însă, pe placul tuturor celor dispuși să participe la "vânătoarea națională de spioni". În primul rând, pentru că sunt mai mici decât ce se oferea până acum. Câțiva utilizatori ai rețelelor de socializare au glumit că "trădătorii" chinezi s-au devalorizat, de la 500.000 de yuani în 2017 la 100.000 în prezent, pentru că în zilele noastre sunt prea mulți. Inflația atinge cote neobișnuite în China.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇